(16.30 hodin)
(pokračuje Drábek)

Já jenom pro upřesnění bych chtěl říci, že podpora v hmotné nouzi se skládá z několika dávek. My jsme skutečně měli největší pracnost s příspěvkem na živobytí, následně byl také vyplácen doplatek na bydlení, který se může vyplácet až na základě vyplaceného nebo zpracovaného příspěvku na bydlení a příspěvku na živobytí, takže tam jsou ty procesy vázané poměrně složitě. Chtěl bych také upozornit na to, že doplatek na bydlení byl v lednu vyplacen dvakrát - jednou z tzv. starého, to byl prosincový doplatek na bydlení, ale protože jsme sjednocovali termíny výplaty dávek hmotné nouze tak, aby všechny dávky hmotné nouze byly vypláceny v ten samý měsíc, tak v lednu byly vypláceny ještě také lednové doplatky na bydlení a ty právě byly vypláceny v posledních dnech. To jsou ty poslední dávky, které byly vypláceny, tedy druhá výplata doplatku na bydlení v měsíci lednu.

Co se týká příspěvku na péči, tak platí to, co jsem říkal obecně. Příspěvek na péči, který byl přiznán do konce roku 2011, je zpracováván původním systémem, příspěvky na péči, které byly přiznány od ledna 2012, jsou zpracovávány novým systémem. Tedy ten náběh je postupný a není žádný důvod k tomu, aby byly jakékoli obavy z toho, že ten postupný náběh nebude zvládnut.

V této souvislosti ještě podotknu, že se tady objevily takové zprávy, jako že začátkem února zase nastane nějaký ohlášený kolaps, další ohlášený kolaps, protože staré systémy budou vypnuty. Prosím, ani v únoru staré systémy nebudou vypnuty, i v únoru a v následujících několika měsících bude platit, že všechny dávky přiznané v roce 2011 jsou vypláceny prostřednictvím nebo vypočítávány tím starým systémem. Dávky přiznané od ledna 2012 jsou zpracovávány novým systémem. Takže žádná hranice toho, že najednou má nastat nějaký kolaps, skutečně není na obzoru.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předám ještě slovo panu poslanci k doplňující otázce.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane ministře, vy jste mě moc svým vyjádřením nepřesvědčil. Na jedné straně je vaše vyjádření, na druhé straně vyjádření některých odborníků, kteří ten další vývoj vidí dosti negativně. Jinými slovy řečeno, vy jste ochoten tvrdit, že žádný, neříkám kolaps, ale žádné podobné nebo ještě horší problémy s vyplácením těch sociálních dávek v dalších měsících nenastanou? Skutečně tohle jste ochoten veřejně zde na mikrofon říci a stát si za tím svým tvrzením, a pokud nebude splněno, jste ochoten - znovu se ptám - vyvodit nějaké osobní závěry z tohoto způsobu nebo z tohoto důvodu? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a předám ještě slovo panu ministrovi. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Ano, to, že jsem vás nepřesvědčil, to celkem není až tak kupodivu. Myslím, že přesvědčit lze jenom činy, slovy to asi příliš nejde. Takže já si myslím, že následující týdny budou tím, co má přesvědčit, nikoli to, co já tady teď řeknu.

Já jsem se snažil zdůvodnit a odargumentovat, proč nemůže dojít v následujících týdnech k nějakému kolapsu, když k němu nedošlo v průběhu ledna, protože nyní už jenom postupujeme v postupném překlápění nově přiznávaných dávek, protože jednou za čas je prostě potřeba požádat o novou dávku. Na rozdíl od ledna by bylo potřeba přepočítat, se změnou životního minima bylo potřeba přepočítat všechny příspěvky na živobytí, a až teprve po tom přepočítání a zavedení do nového systému mohly být vyplaceny doplatky na bydlení, což byla skutečně velmi náročná práce, a skutečně všichni, kteří na tom pracovali, zasluhují velké poděkování, tak tato jednorázová akce už se v dalších měsících neopakuje. My teď už nemáme žádnou další legislativní změnu nebo něco, co by mělo v tuto chvíli vyžadovat nějaké hromadné zpracování nějaké masy žádostí.

V tuto chvíli, tak jak jste naznačil, bude nejnáročnější agendou výplata podpor v nezaměstnanosti, která nabíhá nově v únoru, vyplácené podpory v nezaměstnanosti, které byly přiznávány v průběhu ledna, kdy byla žádost podávána v průběhu ledna, a také vyplácení dávek tzv. mobility, o které bylo požádáno v lednu, ale které jsou teď zpracovávány jako nová agenda. Nicméně pokud se podíváme na aktuální procenta zpracovaných žádostí, rozpracovaných žádostí, žádostí, kde je vydáno rozhodnutí, žádostí, kde už byla zaslána výplata, tak - (Předsedající: Pane ministře, čas, prosím!)

Já se omlouvám, tohle považuji za důležité, tak jenom -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: To považuje každý, to zas není tak... Dobře, povídejte ještě, ale jen jednu větu.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Takže ta rozpracovanost je jasně doložitelná čísly. Ano, samozřejmě, pokud by došlo k nějakému zhroucení systému, ať už v čímkoli zájmu, tak samozřejmě z toho vždycky budu vyvozovat osobní odpovědnost. Ano.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji vám. Vypadalo to spíš, že už se zhroutím já, pokud mě nevystřídá pan místopředseda Zaorálek. Takže já předám řízení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré odpoledne. Prosím pana poslance Klučku.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, má interpelace má název reforma policie. Dvě slova, ale obsahově velmi složitá.

Já nerozumím tomu, co dneska reformou policie má být, resp. co se v ní vlastně reformuje. Rozuměl jsem tomu, když v minulém volebním období výbor pro bezpečnost více než rok diskutoval s tehdejším ministrem Langrem o základních pilířích reformy, o tom, abychom našli konsenzus v některých oblastech, kde jsme se, řekněme, politicky velmi lišili. Nakonec se tedy reforma spustila, šly do ní nemalé finanční prostředky a já nevím, jak tato reforma tenkrát zahájená dnes pokračuje. Nevím, zda finanční prostředky, které k dispozici ministerstvo, potažmo Policie České republiky má, vůbec třeba k této reformě ještě můžou být dostačující.

Vážený pane ministře, já bych skutečně - a myslím si, že nejen já, ale i veřejnost a odborná veřejnost, potažmo policisté, bychom rádi věděli, jak to s tou reformou dneska vypadá.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádal bych pana ministra Kubiceho, aby se vyjádřil k této interpelaci. K dispozici má pět minut.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, masmédia i mnoho politiků pojmem reforma označují téměř každou změnu, byť jakkoli dílčí. To platí i pro Policii České republiky, kdy téměř každou úvahu o změně organizační struktury v policii označují za reformu.

Reforma Policie České republiky je komplexní proces, pojímá změny v Policii České republiky v celé své šíři, od působnosti a pravomoci policie, její organizační struktury přes ekonomiku, kontrolní procesy, personální práci až po modernizaci policie či strukturu neuniformované policie a další. Tento proces byl nastartován na základě velmi obsáhlé a pečlivé analýzy stavu Policie České republiky v letech 2006 a 2007 a jednotlivé návrhy na řešení nalezených problémů byly široce diskutovány jak uvnitř resortu vnitra a Policie ČR, tak na úrovni celé společnosti. Její legislativní část byla více méně dokončena přijetím zákona č. 273/2008 Sb., o Policii ČR, které nabyly účinnosti od 1. ledna 2009. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP