(15.50 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, Hasičský záchranný sbor ČR je bezesporu jedním z pilířů bezpečnostního systému naší země a práce hasičů především v záchranářské oblasti, která tvoří gros jejich činnosti, si nesmírným způsobem vážím. Vláda v roce 2011 přijala novou bezpečnostní strategii ČR a současně uložila všem členům vlády vycházet z ní při zpracování všech strategických a koncepčních dokumentů. Mimo jiné se v tomto dokumentu zavazuje i podporovat složky integrovaného záchranného systému.

Rozpočet Hasičského záchranného sboru pro rok 2011 činil zhruba 6,85 mld. Kč, oproti předcházejícímu roku byl zkrácen o více než 1,5 mld. korun. V návaznosti na to byla provedena razantní úsporná opatření, která se skládala ze zrušení téměř všech investic, výrazného krácení ostatních běžných výdajů a pokrácení mzdových výdajů o 10 %. Rozpis rozpočtu na rok 2012 činí 6,696 mld. korun, což je o 161 mil. Kč méně než v roce loňském. Součástí celkových výdajů je i posílení o částku 200 mil. Kč na základě rozhodnutí vlády na zabezpečení každodenního provozu a činnosti tohoto sboru. Chci říci, že těchto 200 mil. bylo posláno do rozpočtové části Hasičského záchranného sboru na můj přímý pokyn.

Očekávaný rozpočet na rok 2013 činí 5,8 mld. Kč, to oproti roku 2012 představuje krácení zhruba o 13 %. Očekávaný rozpočet na léta 2013 a 2014 vychází ze schváleného střednědobého výhledu.

Dále jsou součástí rozpočtu Hasičského záchranného sboru ČR výdaje na sociální dávky pro rok 2012 ve výši zhruba 97 mil. Kč a také výdaje na některé operační programy, například na Integrovaný operační program nebo na operační program Lidské zdroje a zaměstnanost.

Co se týče platů zaměstnanců Hasičského záchranného sboru, na rok 2012 jsou rozepsány prostředky ve výši 3,7 mld. Kč, což je o 123 mil. Kč méně než v roce 2011. Co se týče výdajů na programové financování, výdaje vedené v informačním systému programového financování jsou na rok 2012 rozepsány ve výši 224,5 mil. Kč bez prostředků, které jsou financovány z rozpočtu EU, to znamená Integrovaným operačním programem a operačním programem Lidské zdroje a zaměstnanost. Je snahou ministerstva nedostatek v této oblasti výrazným způsobem eliminovat finančními prostředky z rozpočtu EU na projekty spolufinancované z rozpočtu EU ve výši více než 1 mld. Kč s určením pro rok 2012. Národní spolufinancování je zabezpečeno z vlastního rozpočtu Hasičského záchranného sboru ve výši 155 mil. Kč.

Co se týče výdajů na programy spolufinancované z rozpočtu EU, čili Integrovaný operační program a operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, tak v návrhu rozpočtu na rok 2012 byly v bloku Výdaje na programy spolufinancované z rozpočtu EU - Integrovaný operační program a operační program Lidské zdroje a zaměstnanost - celkem uplatněny ze strany krajských ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR finanční požadavky na soubor projektů k pořízení moderní techniky a technologií Hasičského záchranného sboru ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí, zvýšení akceschopnosti Hasičského záchranného sboru ČR pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách, krajský standardizovaný projekt Hasičského záchranného sboru ČR a projekt Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, centrální standardizovaný projekt Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec bude chtít ještě položit doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Pane premiére, já jsem nečekal moc, ale to, co jste předvedl, mě hodně zklamalo. Vy jste tady použil spoustu klišé, poslední dvě minuty už jste se jenom díval, jak běží čas, abyste ho do puntíku vyčerpal. Zopakoval jste čísla, která jsem řekl já, ale v podstatě i z toho jasně vyplynulo, že prostě s hasiči to vypadá hodně špatně! Jak chceme po těch lidech, když jim ubíráme neustále - já to snad přirovnám k tomu, co se stalo za bývalého ministra vnitra Johna, který tvrdil: máme takové šikovné hasiče, že to zvládnou i se starou technikou, a pak jim po povodních v Liberci dával papírové diplomy a myslel si, že bude ten nejoblíbenější. Prostě je to špatně a já si myslím, že to není o kritice vlády jako takové, to je zdvižený prst nad tím, že opravdu dojde k tomu, že hasičský sbor bude paralyzován. Je třeba si to uvědomit!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a nyní ještě má prostor pan premiér k odpovědi na doplňující otázku.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, samozřejmě jsem si vědom této obtížné situace pro Hasičský záchranný sbor a věřím také, že jeho nové vedení je připraveno tyto úkoly zvládnout. Já jsem přesvědčen, že tou cestou je optimalizace struktury celého Hasičského záchranného sboru, nikoliv však v jeho koncových prvcích, ale optimalizace především řídicích struktur. Jsem přesvědčen, že kdyby redukce šla především do řídicích článků, do snížení počtu funkcionářů a vedoucích pracovníků, kde mimochodem i celkový platový objem je naprosto logicky vyšší, protože jsou ve vyšších tarifních třídách, mají vyšší nadtarifní složky, tak by potom celková finanční úspora mohla být velmi, velmi zajímavá.

Jsem také přesvědčen, že druhou cestou je otázka zamyšlení se nad činnostmi, které vykonává Hasičský záchranný sbor, a nad tím, které činnosti jsou naprosto nezbytné, které jsou zbytné a které jsou dejme tomu sice zajímavé a pěkné, nicméně by bezplatně provozovány být neměly. Použiji jednoho jednoduchého příkladu. Všichni si vzpomínáme na obrovskou diskusi, která vypukla kolem přítomnosti policie na fotbalových stadionech, kdy se považovalo za naprosto standardní, že z veřejných prostředků je v podstatě placena pořádková služba prováděná Policií ČR. Pak byl strašný křik, když se řeklo, že tuto činnost mají zajišťovat pořadatelé, protože například na koncertu, kde jsou také desítky tisíc lidí, žádná policie z tohoto pohledu pořadatelskou službu nezajišťuje, a že policie má být pouze připravena pro případ nějakého bezpečnostního ohrožení. Jsem přesvědčen, že podobné věci lze nalézt i v činnosti Hasičského záchranného sboru a zkrátka některé jeho činnosti by měly být zpoplatněny, nebo by je Hasičský záchranný sbor neměl vykonávat.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Jan Kubata. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Kubata: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, ekonomové i politici v souvislosti s letošním rokem neustále hovoří o růstu nebo o poklesu hrubého domácího produktu. Diskutujeme o tom, zda letos poroste česká ekonomika kladnou, nebo zápornou nulou a jaké bude mít takový růst dopady do našich veřejných rozpočtů. Aniž bych chtěl nějak znevažovat takovouto diskusi, je zcela jistě potřebná, tak považuji za neméně důležitý ukazatel tzv. míru nezaměstnanosti. Nemá sice tak výrazné dopady do rozpočtu jako vývoj celé naší ekonomiky, ale ukazuje nám jinou a pro mě velmi důležitou veličinu a tou je sociální smír. Když se totiž díváme na zahraniční zpravodajství, tak bych řekl, že nejvíce lidé demonstrují právě v zemích s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Lidé, alespoň většina z nich, podle mého názoru nechtějí milodary, ale chtějí od státu práci, chtějí uživit své rodiny. Hospodářská politika tedy není pouze politikou ekonomického růstu, ale politikou společného blahobytu, do kterého počítáme právě i zaměstnání.

Táži se vás, vážený pane premiére, jaké v této oblasti plánujete opatření. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP