(15.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Čili by mě zajímalo, jak to vidíte vy, jestli vy ve vládě máte ministra, který likviduje a destruuje justici a je totálně neschopný a vám to nevadí, dokonce ho tam držíte, a tedy podílíte se na této destrukci justice, nebo zcela mimo realitu, mimo pravdu je člověk, kterého jste takovou dobu uznávali, volili, respektovali, podporovali, tedy pan Topolánek. Já si myslím, že je to dost důležité, slyšet váš názor, protože takhle vypadá ODS, že je totálně úplně rozpadlá a že si vzájemně tam jdete po krku. A buď tedy máte ve vládě naprosto neschopného ministra, protože kdybych to o něm řekl já, tak vy tady budete vyskakovat a napadat mě, že jsem hulvát a sprostý a urážím vašeho ministra, tohle přitom říká váš předchůdce předseda vlády. Tak mohl byste mi říct, jak to vidíte vy, tu situaci?

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo panu premiérovi.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přiznám se k jedné neřesti. Komentátorskou stránku listu Právo čtu jen velmi výjimečně, a to v případech, kdy tam píše pan Jiří Hanák, který svou jízlivost a mistrné pero obrací často, ano, i proti mně, ale vyplatí se to, protože jsou to opravdu mistrné novinářské kousky. Jinak to prakticky nečtu, takže jsem nečetl článek pana Mirka Topolánka v Právu, a tudíž ho mohu jenom velmi těžko komentovat.

Na druhou stranu mi dovolte několik poznámek. Za prvé, pan Mirek Topolánek je soukromou osobou. Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi a jako svobodný člověk v rámci zákonů může vyjádřit jakýkoli svůj názor na kohokoli včetně mě. A mě to nijak nepobuřuje, i kdyby to bylo na mou adresu. Já ctím svobodu slova. Za druhé, je zvykem, že politici, kteří odejdou ze svých funkcí, mají ze své minulosti a v podobě uveřejněných pamětí, ať již v podobě celé knihy, či jednotlivého kousku v podobě novinového článku, na někoho názor pozitivní, na někoho názor negativní. O tom politikovi to někdy něco vypovídá, někdy ne, někdy to vypovídá něco o politické straně, někdy ne. Ale koneckonců já si také nedělám obrázek o České straně sociálně demokratické na základě memoárů jejího bývalého předsedy pana Jiřího Paroubka a jeho paní.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S doplňující otázkou ještě vystoupí pan poslanec Rath. Prosím, máte prostor.

 

Poslanec David Rath: My jsme si asi, pane premiére, nerozuměli. Já jsem nechtěl slyšet od vás, že někdo má názory takové či onaké a někdo píše paměti a někdo zase píše články do Práva. Chtěl jsem slyšet váš názor, zda je pravda, či nepravda, že ministr Pospíšil je totálně neschopný řídit svůj resort a nastartoval čistku a destrukci tápající justice. To přece je o něčem jiném. To je dost vážné hodnocení. Vážné hodnocení bývalého premiéra činnosti současného ministra spravedlnosti. Přece to nemůžete odbýt: No, pan Topolánek, to je vlastně soukromá osoba, kdo to je, nějakej Topolánek, že jo. Před pár lety jsem mu lezl někam, teď už je to nějakej pan Topolánek, kterej mě nezajímá, že jo. Jeho názory jsou mně úplně jedno, ať si povídá kde chce co chce. Ale to je vážná věc! Tady je prostě jeho hodnocení. Hodnocení činnosti ministra spravedlnosti. Klíčové osoby této vaší vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, čas, prosím. Děkuji, odpoví ještě pan premiér.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, pan poslanec Rath řekl, že si zřejmě nerozumíme. Já jsem naopak přesvědčen, pane poslanče Rathe prostřednictvím paní předsedající, že si rozumíme moc dobře. Já jsem tady nijak nebagatelizoval ani neironizoval svého předchůdce v pozici předsedy ODS a předsedy vlády pana Topolánka. Já jsem pouze konstatoval, že má právo na své názory, že je má právo vyjádřit. Mohu pouze konstatovat, že on uvedl do funkce ministra spravedlnosti pana Jiřího Pospíšila 4. září roku 2006 a až do odchodu vlády pod jeho vedením, to znamená do 8. května roku 2009, pan Pospíšil byl bez odvolání členem vlády pana Mirka Topolánka.

Všechny dotazy, které jste kladl, jsou dotazy zajímavé, můžu říci, že na celou řadu bych se také rád dotázal, nicméně se ptáte nesprávného člověka. To je názor pana Mirka Topolánka. Znovu opakuji: Má na něj právo a považuji za bizarní, že za tyto názory interpelujete mne. Je to úplně podobné, jako kdybych já tady dnes vznášel otázky na členy vedení České strany sociálně demokratické ve věci názoru například vašich bývalých předsedů, s nimiž věru máte velmi pozoruhodné vztahy, a také to nedělám. Prostě provažuji to za vaši vnitřní věc.

Takže máte-li zájem o názory pana Mirka Topolánka, bezesporu vám rád předám například adresu, kam můžete tyto své dotazy zaslat. Bezesporu, pan Mirek Topolánek při svém příslovečném srdečném vztahu k vám osobně vám určitě rád odpoví.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí s interpelací pan poslanec Ivan Ohlídal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, obracím se na vás s interpelací, která se týká katastrofální situace na Ministerstvu školství, která souvisí se zásadními chybami v jeho činnosti. Zmíním se jenom o třech z nich.

První z nich je špatné čerpání peněz z eurofondů. Jistě víte, že v rámci operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost bylo pozastaveno financování ze strany Evropské komise. Nebyly totiž splněny předpoklady a pravidla pro toto čerpání. Čili jinými slovy řečeno, v současné době je pozastavena částka 1,2 mld., a pokud nedojde k nápravě v čerpání těchto financí, tak tuto částku Česká republika ztratí.

Dalším velkým problémem v činnosti ministerstva je jeho snaha o reformu terciárního vzdělávání. Jistě víte, že dva stěžejní zákony s touto reformou spojené mají velmi diskutabilní záměry těchto zákonů. Záměr zákona o finanční pomoci studentů je úplně špatný a akademická veřejnost ho úplně odmítá. Záměr zákona, který se týká vysokých škol, tak ten je sice možná o něco lepší, ale stejně se tam vyskytují věci, se kterými akademická veřejnost nesouhlasí, a studenti dokonce vyšli do ulic. Pan ministr odmítá de facto komunikaci s představiteli veřejných vysokých škol. Demonstrace studentů jsou proti ministerstvu a vlastně i proti celé vládě, tedy i proti vám.

Další věc je naprosto katastrofální personální politika ministra. Neustále vyměňuje lidi a úředníky na významných postech. Myslím, že víte, že teď v poslední době -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, omlouvám se, prosím, vypršel váš čas.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Takže já bych si dovolil jednu větu. Vážený pane premiére, Česká republika si nemůže dovolit takového ministra školství. Proto se vás ptám: Kdy tohoto ministra necháte odvolat?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, s odpovědí vystoupí pan premiér.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, padl tady celý gejzír dotazů, některé spolu souvisí více, některé méně. Já bych si dovolil začít odpovědí na dotaz, který se týká operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP