(15.20 hodin)
(pokračuje Konečná)

Ve chvíli, kdy to byla vaše vláda, která v sociální reformě omezením výplaty sociálního příplatku pro rodiny, kde alespoň jeden jejich člen má nepříznivý stav, to znamená pro rodiny, které jakkoliv nemůžou manipulovat se sociálními dávkami, ale je jasně dané, že ty prostředky potřebují, tak tento příspěvek vy jste ve vaší sociální reformě okleštili, a to tak, že jste nám oznámili, a takto to bylo napsáno v důvodové zprávě, že tímto ušetří tento stát 80 až 170 mil. korun, které zoufale potřebuje.

Já se proto ptám: Proč jste místo toho, abyste například omezili výplaty dávek v hmotné nouzi rodinám, které to zoufale potřebují a starají se o nemocného nebo postiženého člověka, neomezili vyplácení mimořádných odměn zaměstnancům na ministerstvech? A jak to hodláte udělat tento rok? Hodláte nadále pokračovat v tomto trendu a budete pouze nám ve Sněmovně neustále vysvětlovat, že šetřit se musí, nebo už konečně začnete šetřit u sebe?

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Předávám slovo panu předsedovi vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi, abych v odpovědi na interpelaci paní poslankyně začal malou opravou, protože to považuji za korektní. Paní poslankyně řekla, že jsem vyhrál volby. Strašně jsem chtěl. Opravdu jsem strašně chtěl, dělal jsem pro to všechno, co jsem mohl, ale musím korektně přiznat, že jsem volby nevyhrál. Skončil jsem druhý, ODS skončila druhá, o 1,8 procentního bodu za sociální demokracií. To v rámci sportovní fair play je nezbytné přiznat. Fakt jsem chtěl, ale o 1,8 procentního bodu to nevyšlo. Nicméně jsem vyhrál v tom, že jsem měl zcela zjevně větší koaliční potenciál než Česká strana sociálně demokratická. Díky tomu jsem předsedou vlády. To jsem považoval za nutné říci úvodem.

Za další. Co se týče objemu mezd a odměn, musím říci, že vláda České republiky snížila celkový objem mezd ve veřejném sektoru o 10 %. Já to uvedu na konkrétním příkladu právě v již minulých interpelacích zmiňovaného Úřadu vlády České republiky. Úřad vlády České republiky snížil proti roku 2010 počet svých zaměstnanců o 17 %. O 17 %. Celkový objem vyplacených mezd byl reglementován státním rozpočtem o minus 10 %. To znamená, že zbylo volně disponibilních 7 % v mzdových prostředcích. A já považuji za logické, jestliže ti zaměstnanci příslušného úřadu, kteří zůstali na svých pozicích a dělají v tomto konkrétním příkladě např. práci i za těch 17 %, kteří již na úřadu nejsou, to znamená, že je tam nižší stav téměř o 1/5, že je logické, že těchto disponibilních 7 % je na základě výkonnostních kritérií v podobě nadtarifních složek mzdy rozloženo mezi zbývající zaměstnance Úřadu vlády, kteří prostě dělají větší objem práce s menším počtem lidí. Já to považuji za správný krok a jsem přesvědčen, že tato kritéria jsou naprosto v pořádku, a jsem přesvědčen, že stejným způsobem pokračují i další ústřední orgány státní správy.

Snížený objem mezd je poměrně významnou úsporou ve státním rozpočtu, byl to krok, který byl bezesporu správný a nutný. Po mnoha letech, po více než 15 letech, se nejen podařilo zastavit každoroční pozvolný nárůst počtu zaměstnanců veřejné správy, resp. státní správy, ale podařilo se dokonce tento počet zaměstnanců poprvé po více než patnácti letech snížit. Je to krok, který vede k větší efektivitě státní správy, a je to krok, kterým budeme muset pokračovat i v další oblasti veřejné správy, protože například se ukazuje, že u krajů nejenže nedošlo k žádné úspoře v objemu vyplácených mezd, ale dokonce u krajů dále, i za této stávající situace, kdy stát šetří a šetří i na platech, roste objem vyplácených mezd. A pak si kraje stěžují například na to, že nemají finanční prostředky tu na dotace do sociálních služeb, tu na údržbu silnic, tu na tu nebo onu modernizaci školy apod., a natahují ruce ke státnímu rozpočtu. Kdyby postupovaly stejným způsobem jako stát, to znamená ušetřily 10 % mzdových prostředků, bezesporu by na celou řadu podobných aktivit měly a nemusely by natahovat ruce ke státnímu rozpočtu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dávám slovo ještě paní poslankyni. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní místopředsedkyně. Na úvod se omlouvám České straně sociálně demokratické. Nicméně vy si z nás děláte tak trošku srandu, pane premiére. Vy mi chcete říct, že například 10 mil., které si rozdělilo 35 lidí ve vedení Ministerstva práce a sociálních věcí, je přerozdělování lidem, kteří si to opravdu zaslouží?

Já vám garantuji, že na těch úřadech práce dneska pracují ženy za zhruba 11 tisíc čistého měsíčně. Už půl roku nemůžou mít díky vaší sociální reformě dovolenou a ani nepředpokládají, že by dostaly byť jen korunu odměny navíc. Pochopila bych to, kdyby to bylo tak, jak jste řekl. Ale ty odměny si reálně rozděluje jenom pár vyvolených, nikdo jiný. Proto jsem se ptala, zda vám to připadá morální, když nám všem neustále tvrdíte, jak moc se musí šetřit. (Potlesk poslanců KSČM).

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo ještě panu premiérovi.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, já jsem přesvědčený, že manažerská rozhodnutí pana ministra práce a sociálních věcí povedou i k tomu, že samozřejmě odmění a ocení ty pracovníky úřadů práce, kteří odvádějí v poslední době extrémně velký kus práce a bez kterých by se celý ten systém zhroutil a které jsem tady opakovaně ocenil. A já pevně věřím, že pan ministr práce a sociálních věcí je si toho vědom. Je si vědom toho, že fungování jeho resortu stojí právě na těchto lidech a že se to náležitým způsobem objeví i v nadtarifních složkách mzdy.

Mohu říci, když se bavíme o tomto resortu, že já jsem na resortu Ministerstva práce a sociálních věcí, resp. přímo na Ministerstvu práce a sociálních věcí, postupoval způsobem, že jsem poměrně razantně snížil počet zaměstnanců o více než 8 %, ale primárně jsem snížil počet vedoucích zaměstnanců. Snížil jsem celkový počet vedoucích funkcí v podobě vedoucích oddělení, ředitelů odborů, vrchních ředitelů o více než jednu třetinu a ten ušetřený objem mezd jsem potom rozdělil mezi ty ostatní, ale to skutečně mezi všechny. To znamená, že jsem například mzdový příplatek zvýšil na ministerstvu všem minimálně o 2 tis. korun. To znamená, že i ten poslední referent nebo referentka nebo sekretářka zaznamenali tento nárůst platů.

Jsem přesvědčen, že vedle těch výkonnostních kritérií by mělo být pamatováno na to, že stejný objem práce je dneska ve státní správě dělán menším počtem lidí a tento menší počet lidí by až na několik výjimek, které například nejsou kvalitními pracovníky, ale to by skutečně měly být naprosté výjimky, by měl pozitivně pocítit to, že jejich mzdy budou doplněny v podobě nadtarifních složek z tohoto ušetřeného objemu mezd.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Dobrý den, dámy a pánové. Pane premiére, já bych rád znal váš názor na takovou zajímavou věc, na kterou jsem narazil včera. Je to článek vašeho bývalého šéfa, tedy pana Topolánka, v jehož vládě jste byl ministrem. Byl to předseda vlády, předseda vaší strany, vy jste ho velmi uznávali a velebili. A dneska, resp. včera, on napsal v Právu doslova toto: "Ministr Jiří Pospíšil věděl, že jej chci pro absolutní neschopnost řídit resort odvolat. Zbavil se seriózní a nezávislé Vesecké, připustil její dehonestaci a nastartoval čistku a destrukci už tak tápající justice." To říká váš předchůdce, předseda vlády, současně člen vaší strany, váš přímý předchůdce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP