(14.30 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o změně zákonů souvisejících se zřízením jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů, podle sněmovního tisku 473/8, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 473/9."

(Připomínka ze sálu.) Já jsem vás odhlašovala, kolegyně, kolegové. (Z lavic: Ještě jednou!) Tak tedy vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 290 z přihlášených 130 poslanců pro 98, proti 2. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali ve znění schváleném Senátem. (Potlesk pravé části sálu.)

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu senátorovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Naším posledním bodem, kolegyně a kolegové, je bod

 

55.
Návrh Zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži,
ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů
(zákon o rybářství), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb.,
o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 503/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk číslo 503/1. Z pověření zastupitelstva předložený návrh uvede první náměstek hejtmana pan Miroslav Novák a já prosím, aby se ujal slova.

 

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, členové vlády, dámy a pánové, jen ve stručnosti uvedu návrh, který předkládá Sněmovně zastupitelstvo Moravskoslezského kraje.

Předmětem návrhu je přiblížení výkonu státní správy v oblasti rybářského zákona občanovi, v tomto případě rozumějme rybáři, ale i nerybáři, pytlákovi, to znamená přestupci, a narovnání určité nelogičnosti, která dnes v oblasti rybářského zákona je. Pověřené obce dnes podle zákona o rybářství vydávají oprávnění k lovu, to znamená rybářské lístky, a v rámci správního řízení v rámci zákona o přestupcích sankcionují ty, kteří loví ryby bez patřičného oprávnění. Všechny ostatní přestupky u fyzických osob na úseku rybářství řeší krajské úřady.

Nelogičnost spočívá v tom, že řekněme přestupce, rybář z města Mladá Boleslav, uloví a zasakuje rybu, podměrečnou rybu a svůj přestupek jde řešit do hlavního města Prahy na krajský úřad. V případě našeho Moravskoslezského kraje je to rybář řekněme z města Rýmařov, přijíždí do Ostravy, řeší svůj přestupek. S ním přijíždí svědek, který má nárok na náhradu ušlého výdělku, nárok na cestovné et cetera. Chceme tedy, zjednodušeně, dát pravomoci pověřeným obcím řešit veškeré přestupky u fyzických osob na úrovni obcí s přenesenou působností počínaje vydáváním rybářských oprávnění a konče sankcí ve všech oblastech přestupků podle zákona o rybářství. Toť je hlavní cíl této novely.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane náměstku. Dříve než dám slovo panu zpravodajovi, tak se přihlásil pan poslanec Skokan a má pro nás nějaké sdělení.

 

Poslanec Petr Skokan: Děkuji za slovo. Není to to sdělení, jak byste čekali. Já bych prosil opravit ve stenoprotokolu na 32. schůzi hlasování 171. Já jsem hlasoval pro, ale je tam, že jsem hlasoval proti. Hlasování nezpochybňuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, hlasování zpochybněno není, můžeme pokračovat v otevřeném bodu. Slovo dostává zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážená vládo, paní a pánové, to, že symbolicky jako poslední bod před Vánocemi probíráme zrovna zákon o rybářství, je čistě náhoda. Poslanecká sněmovna k tomu prostě teď dospěla. Já vás ujišťuji, že tento návrh se netýká, nemá žádnou souvislost s vánočními kapry či podobnými záležitostmi. Je to návrh, který upravuje správní otázky. Je to návrh, který se netýká žádného z meritorních ustanovení zákona o rybářství, tak jak jej tady před lety Poslanecká přijala. Tak jak jej potom projednal Senát. Tak jak se řekněme napříč celým politickým spektrem podařilo dohodnout, že zákon bude fungovat. Není to, pravda, ideální zákon, ale je dobře, že alespoň takový jej máme.

Do základních věcí návrh nezasahuje. Já bych podporoval jako zpravodaj, aby byl puštěn do dalšího projednávání, a zcela postačí, když v souladu s rozhodnutím organizačního výboru jej projedná meritorně zemědělský výbor, kterému tato tematika patří. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí. Nehlásí se nikdo. Obecnou rozpravu končím a nyní se můžeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zemědělskému. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování o návrhu organizačního výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje přikázání tisku k projednání zemědělskému výboru. Kdo je proti?

V hlasování číslo 291 z přihlášených 154 poslanců pro 129 proti žádný. Návrh byl přijat a konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Kolegyně a kolegové, o slovo se hlásí předsedkyně Sněmovny paní Miroslava Němcová.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobrý den, ještě jednou, vážené kolegyně, vážení kolegové. Tato schůze za malou chvíli skončí a je to poslední den, kdy se společně setkáváme na parlamentní půdě. Proto mi dovolte, abych vám poděkovala za spolupráci v tomto roce. Dovolte mi, abych vám popřála pokud možno radostné prožití vánočních svátků a také vám popřála mnoho zdraví, osobní pohody ve vašich rodinách a schopnosti spolupracovat na půdě parlamentní efektivně také v příštím roce. Děkuji vám. (Poslanci vstávají a tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Kolegyně a kolegové, tím končí 32. schůze. I já si dovolím vám popřát vše dobré a těším se na další spolupráci.

 

(Schůze skončila ve 14.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP