(10.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končím projednávání bodu 96 sněmovního tisku 509.

Ještě jsem zapomněla sdělit, že pan ministr Kalousek má náhradní kartu číslo 19.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

97.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 241/2000 Sb.,
o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně
některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 416/ - třetí čtení

Ke stolku zpravodajů požádám pana ministra průmyslu a obchodu pana Martina Kubu, požádám také pana zpravodaje výboru hospodářského kolegu Jana Čechlovského. Oznamuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 416/2.

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, slovo má pan zpravodaj Jan Čechlovský, prosím. (Velký hluk v sále, pohyb poslanců mezi lavicemi.)

Prosím o klid! Všechny prosím, aby zasedli na svá místa a věnovali pozornost třetímu čtení tohoto zákona.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Vážená paní předsedkyně, vládo, ctěná Sněmovno, návrh na zamítnutí návrhu tohoto zákona podán nebyl. V průběhu druhého čtení dorazilo několikero pozměňovacích návrhů, které máme shrnuty pod body A, B, C. K další proceduře bych navrhoval následující: abychom nejdříve hlasovali pozměňovacích návrzích paní kolegyně Květy Matušovské pod bodem A, poté o pozměňovacím návrhu pana kolegy Klučky pod bodem B, potom o mém technickém pozměňovacím návrhu pod bodem C a poté o zákonu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je námitka proti takovému postupu? Není. Prosím o první návrh.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Nyní bychom hlasovali o třech pozměňovacích návrzích paní poslankyně Květy Matušovské, které jsou pod bodem A. Stanovisko zpravodaje je nesouhlasné. (Ministr rovněž nesouhlasí.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 261. Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pod písmenem A? Kdo je proti?

Hlasování číslo 261, přítomno 154, pro 27, proti 86. Návrh přijat nebyl. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jan Čechlovský: Děkuji. Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana kolegy Klučky pod bodem B. Stanovisko zpravodaje je nesouhlasné. (Ministr také nesouhlasí.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 262. Kdo je pro návrh pod písmenem B? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 262, přítomno 154, pro 55, proti 76. Návrh přijat nebyl. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jan Čechlovský: A nyní bychom hlasovali o malém pozměňovacím návrhu mé maličkosti pod bodem C. Stanovisko zpravodaje je souhlasné. (Ministr rovněž souhlasí.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 263. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 263, přítomno 154, pro 131, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Toto je návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 416, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování číslo 264. Ptám se, kdo je pro tento návrh zákona? Kdo je proti?

Hlasování číslo 264, přítomno 155, pro 131, proti nikdo. Poslanecká sněmovna s návrhem zákona vyslovila souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi. Končím bod 97, sněmovní tisk 416.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

100.
Návrh poslanců Jana Husáka, Františka Laudáta a Heleny Langšádlové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 565/1990 Sb.,
o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 337/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů za navrhovatele je pan poslanec Jan Husák a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vladislav Vilímec. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 337/5.

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Jan Husák, prosím.

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dříve než proběhne rozprava k tomuto bodu chci předeslat jednu věc, kterou budu navrhovat, a to opakování druhého čtení podle § 95 odst. 2 jednacího řádu. Důvod je na místě a myslím, že všichni ho vnímáte a uznáte, že bude vhodné tento tisk vrátit do druhého čtení, a to proto, že je v kolizi část tohoto návrhu, který je upravován v komplexním pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru a týká se nápravy věcí týkajících se hracích automatů a poplatků. A protože by byl tento zákon v této podobě a pozměňovací návrhy k němu v kolizi s předpokládaným hlasováním o novele zákona, tzv. JIMu, jednotném inkasním místě, které řeší v pozměňovacích návrzích zaslaných ze Senátu zpět do Poslanecké sněmovny, považuji za vhodné, abychom udrželi procedurální čistotu projednávání těchto věcí a zopakovali druhé čtení. (Silný hluk v sále.)

Dalším důvodem je potřeba vyjasnit si jednu věc, která se jeví, ale nemáme v ní ještě úplně jasno, protiústavnost omezení nebo limitování horní hranice poplatků, kde existuje jeden z pozměňovacích návrhů, je to pozměňovací návrh pana kolegy Čechlovského, a rovněž díky vrácení do druhého čtení máme čas na to, abychom i tuto věci dali do pořádku, do souladu s právním řádem, a tím zachovali jak procesní, tak právní čistotu tohoto návrhu.

Navrhuji tedy opakování druhého čtení podle § 95 odst. 2 jednacího řádu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Slyšeli jsme návrh. Sněmovna rozhodne hlasováním. Je zde návrh na opakování druhého čtení.

Zahajuji hlasování číslo 265. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování číslo 265, přítomno 155, pro 124, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali pro tuto chvíli se sněmovním tiskem 337. Končím projednávání bodu 100. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji. (Hluk v jednacím sále trvá.)

Dámy a pánové, já vás důrazně všechny žádám o klid. Zasedněte do svých lavic a věnujte pozornost tomu, co je projednáváno.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

 

101.
Návrh poslanců Ivana Ohlídala, Jana Látky, Václava Klučky a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích
(obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 395/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů je již za navrhovatele přítomen pan poslanec Ivan Ohlídal, zpravodajem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj je pan poslanec Jan Klán. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 395/3.

Pana poslance Husáka prosím, aby si sedl do lavice a nerušil jednání Poslanecké sněmovny. (Potlesk - smích.)

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Pan zpravodaj dostává slovo, navrhne proceduru.***




Přihlásit/registrovat se do ISP