(9.20 hodin)

 

Poslanec Pavel Antonín: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, hlasovali bychom ve dvou krocích. Nejdříve o usnesení číslo 59 výboru pro zdravotnictví z 11. schůze konané dne 13. října 2011, o kterém jsme minule mluvili jako o pozměňovacím návrhu, a potom o zákonu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Budou tedy pouze tato dvě hlasování. Má někdo něco k navržené proceduře? Nevidím nikoho, proto budeme moci rovnou zahájit hlasování. Prosím pana zpravodaje, uveďte první návrh.

 

Poslanec Pavel Antonín: První návrh je usnesení číslo 59 výboru pro zdravotnictví z 11. schůze konané dne 13. října 2011. V něm se v podstatě jedná o tzv. zlatou střední cestu, kdy od zákona, který umožňoval transportovat tkáně a buňky pouze zdravotnickému zařízení, přes návrh, kdy to mohl dělat v podstatě kdokoliv, my jsme se usnesli, že doporučíme to, aby to mohla provádět taková organizace nebo člověk, který bude mít certifikát vydaný Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Prosím o stanoviska. (Stanoviska ministra i zpravodaje kladná.)

 

Zahajuji hlasování číslo 237. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 237, přítomno 144, pro 134, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

 

Můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů (zákon o lidských tkáních a buňkách), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 425, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování číslo 238. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 238, přítomno 145, pro 136, proti jeden. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 98 sněmovního tisku 425. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

99.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně
veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 460/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů zůstává pan ministr zdravotnictví Leoš Heger. Prosím také pana zpravodaje výboru pro zdravotnictví. Místo Tomáše Úlehly, mám zde poznámku, se této role ujme pan poslanec Boris Šťastný. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 460/2.

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Prosím o vaše přihlášky. Hlásí se pan kolega Krákora, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené dámy a pánové, zákon o ochraně veřejného zdraví v podstatě znamená redukci zdravotních ústavů. Prosím, abychom si to nepletli se Státním zdravotním ústavem, který je jenom jeden a je v Praze. A jinak bylo, nebo doposud ještě je 14 zdravotních ústavů, kdy každý ústav je v jednom kraji a v podstatě mají právní subjektivitu. Tímto zákonem způsobíte, že zdravotní ústavy budou v podstatě jenom na dvou místech republiky, dochází k jejich výrazné redukci, a to v Praze a Ostravě.

Za Českou stranu sociálně demokratickou bych rád prohlásil, že my s tím bytostně nesouhlasíme, protože spíše si myslíme, že to je zase další redukování zdravotnictví, další ztráta kvality. Zdravotní ústavy mají nezastupitelnou úlohu, měří hluk, prašnost, hygienu práce atd. A kdo potom toto bude vykonávat? My tedy s tímto nesouhlasíme. Máme tam pozměňovací návrhy na zachování tří zdravotních ústavů, tj. Ústí nad Labem, Praha a Ostrava, nebo lepší návrh, a to je druhá varianta - Ústí nad Labem, Praha, Brno a Ostrava. Anebo kolegyně Orgoníková má potom pozměňovací návrh, aby toto ústavy patřily pod Státní zdravotní ústav a bylo jich sedm.

Ještě jednou bych chtěl tedy říci, že my nemůžeme podpořit tento návrh a podpořili bychom jej pouze s pozměňovacími návrhy, které jsme předložili. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a zeptám se na další přihlášku do rozpravy v třetím čtení. Nehlásí se nikdo, tuto rozpravu tedy končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nám navrhl proceduru a zároveň potom oznamoval jednotlivé návrhy, dával k nim své stanovisko, a o stanovisko budu žádat také pana ministra. Pan poslanec Boris Šťastný, prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Hezký den. Vážená paní předsedkyně, ctěná vládo, ctěná Sněmovno, dovolte, abych vás seznámil s návrhem procedury pro hlasování o sněmovním tisku 460.

Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán, proto můžeme zahájit hlasování o pozměňujících návrzích. Navrhuji, abychom hlasovali takto: Navrhuji, abychom jako o prvním hlasovali o pozměňujícím návrhu poslance Jaroslava Krákory pod písm. B v alternativě 1, jako o druhém abychom hlasovali, pokud tento návrh nebude přijat, o alternativě B2 a jako o třetím abychom hlasovali o pozměňujícím návrhu paní poslankyně Hany Orgoníkové pod písm. A.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, to je návrh procedury. Ptám se, zda má někdo nějakou námitku. Žádnou nevidím.

Zahajuji hlasování číslo 239. Kdo souhlasí s tímto postupem tři hlasování? Kdo je proti?

Hlasování číslo 239 přítomno 155, pro 140, proti 3. Proceduru jsme schválili.

 

Prosím tedy pana poslance Šťastného o první návrh.

 

Poslanec Boris Šťastný: Jako o prvním budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu B pana poslance Jaroslava Krákory v alternativě 1. Pokud by byl schválen, je alternativa 2 nehlasovatelná. Pokud nebude schválen, budeme muset hlasovat ještě o alternativě 2. Čili B alternativa 1 - nesouhlas. (Ministr zdravotnictví rovněž nesouhlasí.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP