(15.10 hodin)
(pokračuje Fischerová)

Já se vás nyní stručně chci zeptat, protože občané těchto útvarů jsou nyní postaveni před rozhodnutí, zda budou přičleněni ke katastrálně sousedící obci, anebo zda z jejich sídelního útvaru vznikne například nová obec. Vážený pane ministře, chci se zeptat, jak mohou tito občané rozhodovat o možnostech budoucí správy a své vlastní existence. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, paní poslankyně. Na tuto interpelaci odpoví ministr obrany Alexandr Vondra.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano, vážená paní poslankyně, dámy a pánové, paní předsedající. Je to samozřejmě důležitá otázka. Já jsem ve vládě za stranu, která má přívlastky demokratická a občanská, a jsme v koalici, kde svoboda je důležité slovo, takže samozřejmě chci, aby celý ten proces zeštíhlování vojenských újezdů, včetně zrušení vojenského újezdu Brdy, byl maximálně transparentní a lidé, kteří v těchto újezdech žijí, a je jich celkem více než dva tisíce, aby měli možnost během toho procesu se spolupodílet na rozhodování o svém vlastním osudu, včetně osudu jejich sídelních útvarů.

Jak jsem vás tady již před časem informoval, připravuji a nedávno jsem podepsal návrh rozhodnutí, který bude posuzovat vláda. Chceme zrušit a opustit vojenský újezd Brdy a ty čtyři zbývající významným způsobem zeštíhlit, přičemž společným jmenovatelem je, že v zásadě všichni lidé, kteří dnes žijí uvnitř újezdů a jsou zbaveni určitých občanských práv, se budou pak nadále včetně sídelních útvarů nacházet již mimo vojenské újezdy. My jsme zahájili proces konzultací. Já jsem navštívil tyto lidi, promluvil jsem s nimi, ustavili jsme meziresortní komisi, která projednává všechny otázky s tím spojené, včetně budoucnosti těchto sídelních útvarů. Jsou dvě možná řešení. Buď se ty sídelní útvary přičlení k obcím, které k újezdu přiléhají, nebo vzniknou obce samostatné.

Přestože občas je právem poukazováno na to, že v České republice je asi největší počet obcí v Evropě vůbec a že by možná neškodilo mít nějaké motivační opatření k tomu, aby se určité pravomoci jak samosprávy, tak správy více koncentrovaly, tak chceme dát lidem možnost se vyjádřit. Proto, jak předpokládám, materiál projedná vláda na některém ze svých nejbližších zasedání a následně pak předpokládáme, že 10. až 11. února příštího roku provedeme jakousi variantu na referendum formou ankety. Všichni tito lidé budou mít možnost se vyjádřit, čemu dávají přednost.

Zatím z našich terénních výzkumů vyplývá, že v zásadě pouze dva sídelní útvary, jednak Libavá ve vojenském újezdu, což je historicky skutečně dokonce město, a dále Polná na Šumavě ve vojenském újezdu Boletice, tak u těchto dvou sídelních útvarů se zdá, že budou volit budoucnost jako samostatné obce, a jinak všechny ostatní sídelní útvary vzhledem ke své rozloze, vzhledem k početnosti obyvatel asi upřednostní přičlenění k některé z okolních existujících obcí.

Čili dáváme lidem možnost se vyjádřit a samozřejmě budeme respektovat výsledky anket podle demokratického principu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Ptám se, zda si přeje replikovat paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Děkuji panu ministrovi za odpověď. Já myslím, že tam ty prvky demokracie hodně zazněly. S některými lidmi jsem mluvila a zajímalo je to z pohledu příroda a možnost do toho mluvit. Já už jsem docela spokojená. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, paní poslankyně. Můžeme tedy přikročit k další interpelaci. Tu podává pan poslanec Ivan Ohlídal, ale předpokládám, že nám chce sdělit něco jiného.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Na rozdíl od své kolegyně předřečnice já spokojen samozřejmě nejsem, protože ministr Kubice tu není. Já už nevím, kolikrát se mi to stalo, že jsem interpeloval ministra nebo premiéra, ústně interpeloval, a oni zde nebyli. Je to taková zvláštní činnost. Člověk pak dostane jakousi odpověď do měsíce, pár povrchních vět, na které ani nemůže reagovat. To už mě prostě nebaví.

Já jenom připomenu, že paní předsedkyně Sněmovny, jak řekla dopoledne, zřejmě málo prosí pana premiéra a pány ministry, aby chodili na interpelace. Zřejmě politování, která se objevují z řad poslanců koalice, jako například pana Gazdíka, jsou málo účinná, takže ani na tato politování vláda nereaguje. Prostě tato vláda, která si říká vláda rozpočtové odpovědnosti, by se spíš měla nazývat vládou bezbřehé arogance.

Já vím, že moje mluvení je, jako kdybych házel hrách na stěnu, že to nic nespraví. Jedině snad, až tato vláda padne, pak se snad poměry zlepší.

Děkuji za pozornost. Možná jsem nezdůraznil, že svoji interpelaci stahuji. Děkuji ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, bereme to na vědomí. Další je interpelace, která se bude týkat podpory sportu. Bude ji podávat pan poslanec Ladislav Šincl na ministra školství, který je nepřítomen, na pana ministra Dobeše.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane ministře, podpora mládežnického sportu z veřejných rozpočtů, budovaná desítky let, postupně upadá. Tím český sport přichází o základnu pro budoucí úspěchy své sportovní reprezentace na významných mezinárodních soutěžích. Současně s tím klesá zájem dětí i rodičů o sport. Za našimi současnými hvězdami chybí jedna až dvě generace talentů. Kvůli krachu společnosti Sazka a zásluhou dlouhodobého snižování příspěvků ze strany státu prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky přišel český sport o zásadní finanční zdroje na svou činnost ve výši zhruba 2 mld. Kč. Nad dalším financováním českého sportu visí velký otazník. Bojím se, že prostředky používané v minulosti převážně k financování malých tělovýchovných jednot a sportovních klubů, a tedy převážně mládežnické základny českého sportu, budou chybět. V takovém případě by už se situace stala kritickou a vedla by nepochybně k dalšímu hlubokému úpadku či krachu českého sportu.

Každá koruna vložená do sportu ušetří čtyři koruny ve zdravotnictví. Sport nepochybně pomáhá k sociální integraci, smazává rozdíly původu, rasy i sociálního statutu. Sport je i skvělý marketingový nástroj a je jistě i nejlepší reklamou státu. Česká republika je ovšem z hlediska podpory sportu až na samotném chvostu Evropy.

Nechci se dožít doby, kdy naši sportovci nebudou moci jet ani na olympijské hry, protože tady žádná sportovní základna nebude. Proto se ptám, jak konkrétně chcete zajistit stabilní financování českého sportu. Prosím o konkrétní odpověď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Jaroslav Vandas. Interpeluje pana ministra Jaromíra Drábka ve věci novely zákona o nemocenském pojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP