(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hezké odpoledne, dámy a pánové, vážení kolegové a kolegyně. Budeme pokračovat pevně stanoveným bodem, kterým jsou ústní interpelace.

 

142.
Ústní interpelace

Dříve než k nim přistoupíme, dovolte, abych vás ještě seznámila s doručenými omluvami. Omlouvá se pan poslanec Jiří Skalický dnes od 14 hodin z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Antonín Seďa od 16 do 17.30 z důvodu pracovního jednání a konečně pan poslanec Jan Farský od 14 do 17 hodin z pracovních důvodů.

Naším bodem jsou nyní ústní interpelace, které jsou určeny předsedovi vlády České republiky, poté vládě České republiky, ostatním členům vlády. My jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace. Pro ty je vyměřen čas od 14.30 do 16 hodin, pokud jde o předsedu vlády. Pro interpelace na ostatní členy vlády je stanoven čas od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic.

Předseda vlády Petr Nečas je omluven a odpovědi na vznesené interpelace budou interpelujícím poslancům zaslány ve lhůtě, kterou stanoví jednací řád.

Chci upozornit, že po vyčerpání přihlášek k ústním interpelacím na předsedu vlády zahájíme ihned interpelace na ostatní členy vlády. K tomu bych ráda dodala, že pokud vyčerpáme všechny interpelace dříve než v čase, který je na interpelace vyhrazen, budeme po kratičké přestávce pokračovat dalšími body celé naší schůze, a to body zprávy.

Nyní dávám slovo panu poslanci Milanu Šťovíčkovi. Ten byl vylosován jako první, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Nečase. Připraví se pan poslanec Petrů. Prosím, pane poslanče Šťovíčku.

 

Poslanec Milan Šťovíček: Dobré odpoledne. Děkuji za udělené slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, prosím, krátkou interpelaci na dnes nepřítomného předsedu vlády.

Vážený pane předsedo vlády, obracím se na vás v souvislosti s připravovanou aktualizací státní energetické koncepce, kterou bude vláda projednávat. Především vám chci poděkovat za vámi opakovaně vyslovený názor, že tato vláda se zavázala k neprolomení těžebních limitů a nepřijme žádný dokument, který by s prolomením územně ekologických limitů počítal. V této souvislosti připomínám, že tato vláda také přijala závazek k jejich legislativnímu zajištění.

Státní energetická koncepce je právě v souvislosti s otázkou zachování těžebních limitů velmi pozorně sledována veřejností i místní samosprávou. Připomenu jen některá fakta. Občané města Horního Jiřetína, které je bezprostředně ohroženo, se opakovaně v referendu i ve volbách vyslovili pro zachování těžebních limitů. Město Litvínov, pod nímž tak jako pod řadou dalších měst a obcí leží hnědé uhlí, opakovaně jednoznačně odmítlo jakoukoli variantu státní energetické koncepce, která by předpokládala prolomení limitů a fatální ohrožení další existence města. Zde cituji z přijatých usnesení rady a zastupitelstva města Litvínova, která byla přijata v dubnu letošního roku. Cituji: Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí chrání nejen existenci obcí Horního Jiřetína, Lomu, Mariánských Račic a dalších v severozápadních Čechách, ale také zásadně určují další rozvoj a životní podmínky pro město Litvínov a jeho více než 26 tisíc obyvatel. Vláda České republiky se ve svém programovém prohlášení zavázala, že vláda se zasadí - zase cituji - o zachování územních limitů těžby hnědého uhlí a jejich legislativní zajištění. Jakékoliv ústupky od toho závazku jsou proto nepřijatelné. (Upozornění na časový limit.)

Vynechám citace. A závěr: Vážený pane předsedo vlády, žádám vás a vaším prostřednictvím i celou vládu, aby se vláda České republiky při projednávání aktualizace státní energetické koncepce postavila za názory obyvatel i místní samosprávy a přijala takovou variantu, která bude respektovat vládní usnesení 444 z roku 1991 a 1176 z roku 2008. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Odpověď bude ve smyslu jednacího řádu podána písemně.

Následuje interpelace pana poslance Jiřího Petrů na předsedu vlády ve věci čerpání fondů Evropské unie. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážený pane premiére, již před měsícem jsme se dověděli, že Evropská komise na základě zprávy auditorů Evropské unie jmenovala Českou republiku, Itálii a Španělsko jako nejhorší manažery peněz z Evropské unie. Podle výroční zprávy Účetního dvora Evropské unie za rok 2010 míra chybovosti v oblasti politiky soudržnosti je u těchto zemí nejvyšší, a to z důvodů, že nesplňovaly unijní či národní legislativu. Česká republika, Španělsko a Itálie byly odpovědné za dvě třetiny chyb odhalených auditory u peněz z kohezních fondů. Tyto země měly podat vysvětlení této nelichotivé situace.

Na straně jedné jsme Ministerstvem pro místní rozvoj ubezpečováni, že Česká republika o žádné prostředky z celkové alokace evropských fondů nepřijde, a naopak ministerstvo tvrdí, že řídícím orgánům jednotlivých operačních programů se daří problematické oblasti řešit a napravovat. Jakákoliv zmínka o nedobrém stavu čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie je považována za šíření poplašných zpráv. Na straně druhé se z úst ministra financí dozvídáme, že Česko nedodrží deficit státního rozpočtu plánovaný na letošní rok. Důvodem jsou podle ministra financí Miroslava Kalouska zpožděné a zadržené platby z Evropské unie.

Vážený pane premiére, jaký je skutečný stav čerpání prostředků z Evropské unie? Za druhé: Jaká opatření přijala vaše vláda, aby byly všechny prostředky účelně vyčerpány? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane poslanče.

Přistoupíme k následující interpelaci. Interpeluje pan poslanec Ladislav Šincl ve věci absence ministrů vlády České republiky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající.

Vážený pane premiére, minulý týden jsem vás interpeloval ve věci katastrofální neúčasti vašich ministrů na písemných a ústních interpelacích. Chtělo by se mi říci slovy vašeho senátora Kubery: Je to marné, je to marné, je to marné. Dnes, týden nato, se totiž opět omluvili pan ministr Petr Bendl z údajných důvodů zahraniční cesty, pan ministr Jiří Besser z údajných pracovních důvodů, pan ministr Jaromír Drábek z údajných pracovních důvodů, pan ministr Miroslav Kalousek z údajných pracovních důvodů, pan ministr Martin Kuba z údajných pracovních důvodů, pan ministr Jan Kubice z údajných pracovních důvodů, paní vicepremiérka Karolína Peake z údajných pracovních důvodů, pan ministr Jiří Pospíšil opět z údajných pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP