(10.30 hodin)
(pokračuje Váňa)

Vaše cesta v omezování daňového zatížení těch nejbohatších je naprosto škodlivá. Naprosto nesmyslně odmítáte, bezdůvodně, progresivní čili vyšší zdanění fyzických osob. V době krize zcela nesmyslně znemožňujete ekonomický rozvoj omezováním koupěschopné poptávky obyvatel. Téměř nulovou pozornost věnujete boji s daňovými úniky, protože rozhodující hráči nejsou téměř kontrolováni z hlediska řádných plateb daní. Důsledně vaše ODS odmítá zde ve Sněmovně předkládaný zákon o přiznání k registrovanému majetku jako účinného nástroje boje proti korupci. A tak zvláštní kapitolou jsou daňové úniky, spotřební daně, daně z přidané hodnoty u pohonných hmot. Impotentní zůstáváte s daňovými úniky u alkoholu a tabáku.

Vážený nepřítomný pane premiére, je obecně známo, že v černé ekonomice se točí okolo 500 miliard. Podle mínění sociální demokracie je zapotřebí šetřit - šetřit, šetřit a šetřit, ale na lidech. Ne na lidech, ne na našich rodinách, ale na rozmařilém a bujícím státním aparátu. Co třeba tyto kauzy? Ozvučení českého předsednictví, Saša Vondra - 750 milionů. Je pryč. Ne Saša Vondra, ale těch 750 milionů. Kauza opencard - miliarda. Je pryč. Aktuální kauzy tunelů, skutečných tunelů v Praze, které vyvolaly ty virtuální tunely - 10 miliard. Jsou pryč. Lehké topné oleje - 100 miliard. Jsou pryč. Konsolidační banka - 240 miliard je pryč. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Vážený nepřítomný pane premiére, proto vyslovuji nesouhlas s vaší písemnou odpovědí, protože šetřit se nemá na těch nejchudších. Šetřit se nemá na maminkách, na rodině, na dětech, na vzdělání. Ale šetřit se má na té velké obludné pomyslné státní hydře, na tom velkém státním aparátu. Takže já vás, pane premiére, prosím, abyste přehodnotil svoji pro lidi nebezpečnou politiku. Děkuji. (Tleská několik poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Hlásí se někdo do rozpravy? Nikoho neregistruji. Rozpravu tedy končím.

Pane poslanče, prosím, vy jste navrhl nějaké usnesení? Nenavrhl. (Z místa: Na začátku.) Na začátku nesouhlas. Omlouvám se. Děkuji. Takže to zde zaznělo, nebyla jsem si jistá.

Přivolám kolegy a samozřejmě nechám o tom hlasovat. Registruji zde požadavek na odhlášení, takže prosím, abyste se všichni přihlásili svými registračními kartami.

 

Dámy a pánové, pan poslanec Váňa nesouhlasí s odpovědí na písemnou interpelaci.

O tomto nechám hlasovat. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 200. Z přihlášených 71, pro 31, proti 40. Tento návrh byl zamítnut. Končím tedy projednávání této interpelace.

 

Vidím, že je přihlášena paní poslankyně Rusová. Prosím.

 

Poslankyně Marie Rusová: Dobrý den. Paní předsedající, kolegyně a kolegové, z důvodu nepřítomnosti předsedy vlády stahujeme sněmovní tisk 532, písemnou odpověď, z programu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Vašemu požadavku samozřejmě vyhovím.

Než přistoupíme k projednávání čtvrté závěrečné interpelace pana poslance Ohlídala, ráda bych oznámila, že pan poslanec Filip má náhradní kartu číslo 25.

A můžeme tedy přistoupit k projednávání interpelace pana poslance Ivana Ohlídala ve věci zhodnocení výběrového řízení vyhlášeného v letech 2010 a 2011 Grantovou agenturou České republiky, sněmovní tisk 549. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Svoji písemnou interpelaci a s tím související tisk samozřejmě také stahuji v důsledku nepřítomnosti pana premiéra a předložím ji znovu jako neuspokojenou co nejdříve.

Ještě bych si dovolil poznamenat, že se hovořilo dnes i dříve o nepřítomnosti členů vlády na jednáních týkajících se písemných i ústních interpelací. Velmi mě zarazilo, že opakovaně již zde není nejlepší ministr školství v polistopadové době, tzn. pan Josef Dobeš, který se opakovaně neúčastní ani jednání na školském výboru. V poslední době se vždy nechal zastoupit. Je to projev naprosté arogance a naprostého výsměchu Poslanecké sněmovně právě od ministra, který se projevuje jako neschopný amatér, jako neschopný škůdce českého školství! To, co teď provedl, co zařídil v rozpočtové kapitole Ministerstva školství, je skutečně škůdcovství. Je to projev škůdce, který jednoznačně škodí našemu školství. Jsem přesvědčen, že ten to ministr měl být již dávno odvolán.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Já bych jenom rád připomněla, že pan ministr Dobeš je omluven z důvodu nemoci. Děkuji.

Tím jsme pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí členů vlády České republiky na písemné interpelace.

 

Můžeme tedy přistoupit k bodu číslo

 

72.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Republikou Kosovo o zpětném přebírání osob s neoprávněným pobytem,
podepsaná dne 24. června 2011 v Prištině
/sněmovní tisk 438/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal ministr vnitra Jan Kubice. Prosím, pane ministře.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, materiál, který je vám předložen, obsahuje návrh na ratifikaci tzv. readmisní smlouvy s Republikou Kosovo. Smluvní dokumenty tohoto typu jsou jedním z důležitých nástrojů boje proti nelegální migraci.

Cílem předkládané smlouvy je poskytnout základní právní rámec pro spolupráci České republiky a Republiky Kosovo při vzájemném předávání a přebírání nelegálně pobývajících občanů těchto států, občanů třetích států a osob bez státní příslušnosti včetně bývalých občanů Svazové republiky Jugoslávie, kteří se narodili na území Kosovo a po rozpadu federace nezískali jiné občanství. Smlouva zakotvuje podmínky pro vznik závazku osobu převzít, náležitosti a způsob podání a vyřizování žádosti o převzetí osoby a samotnou realizaci předání. Zároveň smlouva obsahuje i úpravu spolupráce při průvozu osob přes území smluvních stran do cílového státu. Standardně je upravena ochrana osobních údajů a hrazení nákladů spojených s prováděním smlouvy. Účelem smlouvy je maximálně urychlit předávání nelegálně pobývajících osob, zkrátit jejich pobyt v zajišťovacích zařízeních, a tím i snížit náklady související se zadržením a následným předáváním těchto osob.

Smlouva vyžaduje souhlas Parlamentu České republiky a ratifikaci prezidentem republiky, neboť jde o mezinárodní smlouvu upravující práva a povinnosti osob a zakotvuje úpravu vyhrazenou v zákonu.

K provádění smlouvy byl v souladu s jejím článkem XVII. sjednán protokol, který byl podepsán zároveň se smlouvou 24. června 2011 v Prištině. Protokol je smluvním dokumentem resortního charakteru a je k materiálu přiložen pro informaci. Jeho platnost je vázána na platnost smlouvy.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodaje zahraničního výboru. Je jím pan poslanec Václav Kubata. Prosím vás, pane kolego, abyste odůvodnil záznam z jednání výboru. Tento záznam nám byl rozdán jako sněmovní tisk 438/Z. Prosím.

 

Poslanec Václav Kubata: Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tuto smlouvu na svém zasedání 14. 10. a nepřijal k ní žádné usnesení. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP