(16.50 hodin)
(pokračuje Tejc)

Já jsem se poctivě ptal mnohokrát tady na plénu Sněmovny i na výboru pana ministra vnitra Jana Kubiceho, jaký názor na to má. Jeho odpověď byla neustále stejná: Neřešme to. Nebudeme se k tomu vyjadřovat. Počkejme, až se to vyřeší samo nebo se to změní v příštích letech. To je prostě přístup, který já nemohu akceptovat. Rozumím tomu, že dnes nevíme, ani co bude v příštím roce, ale můžeme se lišit v řádu miliard. Nemůžeme se lišit v řádu desetimiliard. Protože to, co je skutečně vážným problémem, je neustále klesající počet policistů a do budoucna i hasičů. A propouštění, pokud by tento výhled měl být akceptován. Pak podle mého názoru nemá smysl dělat takovýto výhled, pokud je nepravdivý, a má smysl poctivě říct: Nejsme schopni ho sestavit. Ale nehrajme si tady s čísly, která nefungují a která vzbuzují obavy v těchto sborech, které jsou skutečně už dnes na hranici destrukce s ohledem na to, co se v nich dělo v těch posledních letech. Nic víc, nic méně, ale rád bych znal odpověď na to, jak bude policie, jak budou hasiči fungovat, pokud tento výhled bude naplněn. Jsem přesvědčen, že fungovat prostě nemohou, pokud nedojde k razantním změnám jejich kompetencí, ale na úkor bezpečnosti lidí, na úkor času dojezdu a dalších negativních dopadů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dále se hlásí páni poslanci pan Klučka a pan Seďa. Přednost má písemná přihláška, tak se dohodněte. Jestli pan poslanec vám dá přednost, já asi nemůžu s tím nic dělat.

 

Poslanec Václav Klučka: Paní předsedající, mockrát děkuji, mockrát děkuji kolegovi, že mi dal přednost. Tuším, že s největší pravděpodobností vás tady bude informovat o tom, jaká je problematika obrany, jaká je problematika armády, situaci směrných čísel, střednědobého rozpočtu, výdajových rámců na léta 2013-2014.

Dámy a pánové, co je to za výraz, že Poslanecká sněmovna stanoví? Stanoví znamená, že je to nepřekročitelný limit? Kdopak nese odpovědnost za to, že tento limit skutečně v letech 2013-2014 nebude překročen a že sníží efektivnost práce mnohých bezpečnostních složek v České republice?

O problematice policie a Hasičského záchranného sboru jste už tady slyšeli. O problematice armády uslyšíte. Dámy a pánové, já v podrobné rozpravě navrhnu, aby usnesení, které bylo navrženo jako: Poslanecká sněmovna stanoví - bylo změněno na slova: Poslanecká sněmovna bere na vědomí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dále vystoupí pan poslanec Antonín Seďa. (Trvalý hluk v sále.)

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, úvodem se omlouvám těm kolegům a kolegyním, kteří byli při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2012 na výboru pro obranu a bezpečnost a kteří slyšeli vyjádření ministra obrany k výdajovým rámcům kapitoly 307, což je Ministerstvo obrany, právě v letech 2013 a 2014. Pro ty z vás, kteří nebyli projednávání přítomni, uvedu několik čísel.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, promiňte. Opět prosím naše kolegy, aby se ztišili, nebo šli diskutovat na chodbu!

 

Poslanec Antonín Seďa: Rozpočtový výhled na rok 2013: příjmy 3 mld. korun, výdaje 38,836 mld. korun, celkem 41,836 mld. korun. Rok 2013: příjmy necelé 3 mld. korun, výdaje 35,7 mld. korun, celkem 38,652 mld. korun. V roce 2013 bude činit podle vládního návrhu podíl armádních výdajů na hrubém domácím produktu 0,94 %, kdy se poprvé dostaneme pod jedno procento, a v roce 2014 podle rozpočtového výhledu dokonce 0,82 %.

Ještě tristnější je pohled na podíl výdajů kapitoly 307. Na celkových výdajích státního rozpočtu, kdy v letech 2013 a 2014 bude tento podíl 3,57 %, resp. 3,27 %. To znamená, že už se blížíme k jakési magické hranici tří procent.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládané výdajové rámce nemohou zajistit cíle a úkoly deklarované v bezpečnostní strategii České republiky a neodpovídají stále platné transformaci resortu Ministerstva obrany z roku 2007. Pokud by měl tento rozpočtový výhled opravdu platit - já doufám, že nebude - pak naše armáda nebude schopna splnit politicko-vojenské ambice České republiky a naše mezinárodní závazky. Naše armáda nebude schopna zajistit dříve deklarované schopnosti pro zajištění obrany naší země a bude nutno přistoupit k revizi stanovených cílů reformy Armády České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Pokud se už nikdo další nehlásí do rozpravy - ještě se hlásí pan poslanec Váňa, prosím.

 

Poslanec Roman Váňa: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, vládo, paní poslankyně, páni poslanci, když si podrobně prostudujeme materiál rozpočtový výhled, tak v podstatě z toho vyplývají jakoby řešení, kterými by se to celé dalo poměrně rychle vyřešit. Protože ta čísla jsou natolik absurdní, nabízí se tedy, že i řešení by měla být absurdní.

Myslím si tedy, že poslední finance, které ještě zbývají na požární ochranu, by se mohly využít na nákup hasicích přístrojů, které by se rozdaly domácnostem, které by si pak požární ochranu zajistily svépomocí. Že armádu v podstatě, pokud použijeme tento model financování, zlikvidujeme, takže i tyto zbraně by se rozdaly domácnostem, které by si zajistily obranu svépomocí. Něco málo lékárniček pro svépomocné zdravotnictví. A pokud by si někdo netroufal zbraně a přístroje sám obsluhovat, tak je možné ještě do každé domácnosti přidělit jednoho odsouzeného, na jehož výkon trestu již nezbývají peníze. Takže takto svépomocně bychom si mohli zajistit veškeré služby, které by nám tento stát měl z ústavy zajistit.

Pokud se vám tato řešení zdají příliš absurdní, pak si nemyslím, že by byla absurdnější než čísla rozepsaná v tomto rozpočtovém výhledu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v rozpravě. Nikdo se nehlásí, a proto rozpravu končím. Chci se jenom ujistit, že ani pan ministr ani pan zpravodaj nechtějí vystoupit v tuto chvíli, a přistoupíme k rozpravě podrobné. V ní avizoval zájem vystoupit pan poslanec Klučka. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Dámy a pánové, já jsem avizoval pozměňovací návrh k návrhu usnesení, který přednesl zpravodaj - že Poslanecká sněmovna stanoví. Avizoval jsem: Poslanecká sněmovna bere na vědomí. Víte, nechám se rád poučit, nechal jsem se poučit od pana ministra financí, že tato formulace je ze zákona, takže svůj pozměňovací návrh podávat nebudu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Ptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v rozpravě. Pokud tomu tak není, podrobnou rozpravu uzavírám.

Budou závěrečná slova? Nebudou, budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení. Usnesení máme jedno, tak jak ho pan zpravodaj představil. Svolávám naše kolegy a ještě vás odhlásím, protože se mi zdá, že poměry ve sněmovně se změnily... (Poslanci přicházejí do sálu.) V tuto chvíli jsem vás odhlásila a prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.... Až se ustálí počet přítomných, zahájím hlasování o návrhu usnesení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP