(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Vážená paní místopředsedkyně, zpochybňuji hlasování, hlasovala jsem proti, na sjetině mám ano.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, je zde námitka. Rozhodneme o námitce.

Zahajuji hlasování. Kdo podporuje námitku vznesenou paní místopředsedkyní Peake? Kdo je proti námitce?

V hlasování pořadové číslo 181 z přihlášených 187 poslanců pro 153, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Námitka byla přijata, a my tedy budeme opakovat poslední hlasování. Prosím, pane zpravodaje, zopakujte jej.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Je to hlasování o bodu B16/2 pana poslance Béma. Stanovisko zpravodaje je nesouhlas. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu? (Potlesk zleva.)

V hlasování pořadové číslo 182 z přihlášených 186 poslanců pro 90, proti 73. Návrh nebyl přijat. Prosím dále.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Dalším bodem je bod B17 pana poslance Šincla. Stanovisko zpravodaje nesouhlas. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 183 z přihlášených 188 poslanců pro 80, proti 101. Tento návrh nebyl přijat. Dále, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Dalším bodem k hlasování by měl být bod B18, jenže ten souvisí přímo s bodem B16/2, který nebyl přijat, tudíž je nehlasovatelný.

Dalším bodem k hlasování je bod pod písmenem B1 textová část, pozměňovací návrh pana kolegy Papeže k tomuto tisku. Stanovisko zpravodaje je souhlas.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pan poslanec Papež? Po projednání s Ministerstvem zemědělství souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 184 z přihlášených 188 poslanců pro 178, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, je tomu tak, že bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích?

 

Poslanec Pavel Suchánek: Ano, podle mě bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích a měli bychom hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, zeptám se ještě legislativy. Vše sedí. Můžeme tedy pokračovat dál. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2012 a s vládním návrhem státního rozpočtu České republiky na rok 2012, podle sněmovního tisku 498, ve znění schválených pozměňovacích návrhů, podle přílohy tohoto usnesení."

O tomto zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 185 z přihlášených 188 poslanců pro 104, proti 79. Návrh byl přijat. (Potlesk poslanců vládní koalice.) Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Ještě prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhy doprovodných usnesení.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Byla podána dvě doprovodná usnesení. Pod písmenem B2 pana poslance Béma je nehlasovatelné, protože nebyly přijaty jeho návrhy. Zbývá tady pouze jedno hlasování, a to pod písmenem B1 doprovodné usnesení pana poslance Opálky. Stanovisko zpravodaje nesouhlas. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 186 z přihlášených 186 poslanců pro 80, proti 102. Tento návrh nebyl přijat.

 

Tím končí projednávání návrhu státního rozpočtu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

Budeme pokračovat, kolegyně a kolegové, dále. Dnes projednáme ještě body 83 až 87, které mají poměrnou souvislost a vazbu na právě projednaný státní rozpočet. (V sále je velký hluk a neklid.)

 

Otevírám tedy další bod, kterým je

 

83.
Návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2013 a 2014
/sněmovní tisk 499/

Prosím ministra financí Miroslava Kalouska, aby návrh odůvodnil. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, od roku 2004 jsou střednědobé výdajové rámce povinnou součástí rozpočtové legislativy jako jedna z mála fungujících pojistek finanční disciplíny. Bohužel budiž řečeno, že první vláda, která je byla ochotna dodržovat, byla vláda Mirka Topolánka a vláda Petra Nečase v této tradici pokračuje. (V sále je obrovský hluk!)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Promiňte, pane ministře, požádám kolegy jak zprava, tak zleva, aby se poněkud utišili nebo aby šli diskutovat na chodbu, abychom se tady vzájemně slyšeli. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Samozřejmě, že i zde je poctivé říct, že podle vývoje v eurozóně a možných dopadů tohoto vývoje na českou ekonomiku, bude-li nezbytné předstoupit před Poslaneckou sněmovnu s novelou zákona o státním rozpočtu, pak s největší pravděpodobností předstoupíme i s novelizací těchto čísel.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal rozpočtový výbor. Usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 499/1. Prosím, aby se nyní slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Pavel Suchánek, aby nás informoval o jednání výboru a také aby přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Rozpočtový výbor se zabýval tímto tiskem na své 22. schůzi dne 30. listopadu a přijal usnesení, ve kterém I. bere na vědomí střednědobé rámce na rok 2013 a na rok 2014 a jejich rozdělení mezi státní rozpočet a státní fondy, II. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna stanoví střednědobý výdajový rámec na rok 2013 ve výši 1 126,3 mld. korun a na rok 2014 ve výši 1 127,6 mld. korun, a III. zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku, nevidím nikoho. Hlásí se pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, určitě nejsem odborníkem na rozpočet ani na rozpočtový výhled a rozhodně se do této role nechci pasovat, nicméně debata, která se vedla, a vedla se především na výboru pro obranu a bezpečnost, byla v tom smyslu, jaký má smysl výhled, který je dán, když absolutně neodpovídá pravdě a pravděpodobně, pokud by byl naplněn, v zásadě můžeme rozpustit policii a Hasičský záchranný sbor. Myslím, že debata, která tam byla, byla velmi zajímavá a i od poslanců vládní koalice zaznívalo, že za podmínek, které jsou navrženy v tomto návrhu, prostě nemůže ani policie ani Hasičský záchranný sbor fungovat. Prostě to není možné. Nicméně argumentem poslanců vládní koalice bylo: tak se o tom teď radši nebavme, nestrašme lidi, nebavme se o tom, protože rok 2013 a 2014 je daleko.

Já si nemyslím, že rok 2013 a 2014 je daleko právě v souvislosti například s nábory policistů, s tím, jak se musí dnes chystat Policejní prezidium či Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru na to, co je čeká. To je ten největší problém, který stojí před námi. Je to daleko hlubší problém než návrh státního rozpočtu. A byť panu ministru Kalouskovi mohu věřit to, že skutečně dojde ke korekci, tak ke korekci by muselo dojít v řádu miliard korun. Jen pro úplnost dodám čísla. Za rok 2010 byl rozpočet Ministerstva vnitra 61 mld. 270 mil. a v roce 2014 by měl být přibližně 43 mld. 542 mil. To je skutečně tak razantní pokles, že bez změny kompetencí, bez toho, aniž bychom řekli, že tedy Hasičský záchranný sbor nebude fungovat v každé obci typu, jak jsme dnes zvyklí, to znamená, že skutečně zrušíme všechny stanice hasičů kromě a s výjimkou okresních měst, nebo že policie prostě nebude vyšetřovat dopravní nehody a nebude jezdit v případě, že nebude ohrožen život a všichni občané budou chodit na policejní stanice jen evidovat krádeže, protože už se nebudou vyšetřovat, tak pak samozřejmě se dostáváme do rozporu s tím, co je v plánu, a s tím, co se tady říká. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP