(16.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Budeme-li se věnovat pouze saldu státního rozpočtu jako segmentu, velmi důležitému segmentu, ale přece jenom segmentu veřejných rozpočtů, pak vezmeme-li si pouze bilanci národních příjmů a výdajů, tedy to, co vybereme na daních, a to, co vydáme z národních zdrojů na výdajové straně, pak i tady deficit bude o něco lepší. Předpokládáme propad příjmů oproti rozpočtovaným příjmům zhruba ve výši 15 mld. na dani z příjmu a na pojistném, nicméně na výdajové straně se nám podaří uspořit minimálně 20 mld. Takže vezmeme-li pouze národní zdroje, pak tento deficit bude 130 mld. Nicméně zahrneme-li do bilance příjmy a výdaje související se strukturálními fondy, tak ano, díky potížím, která měla celá řada projektů v minulosti zahájených, předpokládáme zpoždění plateb ve výši zhruba 20 mld. Kč. Ještě to nemáme stoprocentně ověřeno, ale je to vysoce pravděpodobné.

Musím odmítnout, že vláda nebyla aktivní ve svých krocích. Onen výpadek příjmů, který jsme byli schopni indikovat, ten jsme více než bohatě na výdajové straně vykompenzovali. Oproti 15 mld. propadu příjmů jsme dokázali vykompenzovat 20 mld. na výdajích. Nicméně ono zdržení plateb z Evropské unie už samozřejmě vykompenzovat v tomto krátkém čase efektivně není schopen nikdo a bylo by to také podle mého názoru zbytečné, neb ono celkové číslo bude maximálně 3,8. To znamená, že není potřeba přistupovat krátkodobě k nějakým mimořádným opatřením.

Tolik tedy k plnění příjmů a výdajů veřejných rozpočtů a státního rozpočtu, jak padla otázka.

Upřímně řečeno, k tomu, co říkal pan poslanec Filip na závěr, že si nedokáže představit novelu, že to bude úplně nový rozpočet. Prosím pěkně, pro novelu máme precedent. Na letošní rok, pokud si vzpomenete, jsme také schvalovali novelu, protože politické rozhodnutí o kompenzaci cen fotovoltaiky jsme přijali až poté, co Sněmovna v prvním čtení rozhodla o příjmech a výdajích státního rozpočtu jako závazném ukazateli, a v březnu tohoto roku Sněmovna napříč politickým spektrem schválila novelu státního rozpočtu, kde souhlasila se souvztažným navýšením příjmů a výdajů státního rozpočtu zhruba o 12 mld. Ten dokument se jmenoval novela zákona o státním rozpočtu. Sněmovna ho schválila. Nedomnívám se, že tento postup by byl nějak mimořádný nebo nevhodný nebo že ho v případě potřeby nelze zopakovat. Znovu říkám, máme pro něj precedent, sněmovní praxe této Sněmovny v tomto volebním období.

Že předložení této novely je vysoce pravděpodobné, to nezastírám. Kdyby kdokoli z vás dokázal říci, jak eurozóna vyřeší svoji finanční krizi, a jaké tedy budou hospodářské dopady na Českou republiku, pak bychom tu novelu zpracovali neprodleně a toho, kdo z vás by to dokázal říci, bychom také neprodleně navrhli na Nobelovu cenu. Neví to prostě vůbec nikdo. To znamená, že ať bychom předložili jakákoliv čísla, museli bychom předpokládat, že předložíme novelu, až skutečnost bude mnohem jistější, než je dnes, protože tu skutečnost nejsme schopni ovlivnit my. Budou to vnější vlivy, které na nás dopadnou, ať již chceme, nebo nechceme.

K mému filozofickému přesvědčení - pan poslanec Bém mě označil za taoistu - jsem křtěný a biřmovaný katolík. Nicméně co se týče fiskální disciplíny, mám pravděpodobně mnohem blíže k protestantům, protože jak známo, protestantské země jsou fiskálně mnohem odpovědnější než země katolické.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi. Pokud pan zpravodaj nepředpokládá své vystoupení jako závěrečné slovo, přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Proceduru, podle které budeme při hlasování postupovat, jsme si již schválili v úvodu projednávání tohoto bodu. Já nyní prosím pana zpravodaje, aby jednotlivé pozměňovací návrhy přednášel, před hlasováním se k nim vyjádřil. O totéž budu žádat i pana ministra.

Ještě jednou gongem signalizuji, že se schyluje k hlasování. Všechny vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

Pane zpravodaji, předávám vám slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Budeme tedy postupovat podle schválené procedury. To znamená, že jako první hlasování bude hlasování o usnesení rozpočtového výboru, na žádost některých kolegů odděleně. Čili první hlasování je o bodu A1, to je usnesení hospodářského výboru schválené rozpočtovým výborem. (Stanovisko zpravodaje je souhlasné, stanovisko ministra mírně souhlasné.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 162 z přihlášených 186 poslanců pro 122, proti 33. Tento návrh byl přijat.

 

Než přikročíte, pane zpravodaji, k následujícímu pozměňovacímu návrhu - jak tady vystupoval pan poslanec Bém, říkala jsem, abyste si spolu vše vysvětlili. Domnívám se, že by Sněmovna měla nyní nejdříve hlasovat o zpětvzetí pozměňovacího návrhu pana poslance Béma.

 

Poslanec Pavel Suchánek: My jsme se s panem poslancem dohodli, že budeme hlasovat alternativně tak, jak byly předloženy pozměňující návrhy na plénu. Tak jak byla schválena procedura.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Takže ten návrh berete zpět, pane poslanče Béme, nebo ne? Ten návrh tady padl, takže není možné se jen domluvit, ale je třeba s tím seznámit Sněmovnu.

 

Poslanec Pavel Bém: Paní předsedající, dobrý den. Já jsem byl poučen, že ho není možné vzít zpět. Nicméně já jsem vyjevil přání, prosbu o podporu tomu druhému návrhu, čili nechám na každém poslanci, na každé poslankyni, jak se k té mé prosbě postaví. Nicméně znovu říkám - byl jsem poučen, že není možné tento návrh vzít zpět, protože byla schválena procedura hlasování o návrhu státního rozpočtu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dobře. Postupujeme tedy dále podle pokynů pana zpravodaje. Prosím, pane zpravodaji, o další návrh.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Další návrh k hlasování je bod A2, usnesení rozpočtového výboru, které schválilo usnesení zemědělského výboru. (Stanovisko zpravodaje je kladné, ministr vyjadřuje mírný neutrální souhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 163 z přihlášených 187 poslanců pro 156, proti 15. Tento návrh byl přijat. Další návrh prosím.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Dále budeme postupovat podle písmena B. Prvním bodem k hlasování je B1 paní poslankyně Bohdalové. (Zpravodaj i ministr vyjadřují nesouhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 164 z přihlášených 187 poslanců pro 80, proti 102. Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Další bod - B2 pana poslance Kalouska. (Stanovisko zpravodaje i ministra je souhlasné.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 165 z přihlášených 187 poslanců pro 181, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím o další návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP