(14.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Samozřejmě tím, jak zvýšíte příjmy státu, příjmy státního rozpočtu, pak můžeme rozhýbat ekonomiku přes rozumné a chytré investice. Je prostě potřeba investovat do dopravní infrastruktury. Vy nevidíte, že je potřeba urychleně dodělat třeba okruh kolem Prahy? Vy nevidíte, jak tady doprava kolabuje a jak to podvazuje rozvoj celého regionu, Prahy i okolí? Vy nevidíte, že je potřeba dodělat dálnici na Berlín, dodělat dálnici na Vídeň, dodělat dálniční propojení na Linec a Salcburk? Prostě to jsou všechno akce, které vy odsouváte donekonečna. To možná ani naši vnuci nedojedou ještě autem do Vídně po dálnici tím tempem, které vy - do Karlových Varů. Další věc. To jsou další věci, bez kterých není možno zajistit rozvoj jednotlivých částí České republiky.

Současně s tím je potřeba investovat do vědy, do školství, do zdravotnictví. Ale samozřejmě já jsem tady naznačoval i třeba do kultury. Chcete-li zvyšovat cestovní ruch a dostat sem turisty, na co je nalákáte? Na ty rozpadající se kláštery, kterých máme spoustu? Na ty padající kostely? Jeďte se podívat do severních Čech, jak to tam vypadá. V každé druhé vesnici máte rozpadající se kostel, rozpadající se klášter, propadající zámek. Na jednu stranu lákáte turisty - a co jim chcete ukázat? Jak spousta cenných památek, které jsou tady staletí, se nám tady rozpadá před očima, protože na to nemáte peníze?

Dámy a pánové, to je cesta, zvýšit příjmy a chytře a rozumně investovat. To je cesta k prosperitě. A samozřejmě nezapomínat na lidi, na to, že za poctivou práci musí dostávat i dobré mzdy. Prostě tím, že zlikvidujete veřejný sektor, zdravotnictví, vědu, kulturu, policie, hasiče, že všem těm dáte méně, tu prosperitu nezajistíte, jenom rozvrat. Rozvrat bezpečnostních složek, rozvrat jednotného záchranného systému. To není cesta. To je cesta do pekla.

Čili dámy a pánové, milá vládo, vezměte rozum do hrsti, a pokud myslíte aspoň trochu vážně, že Česká republika má nastoupit na cestu prosperující ekonomiky, tak ten rozpočet vezměte, hoďte do koše a zkuste se poučit někde v okolí, jak se má dělat rozpočet, který méně zadlužuje zemi a který přináší hospodářský růst a hospodářskou prosperitu. Tento rozpočet je rozpočet špatný a vy to sami víte, protože sami mu nevěříte.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Dříve než dám slovo dalšímu přihlášenému, zeptám se, zda je platná faktická poznámka, ke které se hlásí pan poslanec Rom Kostřica - kterého ovšem nevidím. Zřejmě tam někdo spáchal zločin na jeho tlačítkách.

Ještě se hlásil někdo s faktickou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Igor Svoják: Paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych chtěl požádat a vyzvat všechny přítomné lékaře v tomto sále, aby začali okamžitě konat. Po vystoupení pana poslance Ratha, zejména v té části, která zazněla před přestávkou, jsem nabyl přesvědčení hraničící se stoprocentní jistotou, že pan poslanec potřebuje okamžitou a akutní lékařskou pomoc.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: To byla faktická poznámka. Nyní s přednostním právem k řádnému vystoupení přihlášen pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Těžko říct, kdo potřebuje akutní pomoc, jestli to není spíše tato vláda, pokud se podíváte na ten návrh rozpočtu, který máme před sebou.

Kolegové a kolegyně, já jsem vystupoval s obsáhlým stanoviskem v rámci prvého čtení projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu, takže teď si takovéto vystoupení odpustím, ale protože musím říci, že návrh rozpočtu sestavený Nečasovou vládou a ministrem financí Kalouskem je skutečně zajímavé čtení a člověk tam najde celou řadu velmi zajímavých pasáží, tak bych se rád aspoň k některým vrátil. Možná bych vybral takové zajímavé perličky a dovolil bych si položit otázku - ještě před chvíli tady pan ministr financí Kalousek byl, tak já doufám, že možná ještě během mého vystoupení dorazí -, ale rád bych se skutečně na řadu věcí v souvislosti s tím rozpočtem, který bychom dnes měli finálně zde hlasovat v Poslanecké sněmovně, zeptal.

Určitě vás nepřekvapím, tak jak jsem vás nepřekvapil tím, že jsme hlasovali pro přímou volbu prezidenta republiky, tak vás ani teď nepřekvapím tím, že by sociální demokraté snad chtěli tento návrh rozpočtu podpořit. My ho nepodpoříme, budeme hlasovat proti němu a máme pro to celou řadu důvodů a v diskusi tady ještě ty důvody nepochybně zazní.

První věc, na kterou bych se velmi rád z tohoto místa zeptal pana ministra financí Kalouska, je, jak to vlastně letos dopadne se státním rozpočtem. Protože jestli máme posuzovat nějakou věrohodnost či relevanci, serióznost toho návrhu rozpočtu, který nám tady teď předkládá vláda, tak by bylo dobře, kdybychom slyšeli, jestli se letos podaří splnit rozpočtové cíle. Já si myslím, že to je přece hlavní úkol každé vlády, hlavní úkol každého ministra financí dodržet zákon, který se tady schvaluje. Protože kde bychom byli, kolegové a kolegyně, kdybychom tady něco schválili, například schválili deficit státního rozpočtu 135 miliard korun, jako se stalo loni, a ministr financí to nerespektoval, to znamená, že neudělal všechna potřebná opatření k tomu, aby se ten schodek podařilo dodržet.

Já jsem byl velmi překvapen před několika týdny vystoupením pana ministra financí Kalouska, který z ničeho nic se tedy objednal do médií a prohlásil, že letošní schodek státního rozpočtu nebude 135 miliard, ale že bude možná 140, možná 150 miliard. Mě to překvapilo z několika důvodů. Za prvé, my jsme tady přece v Poslanecké sněmovně, resp. kolegové a kolegyně z vládní koalice tady schválili státní rozpočet se schodkem 135 miliard korun, pan ministr se zapřísahal, že to tak bude, vláda se zapřísahala, že schodek přece nepřekročí, navíc všichni o sobě tvrdíte, že jste vládou rozpočtové odpovědnosti - já myslím, že první úkol vlády rozpočtové odpovědnosti je dodržet schodek státního rozpočtu, který schválí zákonem Poslanecká sněmovna - a pan ministr financí Kalousek vystoupil a řekl, že v důsledku toho, že nám nedojdou platby z Evropské unie, tak že se schodek prohloubí na 140 až 150 miliard korun. Já se chci zeptat, jestli je to pravda. To je první věc.

A druhá věc. Chci rozporovat to odůvodnění. Víte, ono to není tak, že by za to, že nedodržíme deficit, mohla Evropská unie. Já vím, že řada kolegů tady je na Evropskou unii nabroušena. Já jsem na ni také občas nabroušený, ale skutečně věřte mi, že Evropská unie nemůže za to, že letos ten schodek státního rozpočtu případně nedodržíme, tak jak zde avizoval veřejně ministr financí Kalousek do médií. Já jsem se díval na ty důvody a je evidentní, že Evropská unie ty peníze nepošle prostě proto, že je poslat nemůže, neboť bylo zastaveno čerpání několika operačních programů, zejména těch, které spravuje vláda. A to čerpání bylo zastaveno z hlediska důvodů, které ale leží na straně České republiky, protože pokud se podíváme na ty zastavené operační programy, tak je evidentní, že vláda dělá chyby při čerpání evropských peněz, a tím, že ministři a úředníci jim podřízení dělají chyby, tak se nám zastavil tok finančních prostředků do České republiky. A protože vláda si narozpočtovala, že letos z Evropské unie dostane poměrně hodně peněz, a není schopna je vyčerpat, tak se nám tady rodí poměrně výrazný schodek státního rozpočtu. A pan ministr to byl, kdo říká, že letos ten deficit nedodržíme.

Proč třeba se zastavilo čerpání operačního programu Doprava? Byl tady ministr dopravy Řebíček. Já myslím, že to byl nejlepší ministr dopravy v historii České republiky, protože on dokázal rozestavět nejvíce staveb v historii České republiky, aniž na to měl v rozpočtu peníze. To si myslím, že je jistý příznak geniality pana ministra Řebíčka. Problém je, že všichni jeho nástupci to budou muset řešit, a problém je také v tom, že pan ministr Řebíček nechal profinancovat některé stavby, které dneska Evropská unie zpochybňuje, a zastavilo se financování.***




Přihlásit/registrovat se do ISP