(17.00 hodin)
(pokračuje Oberfalzer)

Na závěr svého vystoupení ještě uvedu, že předložený návrh se ve své původní podobě, tedy vámi vráceného návrhu, inspiroval pravidly pro valnou hromadu komory advokátů, která měla původně taková pravidla, jaká má dnes Komora daňových poradců, tedy více než 50% účast a zplnomocnění. Když komora advokátů dosáhla 4 000 členů, změnila také novelou zákona tato pravidla, kvorum již nepožaduje, a dokonce už nemá ani institut zplnomocnění. Ten, znovu opakuji, zde znovu zrušit nenavrhujeme a chceme se tímto naším návrhem dostat na podobnou úroveň, jako je naprostá většina komor, které jsou ze zákona pro členy příslušné profesní skupiny povinné.

Dámy a pánové, dovolte, abych vás požádal o propuštění tohoto návrhu do dalšího jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď bych poprosil, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Svoboda. Prosím.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, pane předsedající, za udělení slova. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, pan zástupce předkladatele, pan senátor, nás tady seznámil s podstatou senátního návrhu, kterým se mění zákon o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tak jak zde bylo uvedeno, jedná se o dílčí změnu, která reaguje na aktuální vývoj a současnou situaci ve fungování nejvyššího orgánu Komory daňových poradců, a to valné hromadě. Konkrétně jde o princip a vlastně mechanismus usnášeníschopnosti tohoto orgánu. V současné době, kdy je v Komoře daňových poradců registrováno zhruba čtyři a půl tisíce členů, daňových poradců, se v praxi ukazuje, že valné hromady se účastní ani ne polovina počtu těchto členů s tím, že někteří členové jsou svými mnohými nepřítomnými kolegy zmocněni k zastupování, a to až v řádu stovek zmocnění, což v mnoha případech vyvolává více či méně odůvodněnou kritiku.

Vím, že v současné době mezi Ministerstvem financí a Komorou daňových poradců probíhá předběžná diskuse o vypracování komplexní novely zákona o daňovém poradenství a předpokládá se, že snad již v průběhu prvního pololetí příštího roku, event. v průběhu příštího roku by mělo dojít k předložení tohoto materiálu.

Já z důvodů, které tady uvedl pan senátor, a i vlastně na základě svého pohledu na věc doporučuji posunout tento návrh zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď otevírám obecnou rozpravu, do které nemám příspěvky, takže nikdo ani z místa se nehlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu? Prosím, pan poslanec Braný přece jenom. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, pane senátore, pane místopředsedo, přece jenom jsem to chápal jako úpěnlivou prosbu, přece jenom bych chtěl něco k tomu říct. Já k tomu návrhu 446 něco řeknu. Z klasiky by zde spíš patřilo dílo Haška Švejk. Byl tak vytrvalý, že ten se může stát i ministrem. Totiž tohle se sem pořád vrací - to byla replika na kolegu Vidíma - to se sem pořád vrací, tento návrh, a já trošičku tomu nerozumím. Teď nemyslím z hlediska problematiky daňových poradců a komory, ale z hlediska předkladatelů. Já tam vidím jako význačného pana senátora Pakostu a některé další. Teď je to jako senátní tisk s tím, že když se podívám do usnesení Komory daňových poradců, tak oni v podstatě k tomu dávají usnesení, kde vyčítají za prvé věc, která tam vůbec už není, jak uvedl pan senátor, to je to písemné zmocnění a některé další věci, nebudu to tady citovat, máte možnost to nahlédnout i v některých důvodových materiálech k této věci, ale nereagují na samotnou úpravu, která proběhla a kterou řeší tento tisk. To je jedna poznámka. A to svědčí o tom, že asi se úplně nekomunikuje v této oblasti, a navíc je zde nové vedení Komory daňových poradců, které bylo zvoleno, a to již vůbec nereaguje na tento návrh. Mně se zdá, že je to takové vlamování se někam, kde třeba já cítím, byť nejsem nějak podujatý, že tam není až takový zájem.

Potom jsou tu i pojmové nejasnosti. Ty pojmové nejasnosti jsou, že se tam používá "člen komory" spojení, dále potom, když se řeší zastoupení valného (?), tak se používá spojení "přítomný člen". A navíc není zde úplně vyjasněno z hlediska některých norem, které se teď přijímaly, to je právní odpovědnost podnikatelských subjektů a některé další věci.

Já proto navrhuji, abychom si zkusili, jaká je vůle vůbec o tom diskutovat, a navrhuji, aby se zamítl tento tisk již v prvém čtení, protože posledně už jsme ho zde měli, prodiskutovávalo se to, vrátilo se to, udělala se jenom dílčí, podle mě, změna. A vláda trvá též na svém, ale to není pro mě tak směrodatné. A uvidíme, jestli v tom nabitém programu má cenu se s tím trápit dále, i když já si nemyslím, že by to byla jenom snaha některých senátorů se zviditelnit před volbami. To v žádném případě si nemyslím, když ta diskuse běží v kuloárech. Já si spíš myslím, že to je špatná nebo nedostatečná komunikace s komorou a s předkladateli tohoto tisku.

Takže dávám návrh, aby se tento tisk zamítl v prvém čtení. Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče, že jste vyslyšel. A ještě bude na to reagovat pan senátor Oberfalzer. Tak se nám rozprava rozproudila. Prosím.

 

Senátor Jiří Oberfalzer: Nechci rozproudit rozpravu, ale přece jenom musím reagovat. Je pravda, že tento návrh zejména připravoval pan senátor Pakosta, kterého zde zastupuji, ale on velmi intenzivně komunikoval s vedením komory po jeho obměně, a dokonce i já osobně jsem minulý týden hovořil s nově zvolenou prezidentkou komory, takže vím, že vedení tento návrh podporuje.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Když se nikdo nehlásí, tak bychom rozpravu mohli ukončit. Předkladatel řekl to, co potřeboval - navrhovatel, zpravodaj? Nemáme co hlasovat. (Námitky ze sálu.) Vy jste doporučil... Omlouvám se, jestli byste mohl... Nerozumím. Ano. To znamená, jediné, co budeme hlasovat, je přikázání. (Stále námitky ze sálu.) Jo, tak, pan poslanec Braný dával návrh na zamítnutí. Takhle je to. Ano. Tak to budeme hlasovat. A vy to doporučujete. Už jsem se zorientoval v situaci.

Takže já zagonguji v tom případě. Prosím, aby se všichni dostavili na hlasování, a budeme tedy hlasovat ten návrh pana poslance Braného na zamítnutí. Počkáme chvilku...***




Přihlásit/registrovat se do ISP