(16.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Obecnou rozpravu končím. Ještě se zeptám pana zpravodaje, nekončím, ale zeptám se na lhůtu. Prosím, abyste zopakoval návrh, jak jste jej avizoval.

 

Poslanec Václav Baštýř: Dobrý den, paní předsedkyně. Dámy a pánové, prosil bych zkrátit lhůtu k projednání na 30 dnů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě nějaký návrh do rozpravy? Není-li, končím tedy rozpravu a budeme se zabývat návrhy na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tuto normu k projednání výboru hospodářskému. Má někdo jiný návrh na přikázání? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 132. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru hospodářskému. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 132 přítomno 172, pro 112, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Dále je zde návrh na zkrácení lhůty k projednání ve výborech na 30 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 133. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na zkrácení lhůty. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 133 přítomno 173, pro 69, proti 16. Návrh přijat nebyl.

 

Ale bude probíhat kontrola hlasování. Nebude? Bude. (Probíhá kontrola hlasování.) Námitka proti hlasování. Je-li, prosím, aby byla přednesena. Pan poslanec Baštýř.

 

Poslanec Václav Baštýř: Dobrý den. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, je mi to velmi líto, ale hlasoval jsem ano a po kontrole našeho pana předsedy mám na sjetině křížek, zpochybňuji tímto hlasování. Děkuji. (Veselost v sále.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Mám žádost o odhlášení, takže vás odhlašuji. Prosím, přihlaste se znovu. Budeme hlasovat nejprve o námitce a poté budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 134. Ptám se, kdo souhlasí s námitkou pana poslance Baštýře. Kdo je proti této námitce?

V hlasování pořadové číslo 134 přítomno 121, pro 101, proti 8. Námitka byla přijata.

 

Nyní zahajuji hlasování pořadové číslo 135. Táži se, kdo souhlasí se zkrácením lhůty k projednání ve výborech na 30 dnů. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 135 přítomno 129, pro 76, proti 22. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru hospodářskému, lhůta k jeho projednání byla zkrácena na 30 dnů.

 

Končím projednávání bodu 29, sněmovního tisku 518 v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi a děkuji též panu zpravodaji.

Seznamuji vás s další omluvou, která mi byla doručena. Paní poslankyně Jana Fischerová se omlouvá dnes do 17 hodin z našeho jednání, a to z pracovních důvodů.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Je to bod

 

30.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních
komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 528/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede rovněž ministr dopravy Pavel Dobeš. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Pavel Dobeš Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, tento předložený vládní návrh novely zákona o pozemních komunikacích a některých dalších zákonů obsahuje jak převažující část implementující právo Evropské unie, to je jedna část, tak neméně významnou část realizující čistě vnitrostátní cíle, to je druhá část.

Cílem první, tedy implementační části, je zapracovat do českého právního řádu v nezbytném rozsahu úpravu obsaženou v právním předpisu Evropské unie, konkrétně se jedná o zcela nově navrženou právní regulaci evropské služby elektronického mýtného a poskytovatele této služby a dále o rámcovou úpravu provozování inteligentních dopravních systémů.

V té druhé části, neimplementační, předloženého vládního návrhu se zabýváme zpřísněním a zpřesněním právní úpravy zřizování a provozování reklamních zařízení na pozemních komunikacích a podél nich a účelem navržených změn právní regulace reklamních zařízení je v zásadě zamezit umísťování reklamních zařízení podél pozemních komunikací mimo souvisle zastavěná území obcí kromě opodstatněné výjimky reklamních zařízení sloužících k označení provozovny nacházející se u této komunikace a těch reklamních zařízení, jež nejsou viditelná uživateli dané pozemní komunikace.

Dále z dalších dílčích změn obsažených v navrhovaném zákoně lze pak zmínit kupříkladu zakotvení zákonného rámce umožňujícího zavést systém slev na mýtném nebo dílčí změny v zákoně o ochraně přírody a krajiny a o zákonu o dráhách, které mají zpřesnit současnou obtížně aplikovatelnou úpravu povolování kácení dřevin rostoucích podél pozemních komunikací nebo drah.

Shrnu-li, tak implementace práva Evropské unie se zabývá oblastí evropské služby elektronického mýtného a oblastí provozování inteligentních dopravních systémů. Za druhé je to regulace reklamních zařízení, kde je maximální existence těchto reklamních ploch po dobu pěti let od vstupu v účinnost tohoto zákona. Za třetí systém slev na mýtném, zakotvení zákonného rámce umožňujícího zavést systém slev na mýtném a za třetí povolování kácení dřevin, kde zefektivnění povolování právě kolem pozemních komunikací a drážních tělese.

I v tomto případě bych chtěl požádat o zkrácení lhůty pro jednání ve výborech na 30 dnů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Slovo dostane zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Bureš. Návrh na zkrácení - připomínám panu ministrovi - je potřeba ho přednést v rozpravě. Ujme se toho pan zpravodaj. Prosím, slovo má pan kolega Jan Bureš.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji velmi. Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, pan ministr představil podstatu změn spojených s novelou zákona o pozemních komunikacích i nutných změn zákonů o ochraně přírody a krajiny, o dráhách, o Státním fondu dopravní infrastruktury a o Fondu národního majetku. Nechci opakovat to, co tady pan ministr shrnul. Jenom bych rád vyjádřil přesvědčení, že diskuse přinese pozitivní závěry a budeme například tedy rozhodovat o zrušení reklamních ploch kolem silnic a dálnic. Doufám, že v tomto směru zvítězí snaha zvýšit bezpečnost silničního provozu. Velkou pozornost také na sebe jistě strhne věc, o které pan ministr již mluvil, tedy část, která se má týkat slev na mýtném, pro kterou v zákoně vytváříme jen jakýsi rámec, určité pole, a konkrétní pravidla budou upravena ve vyhlášce Ministerstva dopravy.

Vystoupím poté v rozpravě a připojím se k tomu, co tady přednesl pan ministr, tedy ke zkrácení lhůty na projednání o 30 dnů, a to především s ohledem na to, že tato směrnice Evropské unie by měla být aplikována do našeho právního řádu do posledního února příštího roku.

Děkuji tedy za pozornost a těším se na diskusi v hospodářském výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Prosím pana zpravodaje Jana Bureše. (Zpravodaj neslyší, veselost v sále.) Pana zpravodaje Jana Bureše prosím, aby vystoupil se svým návrhem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP