(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, já vás vítám na odpoledním jednání. Působí to tady nevesele, truchlivě co do počtu přítomných, ale musíme začít, je 14.30 hodin. Začneme tedy ústními interpelacemi podle vylosovaného pořadí. Nejprve na předsedu vlády, který, jak víte a jak jsem ho omlouvala dopoledne, nebude přítomen.

 

142.
Ústní interpelace

První vystoupí pan poslanec Antonín Seďa ve věci toxických odpadů ve vojenském prostoru Libavá. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane nepřítomný předsedo vlády, ve sdělovacích prostředcích se přednedávnem objevily závažné informace týkající se toxických látek, které jsou umístěny ve vojenském prostoru Libavá, které ohrožují zdraví lidí v okolí i zdraví samotných vojáků. Údajně byla podána již dvě trestní oznámení na nezákonně postavený ochranný val kolem těchto toxických odpadů. Existuje studie, ze které vyplývá nadlimitní koncentrace zdraví nebezpečných látek. Sondy objevily nejčastěji rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky, ale i těžké kovy.

Vážený pane premiére, vzhledem k závažnosti situace a s ohledem na skutečnost, že takovéto množství navážených toxických odpadů by mělo být odstraněno za náklady blížící se téměř 450 mil. korun, které rezort Ministerstva obrany v současné době nemá, vás žádám, abyste jako předseda vlády zasáhl a aby vláda nalezla peníze na likvidaci odpadů. Zároveň abyste nechal prověřit informace, kdo a za jakých finančních podmínek nechal vybudovat ochranné valy.

Podle mých informací velení Armády České republiky nepodává zástupcům veřejnosti přesné informace, protože podle expertů Ministerstva životního prostředí hrozí značné riziko kontaminace i spodních vod. Zasadíte se, pane premiére, i vy osobně o podání přesných informací a zejména o spolupráci s Olomouckým krajem, tak aby tento velký průšvih, jak jej trefně označila mluvčí generálního štábu, byl co nejrychleji odstraněn? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Zda se pan premiér zasadí, se dozvíte písemně.

Další vystoupí s interpelací pan poslanec Václav Klučka ve věci bezpečnostní strategie České republiky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, paní předsedající. Kolegové, kolegyně, neveselo, truchlivo, dokonce bez pověřeného ministra jednáme, což je usnesení kdesi z prvního zasedání tohoto parlamentu, že takový člověk má za mnou sedět. Není tady.

Já držím v ruce bezpečnostní strategii České republiky - velmi krásný dokument, a to nejen na křídovém papíře, ale dokument obsahový. Jenomže ten dokument obsahuje mnoho věcí, které by vláda této republiky, která schválila tento dokument, měla plnit.

Já se ptám, pane premiére, jak vidíte sounáležitost finančních toků pro rok 2012 s tímto dokumentem v oblasti bezpečnosti. Jak budete kontrolovat tento dokument v momentě, kdy na mnohé věci nejsou nejen peníze, ale kdy třeba z oblasti bezpečnosti vnitřní, tedy u Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru, škrtáme prostředky natolik, že to není jenom na rozvoj, ale je to na úkor vlastních provozních nákladů v současném období. Toto není jednoduchá záležitost. Já stejnou otázku pochopitelně položím i ministrovi financí, jak on vidí důležitost tohoto dokumentu.

Další otázkou je, pane premiére, proč tento zásadní dokument v oblasti bezpečnosti nebyl a nebude projednáván Poslaneckou sněmovnou. Vždyť přece usnesením Poslanecké sněmovny, kterým by vzala na vědomí, se stane tento dokument taky základním vodítkem kontrolní funkce, kterou Poslanecká sněmovna k vládě má.

Prosím pěkně, těším se na odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, odpovězeno vám bude písemně.

Dále vystoupí pan poslanec Jaroslav Vandas ve věci výdajových rámců Ministerstva vnitra za roky 2013 až 2014. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Vandas: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil v tomto komorním prostředí navázat v podstatě na svého předřečníka svou interpelací a citoval bych tady z kapitolního sešitu Návrh rozpočtu kapitoly 314 Ministerstva vnitra, strana 88: "Vláda svým usnesením ze dne 21. září 2011 číslo 692 schválila s návrhem rozpočtu na rok 2012 i nové návrhy střednědobého výhledu na léta 2013 a 2014 a střednědobých výdajových rámců na léta 2013 a 2014."

Při porovnání s návrhem na rok 2012 bez prostředků Evropské unie je návrh celkových výdajů pro rok 2013 nižší celkem o 5 mld. 477 mil. 313 tisíc a pro rok 2014 nižší o 8 mld. 874 mil. 815 tisíc korun. Realizací tohoto razantního snížení by rezort Ministerstva vnitra nemohl plnit zákonné činnosti a byla by zásadním způsobem ohrožena bezpečnost, vnitřní pořádek, ochrana obyvatel, funkce integrovaného záchranného systému, požární ochrana a další oblasti činností, které rezort Ministerstva vnitra zabezpečuje. Ke střednědobému výhledu je nutno uvést, že schválené celkové výdaje Ministerstva vnitra pro rok 2013 a 2014 nezabezpečí v těchto letech ani základní chod a činnosti jednotlivých subjektů v působnosti Ministerstva vnitra, pokud nebude návrh rozpočtu na tyto roky dostatečně posílen, a to alespoň na úroveň roku 2012.

Já bych si dovolil nakonec jenom skromnou otázku: Co tomu říkáte, pane premiére? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí paní poslankyně Marta Semelová ve věci životní úrovně občanů. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Vážený pane nepřítomný premiére, vláda schválila od 1. ledna zvýšení životního a existenčního minima o 9 %, čímž prý reaguje na zvýšení DPH a další očekávaný růst životních nákladů v České republice. Životní minimum je státem uznaná nejnižší hranice příjmů k zajištění výživy a ostatních základních životních potřeb. Podle dosavadních pravidel činí 3126 korun měsíčně, po zvýšení stoupne na 3410 korun, tedy o 284 korun. Existenční minimum, které určuje minimální hranici příjmů, kterou vláda považuje za nezbytnou k pouhopouhému přežití, dnes činí 2020 korun. Díky současné vládě vpravdě sociálního cítění se má i tato částka zvýšit, a to konkrétně na 2200 korun, to znamená, že lidé, kteří se ocitnou v hmotné nouzi, dostanou od vlády přidáno 180 korun. To jí asi pěkně poděkují! Minimální mzdu, která byla naposledy zvýšena k lednu 2007, a to o 45 korun, a kterou pobírá zhruba 40 000 lidí, vláda zvýšit odmítla. Zůstane tak na dosavadní úrovni 8000 korun měsíčně.

Vážený pane premiére, to opravdu myslíte vážně? Víte vůbec, jaký je rozsah zdražení, ke kterému od Nového roku dojde? Zdraží se služby a zboží zařazené ve snížené sazbě DPH, to znamená potraviny, léky a zdravotnické pomůcky, poplatek za pobyt v nemocnici - s nímž KSČM nikdy nesouhlasila - stoupne z 60 na 100 korun za den. Nahoru půjdou ceny vodného a stočného, zdraží se teplo, elektřina, plyn, dětské pleny, hromadná doprava, seniorům se sebere sleva na Českých dráhách, za poštovné se zaplatí o jednu pětinu víc než dnes atd. atd. Mohla bych pokračovat ještě dlouho.

Chci se vás proto zeptat: Opravdu si myslíte, že vaše vláda působí ve prospěch občanů této země? A co míníte udělat pro to, aby se nepropadly na úplné dno rodiny s dětmi, senioři a další občané? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP