(19.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Vy už jste si to jednou vyzkoušeli a vyzkoušeli jste si, že to jde, že žijeme v zemi, kde když něco legálně ukradnete, tak se vám nemůže nic stát, byť to pro laiky může působit naprosto absurdně, ale když znáte zákony, radí vám právníci, tak jste beztrestní. Když prostě si rozhodnete, že něco, co má hodnotu miliardu, dáte kamarádovi za jeden milion korun a uděláte to tak, že to odhlasuje zastupitelstvo kraje a všechny příslušné orgány, tak jste nespáchal žádný trestný čin. Prostě co? Tak nějaký erár přišel o miliardu. On přišel za vašich vlád o víc. To je jistě pravda a podle hesla "on si daňový poplatník někdy naspoří na nové" můžete zase hledat další zajímavé objekty k tomu, jak se to dá zašantročit.

Čili to je hlavní motivace, protože jiné logické vysvětlení tady není. Vy si prostě čistě a jednoduše připravujete půdu k tomu zopakovat loupež nemocnic. To, co proběhlo ve středních Čechách, tak si myslíte, že může do budoucna proběhnout i ve zbytku republiky. Konečně proč ne? Vždyť je to fajn, když na tom pár lidí vydělá. Že pacienti přijdou o své nemocnice, sestry a lékaři přijdou o své nemocnice, to vám je přece jedno. Vy si bláhově myslíte, že když onemocníte, že se dostanete do privilegované nemocnice, která ještě zbyla. Řada z vás možná ano. Řada z vás to nestihne, protože z povahy onemocnění budete potřebovat nejbližší nemocnici.

Já vám všem, kdo pro to dneska zvednete ruku, moc přeji, abyste se příště dostali do v uvozovkách prosperující zprivatizované nemocnice v situaci, kdy třeba budete postiženi nějakou vážnou chorobou nebo nehodou, skutečně vám ten zážitek přeji. A doufám, že vám osud dopřeje aspoň chvilku světlého okamžiku, kdy si vzpomenete na své dnešní rozhodnutí a alespoň na chvilku si řeknete: Proboha, kdybych tehdy hlasoval jinak, kdybych tehdy hlasoval pro to, aby naše zdravotnictví fungovalo a prosperovalo, kdyby mi tehdy hamižnost nezatměla zdravý rozum... Bohužel bude pozdě. Život reprízy nekoná.

Já chápu, že takové otrlé jedince jako pana Šnajdra určitě moje řeč k ničemu nepohne, možná někoho z vás pohne, i když hlasovat budete stejně, jak jste si v koalici předsevzali, a s panem Šnajdrem to nehne, protože to je jeho plán. Už nám v přímém přenosu zprivatizoval očkovací program, který dneska má firma se sídlem někde na Maltě. Všichni si myslíme, že pan Šnajdr ji spoluvlastní, a je nám to k ničemu, že si to myslíme. Nebo na Kypru. Omlouvám se, teď nevím, jestli na Maltě, nebo na Kypru. Kam jste to, pane Šnajdře, dal tu svoji firmu? Prostě na nějaký hezký ostrov. Takže si to všichni myslíme, všichni, kdo dělají v očkování, prostě o tom hovoří. Je to vlastně jedno. Díky tomu vlastně zanikly a zanikají zdravotní ústavy, protože taky překážely v cestě privatizaci očkovacího programu. Jede to dál, je to dražší, je to horší, daňový poplatník to zaplatí a pan Šnajdr z toho má radost. Tak proč by to tak konečně nebylo i s nemocnicemi?

Totéž s IZIPem jste to vlastně udělali podobně. Ještě vzpomínám, jak v této Poslanecké sněmovně, když jsem sem přišel jako ministr a vyhlásil jsem nucenou správu nad VZP, tak jsem říkal, že jedním z důvodů je to, že vaši poslanci, poslanci z ODS Cabrnoch a Ouzký, tady připravili tunel na peníze VZP. Tehdy jste tady tloukli do lavic, bučeli a vykřikovali, ať přestanu pomlouvat vaše soudruhy z ODS, že chtějí tunelovat Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Dokonce to došlo tak daleko, že pan poslanec Cabrnoch i Ouzký na mě dali žalobu za nactiutrhání, že jsem je obvinil, že tunelují Všeobecnou zdravotní pojišťovnu přes IZIP.

Dámy a pánové, byl to zajímavý vývoj, pokud to nevíte. Pan poslanec Ouzký soud prohrál, protože ať je to, jak je to, aspoň má trochu cti v těle a přiznal příjmy z IZIPu ve svém finančním přiznání v europarlamentu. Takže soud mu řekl, a já mám rozsudek, kde už tehdy bylo napsáno, že jde o jistou formu tunelování fondů Všeobecné zdravotní pojišťovny. To jsme někde čtyři roky zpátky. Pan poslanec Cabrnoch je tak nehorázný, že u soudu tvrdil, že s IZIPem nemá ale vůbec nic společného. U soudu - váš kolega, váš europoslanec. U soudu tvrdil, že s IZIPem nemá nic společného. Dnes vidíte, jaká je realita. Dnes se pan poslanec Cabrnoch k IZIPu hrdě hlásí a debatuje se o tom, komu s panem poslancem Ouzkým prodali akcie, respektive dali akcie. Potkali nějakou švýcarskou firmu, řekli si milá švýcarská firma, existuje asi 14 dní, proč bychom jí nedali své akcie IZIPu. Běžně to tak děláme. Kdo jste akcionářem, tak mi jistě dáte za pravdu, že to je běžná praxe, že běžně akcie někomu dáváme a zase je dostáváme. Možná ve světě pana Cabrnocha a Ouzkého. V normálním světě určitě ne.

Čili dámy a pánové, opět pan Šnajdr, který v tom hraje ústřední roli, jako bývalý první náměstek ministra zdravotnictví a jako předseda správní rady VZP nese přímou odpovědnost za toto jasné tunelování Všeobecné zdravotní pojišťovny, které stálo nás, stálo Všeobecnou zdravotní pojišťovnu už skoro 2 mld. korun. Prostě je to pořád o tomtéž. A dneska se zase mnozí poslanci z ODS diví. Když jsou dotazováni na IZIP, říkají: my jsme nevěděli, stejně jako pan ministr Bendl dnes říká: já nevěděl, že někdo chce ukrást brandýskou nemocnici, to je přece hrůza, co se děje. A opět se to opakuje. Vy jste to nevěděli, netušili, neslyšeli, nevěřili. Já vám to tady před šesti lety opakovaně říkal. A to jste bučeli, dupali, pískali, že to tak není. Ale vám je to všem zjevně jedno. Vy tady sedíte, berete si svůj poslanecký plat a říkáte si ono nějak bude.

Jenže tohle je strašně vážná věc, protože otevřít dveře privatizaci nemocnic je skutečně velice nebezpečná hra, která nemá ve světě obdoby. Já vás moc prosím. Přestaňme si zahrávat s takto nebezpečnými věcmi. Přestaňme experimentovat se zdravím a životy lidí. Přestaňme experimentovat s tak citlivými a složitými systémy, jako je systém zdravotnictví. Vydejme se cestami, které jsou ve světě a hlavně v Evropě běžné, ozkoušené a bezpečné. A tou cestou je systém a síť veřejných neziskových nemocnic. Proto vás prosím, nepodpořte tento nebezpečný návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Vladimír Koníček. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP