(16.20 hodin)
(pokračuje Rath)

Takže teď máte pocit a získali jste pocit, že nastal ten správný čas, kdy veřejnost na to zapomněla, média se zabývají trošku také něčím jiným, přišly jiné aféry této vlády, a že zase můžete tedy zřídit novou funkci.

Pan předseda klubu ODS tady říkal: Ale vždyť se nezvýší počet členů výborů, dohromady součet bude stejný jako v jednom výboru. To je sice pravda, nebo možná pravda, nicméně už zatajil veřejnosti ten podstatný fakt a tím podstatným faktem je, že členové výboru nejsou nijak honorováni. Ať jste v jednom, ve dvou, v pěti nebo v deseti výborech, za členství ve výboru nedostanete ani korunu navíc. Takže jediné, co je honorované a za co jdou peníze, a docela zajímavé peníze, je funkce předsedy výboru - tam je to tuším plus nějakých 20 nebo 25, 30 dokonce tisíc. Kolegyně (Orgoníková) mi napovídá 30 procent, omlouvám se. Takže ale jsou to řádově desítky tisíc navíc, což je samozřejmě správně, protože předseda výboru má s výborem spoustu starostí. Čili tady já nekritizuji, že předseda výboru je za to honorován, vůbec ne. Tady kritizuji to, že zatím stačil jeden předseda výboru, takto budeme mít dva předsedy výboru. Čili minimálně jeden plat předsedy výboru navíc. To už tady pan předseda klubu ODS zatajil. Stejně tak jasně nezodpověděl, zda se nezmění počet místopředsedů. Budou tyto dva výbory mít stejný počet místopředsedů? Ano, či ne? Protože i místopředsedové výborů dostávají řádově desetitisíce navíc, nebo deset tisíc a nějaké tisíce navíc oproti řadovému poslanci. Ale samozřejmě výbor může zřizovat i další různé podvýbory. Opět - hrajete tady čestně? Nebo budou vznikat další, nové podvýbory? Protože zase i funkcionáři podvýborů za to dostávají nějaké odměny navíc.

Čili tady vidíme tu realitu. Tu jasnou - v uvozovkách - jednotu slov a činů. Na začátku bouření, že chcete šetřit, že chcete mít míň funkcionářů, a koukám, že vás ten entuziasmus rychle opustil. Kde jsou vaše předsevzetí? Kde jsou ta předsevzetí, že nebudete mít víc placených funkcí? Prostě pro to, abyste udrželi tuto koalici při životě, tak musíte prostě korumpovat! A toto je jistá forma korupce. Politické korupce - nebo jak to chcete nazvat? Když kvůli panu Johnovi zřizujete funkci, kterou nikdo nepostrádá, nikdo tuto funkci nepotřebuje, nikdo ji nechce. Jenom vy jste se někde v zákulisí domluvili, že předseda Věcí veřejných dostane trafiku za nějakých několik dalších desítek tisíc navíc. To je ta vaše morálka, etičnost, nová politika, čistota v politice. Vznosná slova, hezké řeči. Možná najdete nějakého troubu, který tomu i po tomto uvěří. Bohužel, platí určitá teze, které jsem si nedávno všiml, že každá hloupost si své fanoušky najde. Čili pravděpodobně i tomuto někdo bude tleskat a bude říkat: Pan John si zaslouží za svoji práci dobrou placenou funkci. Možná někoho takového i najdete.

Ale dámy a pánové, je, myslím, zásadní plivnutí do tváří občanů, že jste si z nich dělali takto legraci. Prosím, to je velmi nebezpečné. Já myslím, že většina z nás cítí, že česká společnost je čím dál tím naštvanější, čím dál tím frustrovanější. Bodejť by ne! Vy jste jim totiž, tato vláda, naší společnosti a většině občanů sebrala naději. Naději v to, že když budou chtít pracovat a dělat svoji práci dobře, že se jim bude dařit také dobře. Vy jste jim vzali naději, že Česká republika bude čím dál tím kultivovanější, slušnější a bohatší zemí. Tuto naději jste většině občanů vzali. Místo toho jste jim dali jinou vizi. Vizi státu, kde se má neustále škudlit, šetřit, škrtat. Říkáte jim: Zítra se budete mít hůře než dnes. A pozítří se budete mít ještě hůř než zítra. A za této situace přicházíte s takovými políčky veřejnosti, jako že zřizujete další zbytečné funkce, pašalíky pro své kamarády. Samozřejmě, pašalíky, které zaplatí právě ta veřejnost, po které chcete, aby šetřila, utahovala si opasky, chovala si úsporně, chápala, že přijdou o práci. Chápali to, že přijdou o důchody, chápali to, že budou muset platit u doktora. chápali od 1. ledna to, že budou muset platit víc za léky, za potraviny, za mnohé služby. To chcete po lidech, aby chápali, ale vy si tady klidně zřídíte další placenou zbytečnou funkci. Možná ne jednu.

Samozřejmě, těch několik desítek tisíc pro pana Johna měsíčně určitě Českou republiku nepoloží. To víme všichni. Je to tedy spíš o symbolech než o faktu. Symbol toho, že lidi podvádíte. Že jim něco jiného nejdřív slibujete, něco jiného jim říkáte, něco jiného po nich chcete a úplně něco jiného děláte sami. Tento zoufalý rozpor mezi vašimi slovy a skutky zásadně přispívá právě k pocitu frustrace a k růstu pocitu naštvanosti většiny obyvatel v naší zemi. Zkuste se nad tím zamyslet.

My bychom svým způsobem jako sociální demokraté mohli být rádi a říkat si: Jen houšť. Jen víc takových zbytečných pašalíků si zřiďte. Klidně tady dejte dalších deset výborů a posaďte si tam své kamarády. Klidně si to zřiďte, další funkce, další zbytečné výbory. Posaďte si tam lidi, zkorumpujte si je za to, zavažte si je tímto. Protože o to víc ti lidé budou naštvanější a o to víc vy na to doplatíte. Ale musím říct, že mě to netěší. Netěší proto, protože skutečně si myslím, že přepínáme strunu naštvanosti lidí přespříliš. Pravda je, že my jako sociální demokraté s tím nechceme mít nic společného a upozorňujeme na to, že je to chyba. Že je to vaše chyba a že byste skutečně měli jít do sebe. A držet sliby a postoje, které jste tady ještě před nedávnem tak hlasitě a tak vehementně hájili.

Bohužel, vy si myslíte, že se na to zapomnělo. Že už to dávno odvál čas. Neodvál. Vaše slova stále existují. Byla vyřčena, byla vyřčena mnohokrát, a dokonce mnozí z vás na tom vystavěli své politické kariéry. Když stavím politickou kariéru na boji proti dinosaurům, nemůžu se sám stát superdinosaurem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP