(19.10 hodin)
(pokračuje Huml)

S vlastními dětmi se v těchto dnech setkávám jen prostřednictvím telefonu nebo internetu. A nejsem sám, jsou na tom takto úplně všichni. A proto zde dnes vystupuji - abych dodržel slovo, že budu ctít program, za který jsem kandidoval. Neslíbím vám nic jiného než to, že do posledních sil budu za tento program bojovat a dodržovat ho. Nedělám to pro sebe, nedělám to proto, abych vládě ztížil život. Dělám to proto, abych dal čas vám, nespokojeným s postupem vládní koalice. Máte čas se spojit, jak k tomu vyzýval třeba Andrej Babiš. Věřím, že tento národ má stále sílu vlastního ducha a jde nám o budoucnost. Vychoval jsem pět dětí a trpím při představě, že by naše děti měly z pracovního procesu padat rovnou do hrobu.

Vyzývám všechny, aby se nebáli projevit vlastní názor. Dnes přijatá rozhodnutí Sněmovny se vás nedotknou za dvacet let, pocítíte je od ledna příštího roku. A dnešní Sněmovna není orgánem, proti kterému nemůžete vystoupit.

Kdo je kdo se tady v pátek přesně ukázalo při hlasování o pozměňovacím návrhu k zákonu, který řeší veřejné zakázky. Přijali jsme zákon, který zlepší situaci v průhlednosti státních zakázek o takhle malinký krůček. Starostové navrhovali razantní změnu. Proti byla Nečasova ODS. Věci veřejné se ukázaly jako jasné béčko ODS, protože hlasovaly s ní. Přesně tak, jak píše Michal Viewegh v Mafii v Praze. A stejně proti byla Kalouskova TOP 09. Návrh skupinky zoufalých Starostů podpořili pouze nezařazení poslanci, ČSSD a KSČM.

S radostí jsem tady v posledním týdnu poslouchal věcné a vstřícné projevy kolegů Zaorálka, Sobotky, Kováčika a dalších z opozice. Večer ve zprávách je však neuslyšíte. Bráníme se obstrukcemi a prohráváme. Logicky, musí se ten zákon dřív, nebo později schválit. Udržíme se v řádu hodin a pak začne platit. Do práce budete chodit do 70 let a Praha je přitom na rozdíl od Paříže úplně v klidu. DPH bude do dvou let na 25 %, protože teď už jsem slyšel dvacet. Když se povolí teď, tak co se snese, tam to půjde. Následovat budou logicky další zdražování. Důchodci budou zabírat pracovní místa nezaměstnaným mladým, úplně stejně, jako je to ve Španělsku, a až budete nastupovat do autobusu, který řídí dědeček, budete chtít vystoupit a počkat na další spoj. Může se však stát, že v dalším bude řidič jeho otec.

Podnikatel Andrej Babiš má určitě pravdu v jednom. Pokud se nesejdeme na Václaváku a nevydržíme tam s požadavkem na demisi této vlády vzniklé na podvodu kmotrů z Prahy s pomocí ABL, nezasloužíme si nic jiného než makat, držet hubu a platit. Rozhodovat se o vaší budoucnosti bude dál na tajných poradách u Bártů a před mikrofony televizí se bude plkat o stravenkách, což je jenom prkotina úplně posledního řádu.

Tady v té zlatem vyzdobené místnosti se toho už moc udělat nedá. Tady už obstrukcemi stávkujeme. To je ode mne vše, přeji vám hezký den a šťastný příští rok. (Potlesk.)

Paní předsedkyně, dovolte mi, abych navázal námitkou proti nepřipuštění k diskusi. Chtěl jsem vystoupit k bodu 87, zdravotnická záchranná služba, měl jsem řádně podanou přihlášku, ale byla vyřazena. Proti tomuto postupu protestuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, budeme tedy hlasovat o námitce. Mám zde ještě faktickou poznámku pana ministra financí, ale tomu dáme prostor až poté, kdy rozhodneme o této námitce.

Předseda vlády Petr Nečas. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, myslím si, že tady zanikla docela důležitá informace, kterou řekl pan poslanec Michal Doktor. Předtím než o této námitce budeme hlasovat, měl by zodpovědět pan poslanec Huml, proč ve třech čteních 14 návrhů zákonů, to je dohromady 42 čtení, ani jednou nevystoupil. Ani jednou. Promlčel se velmi pečlivě 42 čteními 14 návrhů zákona a teď, kdy už hlasujeme pouze o tom, zda potvrdíme sněmovní znění, které je hotové, kde již nemůže podle ustanovení jednacího řádu dojít k žádné změně, teď najednou tady pobrekává, že chtěl vystoupit. Měl k tomu prostor nekonečný, bez ohraničené rozpravy. Ať nám prosím odpoví, než budeme o této námitce hlasovat. Pokud například řekne, že byl nějak indisponován těch 42 čtení, tak my možná zvážíme a dovolíme mu konečně vystoupit. Nebo že mu někdo zakazoval vystoupit, možná to zvážíme a budeme hlasovat pro vyhovění jeho námitce. Jinak se nemůže divit, že ji zamítneme. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane předsedo vlády, děkuji vám. My o té námitce rozhodneme bez rozpravy. Jen se zeptám - pan kolega Tejc chtěl také přednést ještě faktickou námitku. Musím se zeptat pana poslance, zda mohu dát ještě prostor ještě panu kolegovi Tejcovi, nebo chcete bezprostředně hlasovat o námitce? Takže pan poslanec Tejc, prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, já jsem nechtěl, pokud by pan premiér nevyužil té možnosti, hovořit právě bezprostředně před hlasováním, do té věci vstupovat. Pan premiér to učinil a já musím říci, že kromě toho, že skutečně nejednáme ve třetím čtení, my jednáme o návrzích zákonů, které vrátil Senát. Jednáme tedy o tom, jak se postavíme ke stanovisku Senátu. My nejednáme ve třetím čtení, my jednáme o tom, jestli přesto, že Senát se rozhodl tyto návrhy Sněmovně vrátit, odmítnout je, jestli i přesto je máme tady ve Sněmovně podpořit. To je zcela něco jiného než debata ve třetím čtení. To je myslím docela podstatné a byl bych rád, aby pan premiér tady nekádroval jednotlivá vystoupení, nežádal vysvětlení něčeho, co už tady několikrát padlo.

My jsme se rozhodli na této schůzi, předpokládám, že nejen já, ale i ostatní poslanci, že prostě vyjádříme svůj názor. Ten názor vyjadřujeme, vyjadřujeme ho dostatečně zřetelně. Já bych byl rád, aby i pan premiér toto právo nám ponechal. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní námitka - hlasování, které zahajuji má číslo 320. Ptám se, kdo souhlasí s námitkou, tak jak ji vznesl pan poslanec Huml? Kdo je proti této námitce?

Hlasování 320, přítomno 151, pro 43, proti 90, námitka přijata nebyla.

 

Faktická námitka pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já jsem poněkud překvapen výzvou pana premiéra, kterou tady beru adresně, že pan premiér vyzývá poslance, aby vystupovali ke všem návrhům zákonů v rámci všech čtení. Aby nebyli panem premiérem obviněni z toho, že se flákají a že nic nedělají. Ale to je v zásadě největší výzva k obstrukci v dějinách českého parlamentarismu. (Potlesk.) Mne jenom překvapuje osoba toho člověka, který to učinil. Kdyby to byl kdokoli z opozice, tak nepochybně pan premiér by měl plné právo se zvednout a říci: Vy se chystáte zablokovat Poslaneckou sněmovnu, vy se chystáte terorizovat většinu v této Poslanecké sněmovně. Vy zlá, zlovolná opozice, proč máte tolik přihlášek ke státnímu rozpočtu? ptal se pan premiér. Pan premiér nás kritizoval za to, že příliš mluvíme ke státnímu rozpočtu, že se o něm mluvilo 17 hodin v prvém čtení. Ale to se nepřihlásili zdaleka všichni poslanci sociální demokracie, jenom ti, kteří k tomu chtěli něco říci. A teď pan premiér po několika dnech tady vyzývá k tomu, aby poslanci mluvili ke všem zákonům, protože jinak vždycky tady vstane někdo z koalice a řekne, že nepracujeme.

Já chci říci to, že vystoupit a navrhnout je právo poslance. Poslanec ho může využít, ale nemusí. Současně není možné, aby jakékoli vystoupení, které někomu možná vadí nebo je příliš dlouhé, automaticky bylo označováno za obstrukci, jednou nás pan premiér kritizoval za to, že vystupujeme příliš ke státnímu rozpočtu, a podruhé zase, jako zřejmě hlavní kádrovák této Poslanecké sněmovny, trošku samozvaný kádrovák, protože kádrovákem ho tady nikdo nezvolil, tak jako samozvaný kádrovák nás bude kritizovat, že vystupujeme málo. To je prostě nepřípustné, na půdu slušného parlamentu to nepatří. (Potlesk.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP