(18.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane poslanče, já vás nerada přerušuji. Prosím, aby všichni věnovali pozornost panu poslanci Váňovi.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Víte, paní předsedkyně, já se vám přiznám, že je mně úplně jedno, zdali kolegové hlučí, nebo nehlučí, ale lidem tam a lidem tady v celém státě to je krásná vizitka, jak všem poslancům leží na srdci osudy obyčejných lidí! (Velmi emotivně.) Takže klidně hlučte, kolegové! Hlučte! (Připomínky ze sálu.) Ne, vy jste hlučeli.

Trestáni budou zejména dlouhodobě nezaměstnaní. A proč to říkám? Říkám to proto, že dosud nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan, který v posledních třech letech odpracoval 12 měsíců. Tato novela zákona upravuje tři roky na období dvou let. Z jednoduché prosté aritmetiky každému, kdo umí počítat, vyplývá, že se tím zvyšuje míra rizika, že dlouhodobě nezaměstnaní budou vystaveni vyšší míře rizika, že nebudou příjemci podpor. A já se musím přiznat, že je mi líto dlouhodobě nezaměstnaných z ohrožených regionů, kupříkladu ze severních Čech, ze severní Moravy, z Moravskoslezska, z Jevíčka, Svitavska a tak bych mohl pokračovat dále.

Sociální reformy nutí nezaměstnané, aby se finančně spolupodíleli na úhradě rekvalifikačních kurzů. Já vím, že někdo může říct, co to je 10 %, ale, dámy a pánové, on je rozdíl 10 % pro toho, kdo pobírá 100 tisíc, 50 tisíc, anebo pro toho, kdo má 10 tisíc, anebo pro toho, kdo nemá nic. To je velký rozdíl. Takže když bych začal od toho posledního, tak o tom mluvit nebudu, protože nemá, z čeho by platil, ale prostě pro toho, kdo se pohybuje na hraně příjmu deset 13 tisíc, je i úhrada nákladů na svoji rekvalifikaci velmi komplikovaná.

Já chci připomenout, že se sociologických a psychologických studií vyplývá, že když někdo přijde o práci, tak je to, dámy a pánové, pro rodinu stejná tragédie, jako když v té rodině někdo zemře. Na psychiku to působí stejně. Přestavte si, kolegové, že vám skončí poslanecký mandát, všechny dveře se před vámi zavřou a vy budete klepat, klepat, klepat a on vás nikdo nebude nikde chtít. Takže potom si to sami ozkusíte na svoji kůži. Jenomže vy budete mít našetřeno, ale tihle chudáci našetřeno nemají.

Dámy a pánové, já se ptám - z čeho chudáci nezaměstnaní si mají platit drahé rekvalifikační kurzy? Já zkrátka nevím, z čeho. Já vím to, že mají zásadní problém, aby uživili své děti, aby je oblékli, aby děti mohly chodit do školy, koupit si učební pomůcky, aby se rodina najedla, zaplatila nájem, aby přežila. A ten, kdo se tomu, přátelé, směje, tak já mu rozumím, když má plat velikánský, ale ten, kdo má ten plat reálný kolem těch 10 tisíc a někdo ještě menší, tak, věřte, že ti lidé se nesmějí. Ti se nesmějí. Ti z toho mají žaludeční vředy, dámy a pánové. (Poslanec Váňa je napomínán poslancem Stanjurou, aby nebyl tak hlasitý.) Já bych pššššt byl, kdyby tady nebyl takový virvál. (Připomínka ze sálu.) No, tak, když mi to je jedno, tak mě neokřikujte!

Další geniální novinkou sociální reformy je zrušení povinnosti zaměstnavatelů hlásit úřadům práce informace o volných pracovních místech. To je další genialita! To je další genialita, protože potom se ukáže, že ty úřady práce jsou zcela zbytečné. Úřady práce nebudou mít žádné informace, žádné informace o trhu práce, ztratí totálně přehled o volných pracovních místech. Co se úspěšně budovalo léta, to se teď zhatí, zničí, rozpustí! Úřady práce budou zcela bezzubé. Nebudou mít potřebné informace. Nikdo nebude vědět, kde na trhu práce jsou jaká volná místa a s jakou potřebou a s jakou náročností na kvalifikaci.

Dalším bonbonkem vládní reformy, další dá se říct nadílkou je další genialita, a to možnost výplaty podpor v nezaměstnanosti jiným způsobem než v hotovosti. Já chci vidět ty fronty nezaměstnaných, kteří si tam budou chodit ne pro peníze. To bude štěstí na těch úřadech!

Vládní většina pošlapává, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, práva postižených, práva postižených při možnosti jejich zaměstnávání. Prostě hází se klacky pod nohy zaměstnavatelům při zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Tady bylo řečeno, že ne - a já říkám, že jo! Že jo!!! (Nesouhlasná reakce v sále.) A říkám to ze svého -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, prosím vás, a dámy a pánové, všechny žádám, snižte zvukovou hladinu. Je to k nevydržení! Nekřičte na sebe! Vy, kteří sedíte v lavicích, buďte zticha, nebo odejděte mimo jednací sál, ať řečník může mluvit k těm, kteří ho chtějí poslouchat. Pány a paní řečníky prosím všechny, aby mluvili normálním hlasem.

 

Poslanec Miroslav Váňa: A já říkám, že jo, budu mluvit normálně, když mi normálně budou poslouchat. A já říkám, že jo, protože to vím, protože ti, kteří byli majitelé, provozovatelé chráněných dílen, tak teď ty dílny se rozpadají, rozpouštějí, protože tato vláda upouští od podpor, které byly dřív, v minulosti, za vlád sociálních demokratů. Takže chráněné dílny se ruší. Vymýšlejí se chráněná pracovní místa. Ale dámy a pánové, to je úplně o něčem jiném. Ten režim podpor při zaměstnání osob se zdravotním postižením v případě chráněných míst je úplně jiná disciplína. Já jenom chci upozornit, že lidí se zdravotním hendikepem, postižením, je více než milion. A více než polovina z těchto lidí je pracovně aktivních lidí, kteří byli zvyklí chodit do práce, kteří byli dlouhodobě zaměstnaní, kteří právě byli zaměstnaní a našli pracovní uplatnění v těchto chráněných dílnách. Vy ty chráněné dílny rušíte. Zavádíte chráněné pracoviště, chráněná pracovní místa.

Takže, dámy a pánové, další neuvážeností a necitlivostí je rušení kategorie osob se zdravotním postižením, a co je vrchol, to jsou Drábkovy Lurdy. Drábkovy Lurdy, překlasifikovaná vyhláška (upozorňován předsedající na čas) invalidity.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě upozorním všechny, kteří budou chtít vystupovat jako zpravodajové, aby mi to oznámili. Nechala jsem si sice přinést seznam zpravodajů, ale samozřejmě mají možnost vystoupit. Vztahuje se to na pana poslance Opálku. Do konce rozpravy, kdykoliv o to požádají. A také prosím ty, kteří budou vystupovat se stanoviskem poslaneckého klubu, aby mi to oznámili.

Nyní je tedy přihlášen pan poslanec Pavel Ploc. Prosím.

 

Poslanec Pavel Ploc: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil k sněmovnímu tisku, a to tisku 372. Jedná se o návrh novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, zákona o sociálních službách, zákona o státní sociální podpoře a dalších souvisejících zákonů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP