(14.10 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Je otázka, do jaké míry bude limitovaná a poskytovaná tedy potřebná zdravotní péče. Z toho mám opravdu strach, protože jsem z kraje, který má v sedmi okresech pouze v pěti z nich zajištěnou lůžkovou péči, a pokud se má vyhovět určitému auditu, který byl dělaný z jiných důvodů, a mají se omezovat lůžka gynekologie, porodnice ve dvou těchto nemocnicích, tak už budeme zaznamenávat, že nejenom z Tachovska se rodí v sanitce, ale i z těchto i když bližších okresů. Ale chci ještě podotknout, že zařízení v Plzni nejsou nafukovací, že jsou dostatečně obložena a nevím, kam tedy z těchto okresů se potom budou pacienti či pacientky přijímat. Takže chci jenom na to upozornit, že tato perspektiva mi není úplně jasná, i když chápu do jisté míry, že byla potřebná, ale na druhé straně jsem nikdy nechtěla, aby zdravotní péči řídila pojišťovna, která na to není žádnými kompetencemi, ba ani odbornými, náležitě vybavena.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji paní poslankyni Emmerové. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jiří Koskuba.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vzhledem k vašemu rozhodnutí mé skutečně poslední vystoupení k této sloučené rozpravě - nucené poslední vystoupení k bodu 92, tisk 377, DPH.

Dámy a pánové, již mnohokrát jsem zde řekl, i když je mi vytýkáno některými profesionály, že si zbytečně hraji na moralistu, že i poslanec by měl hlavně hovořit k tomu, čemu rozumí. Chápu, že pak zvláště některé debaty by byly až příliš krátké, nicméně snad budete tolerovat, že budu-li hovořit k DPH, tak si zde rozhodně nemíním hrát na žádného ekonoma. Já bych se chtěl tomuto bodu věnovat jako občan, kterého se tato zamýšlená úprava též dotkne, a jako člověk, který má určitou profesi a v té profesi se setkává s jistými lidmi.

Dámy a pánové, já si uvědomuji, že kdysi Občanská demokratická strana šla do voleb s návrhem na jednotnou patnáctiprocentní daň. Netvrdím, že jsem toho byl přívržencem, ale teoreticky jsem si to prostě uměl představit. To, co však navrhujete nyní, mám skutečně pocit, přesahuje možnosti podstatné části lidí této země.

Já si uvědomuji, že kdysi církev vybírala takzvaný desátek, což byla desetina všeho. Neznám tyto doby, nicméně teď si uvědomuji, proč uvažujeme o restituci církví, neboť církev vlastně byla ušlechtilá, že si vzala jenom desetinu. Když zaměstnanec zaplatí své daně a zaměstnavatel za něj jeho odvody, zbude zaměstnanci čistá mzda. A pak lze na něj útočit samozřejmě hlavně daněmi nepřímými. Bez ohledu na předvolební sliby tyto daně, a zvláště daň z přidané hodnoty, se bohužel zvyšuje. O snížení horní hranice samozřejmě uvažujete, ale není nikterak podstatné.

Jaký to z mého pohledu bude mít dopad? Dámy a pánové, já jako poslanec se samozřejmě nemůžu počítat mezi chudáky. Nicméně poslanecký mandát nemáme navěky. Toto opatření se dotkne skutečně podstatné řady lidí v této zemi, jak jsem již řekl, a zvláště obtížně se dotkne lidí, kterých si vzhledem k jejich služebnímu nasazení vážím, hasičů a policistů, kteří rozhodnutím opět této Sněmovny, rozhodnutím většinovým, všichni vědí, kdo pro to hlasoval, přišli o podstatnou část svých příjmů. A toto je další rána, kterou třeba těmto dvou vybraným profesním skupinám posíláme. Rána jistě nemilá. A víte, že hasiči se v takové té preferenci povolání, v té atraktivitě dostávají tvrdě, tvrdě dopředu. A já si myslím, že si to plně zaslouží. Pakliže se sníží počty našich policistů, obávám se, že i ti, co tam zbudou, budou muset makat daleko více než dosud, a opět oni za své větší nasazení budou mít nižší mzdy a ještě platit zvýšenou DPH. Nedivte se, to jsou třeba lidé, kterým se to rozhodně nelíbí.

Pak nepomiňme skupinu skutečně nejzranitelnější a to jsou naši senioři. Abych navázal na své ranní nebo dopolední vystoupení, já vás tady teď nechci dojímat příkladem babičky, ale přiznejme si, že babiček, dědečků přibývá a bohužel, jsou-li to babičky a dědečkové, kteří mají ještě rodiny, které se o ně starají, pak ano. Ale ona je spousta seniorů, kteří jsou odkázáni sami na sebe. Tito senioři si po svém dlouhém životě bezpochyby zaslouží právo mít teplo, mít zdravou stravu. Ovšem ta zdravá strava stojí jisté peníze. Čím kvalitnější, tím v tržní zemi dražší. A hrozí, že tyto potraviny opět budou o něco dražší. Je pak otázka, zdali ti lidé na to budou mít.

Zaslechl jsem a viděl v tisku, že se má seniorům od Nového roku přidat horentních 174 korun. Oceňuji, že i pan ministr Drábek uznal, že to není moc. Ono to opravdu není moc, dámy a pánové, a to víme všichni. Navíc ovšem v tisku bylo uvedeno, a já nevím, zdali je to pravda, že kupříkladu ze všech důvodů, které v tomto balíku opatření jsou, se má seniorům v domech seniorů zvýšit měsíční platba až o tisíc korun. No, to doufám uznáte, že najednou kumulace těchto ran může pro lidi už být poměrně velmi alarmující až nepřijatelná.

Na druhé straně když mluvíme o seniorech, nesmíme zapomenout na naše mladé. Chystá se školné a zvýšení DPH znamená zvýšení DPH, nevím, jak definitivně rozhodnete, i u knih, časopisů. Omlouvám se, odborné knihy nejsou zrovna z nejlevnějších. Já teď mluvím za svůj obor. Každá odborná publikace obsahuje několikasetkorunovou až více než dvoutisícikorunovou částku. Další navýšení tohoto DPH bude znamenat, že zájem o knihy může být menší. Ale tady nejde jenom o vydavatele a nakladatele, tady jde o zájem našich mladých o vzdělání. A to je věc, kterou já považuji opět za velmi alarmující. A je to bohužel proto, že řada profesí, které potřebují odbornou literaturu, odborné časopisy, si toto nemůže odečíst ze svých daní, neboť prostě nejsou podnikatelé.

A v poslední řadě uveďme i medicínu. Všichni víme, a já mám takový pocit, že vás to vcelku nevzrušuje, nebo možná máte řešení, které jsem třeba chtěl slyšet, abych byl klidnější, že zvýšení DPH velice razantně zasáhne zdravotnictví, zvláště ta zdravotnická zařízení, která nejsou plátcem DPH. Dámy a pánové, též víme, že peníze ve zdravotních pojišťovnách nám bohužel z různých důvodů docházejí, až došly. Já si neumím představit, jak si my tady představujeme, jak budou zdravotnická zařízení fungovat. Zdravotnické zařízení potřebuje samozřejmě též vodu, potřebuje teplo, potřebuje zdravotnické pomůcky, potřebuje léky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP