(14.00 hodin)
(pokračuje Koskuba)

Já si vážím práce záchranné služby. Na druhé straně naše zdravotnictví, jak přiznáváme, se bude potýkat s mnoha finančními problémy, a nenajdeme-li úspory, opravdu racionální úspory tam, kde jsou, tam, kde se ty peníze opravdu ztrácejí zbytečnou péčí, neopodstatněnou péčí, tak to šetření bude velmi bolestné. A já vnímám ze své praxe v Praze, že kupříkladu zas na druhé straně i Záchranná služba hlavního města Prahy řeší problémy, které jí z mého pohledu lékaře nepřísluší. Uklízejí pražské ulice, z kterých sbírají podchlazené žebráky a opilce. Na nich vše leží, oni tom musí udělat, ale udělají to jednoduchým způsobem - ty lidi odvezou do nemocnice.

Děkuji za vaši pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane poslanče. Zvu k mikrofonu další přihlášenou. Je jí paní poslankyně Milada Emmerová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení přítomní, ačkoliv působím ve výboru pro sociální věci v tomto parlamentu, tak je známo, že jsem lékařkou, že mám řadu let medicínské praxe a že jsem dokonce seděla na onom žhavém ministerstvu, Ministerstvu zdravotnictví. Z tohoto pohledu bych očekávala, že bude předložena jakási strategie zdravotní péče a že zákony budou potom takovými taktickými kroky, které povedou k tomuto cíli. Mám pocit, že se tak nestalo, alespoň já jsem žádnou koncepci od minulého ani současného ministerstva neviděla. Naproti tomu je na Úřadu vlády, neboť vláda Jiřího Paroubka přijala tu, kterou jsem předložila se svými spolupracovníky a která slibovala nastolení určitého pořádku, určitých algoritmů řekněme, a hlavně pořádku ve stávajícím financování, které se jeví jako zcela chybné.

Tím nechci říci, že financování z pozice veřejného zdravotního pojištění by bylo chybou, ale chyby se staly v průběhu tohoto procesu, co byl nastolen, a všechno je tak komplikované, ještě řešené ministerskou vyhláškou, že to je věc neprůhledná.

Jsem tedy ráda, že za pana ministra Hegera došlo k určitému rozhodnutí, že se financování změní. Ovšem do té doby, a na to jsem tehdy upozornila, je potřeba počítat s tím, že zdravotní systém nebo zdravotní pojištění bude potřebovat finanční injekce. Já jsem to nedávno viděla v televizi na takovém tom pásečku, minulý týden, kde běželo, že ministr Heger chce finanční přispění ze strany státu do této příjmové stránky. A vůbec se mu nedivím, protože to skutečně tak bylo. Současně došlo i za mé působnosti, a poté to realizoval můj následovník David Rath, ke zvýšení platby za státní pojištěnce. Tohle to všechno bylo zatím potlačeno, nestalo se tak. Naopak došlo k omezení příjmové stránky zdravotního pojištění, což jistě chápete, z dalšího vývoje ekonomické situace.

Ale chtěla bych se vrátit k tomu, že v zákonech přijatých poměrně snadno, a to panu ministrovi na jedné straně gratuluji a na druhé straně závidím, že právě tato většina, která existuje v tomto parlamentu, umožňuje prosadit konečně to, co je dobře, ale bohužel i to, co je podle nás špatně. Ale to už tady nebudu plakat nad rozlitým mlékem.

Chtěla bych říct, že co se týká záchranné služby, tak tam se samozřejmě počítá s užitím helikoptér. Tento problém už se řeší několik roků, dá se říci skoro už dvě desítky roků, a bohužel zatím není vyřešen. Tím, že se nedostala letecká záchranná služba, kterou provádí Policie a Armáda České republiky, do zákona o integrovaném záchranném systému, tak to potom vedlo k tomu, že tato služba se začala vykonávat prostřednictvím soukromých společností, s kterými ministerstvo uzavírá smlouvu. Přitom každému je známo, že vojáci a policisté musí nalétat za rok 400 letových hodin, a to za jakýmkoli účelem, třeba i zbytečně, aby byli náležitě trénovaní. A to si přiznejme, i když to nezní moc hezky, že i transport nemocného nebo závažně zraněného představuje pro ně také trénink, neboť i pro tuto službu jsou nakonec v jistých regionech určeni. Bohužel se tehdy tuto myšlenku nepodařilo zakotvit do zákona, není tam dosud a pořád je to na určitém smluvním partnerství.

Se soukromou helikoptérou mám osobní zkušenost z našeho kraje, kdy za působení ministra obrany Výborného došlo ke zrušení letecké záchranné služby v Plzni-Líních a kdy se najal pilot s helikoptérou z Německa, který potřeboval s sebou ještě tlumočníka apod., neboli věc velice nákladná a ještě ke všemu nespolehlivá. Tito lidé totiž musejí létat podle civilního letového řádu, i když je poněkud povolnější směrem k této službě, zatímco armáda, policie mají řád úplně jiný, vyžadující určitou pružnost s ohledem na služby, které zajišťují i mimo zdravotnictví.

Chtěla bych se také zmínit v druhém bodu o tom, že došlo k určitým diskusím, kolik by měla být ta dojezdová doba, a to si myslím, že je sice správné, protože při nějakých soudních procesech se potom zpytuje, jak to skutečně bylo a jestli se naplnil zákon. Ovšem na druhé straně chci upozornit, že tento zákon zřejmě brzy bude čekat novela. Protože v současné době, a chtěla jsem se na to pana ministra zeptat i při jiné příležitosti, kdy dochází k realizaci určité dohody mezi Ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami, má dojít k redukci některých lůžek, některých oborů, ba i některých nemocnic. V tomto případě se výrazným způsobem naruší stávající síť zdravotnických zařízení, myslím lůžkových, a potom samozřejmě dojezdová doba se bude muset korigovat. Protože jestli sanitka pojede přes celý kraj do nějakého uzlu, bude narušena síť, jak už jsem říkala, tak potom dojezdová doba bude úplně jiná. Myslím, že tato věc, která nás čeká, mi připadá velmi razantní. Nevím o tom, že by kraje dělaly nějaké analýzy, kde by se z pozice zdravotníků dělal nějaký průzkum, jaká je obložnost, jaká je potřeba péče, kolik lůžek je potřeba pro tu kterou péči. Takže si myslím, že to bude razantní opatření, které kdysi hodlal udělat i pan ministr Stráský, jenomže - tím ho nechci podceňovat, ale přece jenom na to měl jiný pohled, protože to nebyl zdravotník.

Takže na toto bych chtěla upozornit. Stejně tak chci upozornit na to, že jestliže pan ministr chce přidat lékařům ve státních zařízeních, i když ne tu sumu, kterou předpokládali, ale to se možná během roku podaří, tak potom se samozřejmě stane, že to budou chtít i ti ostatní v krajských a jiných zařízeních. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP