(23.50 hodin)
(pokračuje Foldyna)

Víte, kdybyste jednali s opozicí tak jako skutečná demokratická koalice, tak si skutečně ušetříme řadu těchto konfliktů. Já vůbec se domnívám, a jsem o tom přesvědčen, že jsem nikoho z vás nechtěl urazit, ani nemám na tom nejmenší zájem, nicméně opravdu vás chci přivést na jednu věc, abyste se zamysleli, až půjdeme hlasovat o tomto zákonu stavebním spoření s jeho podporou státu, jestli tudy nezačíná ta cesta vašeho narovnání, té pokory. Zkuste to! Pokuste se v sobě najít to dobré a nehlasujte pro tento zákon a pokusme se spolu najít lepší řešení. Děkuji vám za pozornost. Ještě jsem vás ušetřil 2,5 minuty svého vystupování a nečetl jsem to z nálezu Ústavního soudu. Díky vám za pozornost! Díky!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. A nyní se o slovo hlásí pan ministr financí Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Já se hravě vejdu do dvou minut. Víte, pane poslanče Foldyno, při vší úctě k vám Loxley se nejmenoval ten ošklivý šerif z Notthinghamu. Robin z Loxley, to bylo jméno Robina Hooda podle té legendy. Ne, že by na tom nějak zvlášť záleželo, ale já to uvádím jako příklad úrovně argumentace, kterou tady slyšíme nad tím zákonem.

My ten zákon bereme vážně. Bereme dokonce vážně i nález Ústavního soudu. Co vážně opravdu brát nemůžeme, jsou diskusní vystoupení drtivé většiny poslanců klubu sociální demokracie. Pokud mně chcete porozumět, prosím, vezměte si to steno a přečtěte si to! Ta úroveň, ta úroveň argumentace, která devalvuje cokoliv, co stojí na pojmu parlamentní diskuse! Abychom neplakali, tak se tomu občas smějeme. To prosím pochopte! (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Nyní se hlásí - pane předsedo, je to faktická, nebo se hlásíte k řádné? K řádné s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já chápu, že pana ministra financí už to tady nebaví, že ho nebaví poslouchat argumenty podruhé u zákona, který tady projednáváme, protože ho zrušil Ústavní soud. Pana ministra určitě nebaví, pokud my mu tady připomínáme jeho odpovědnost za celou tuto věc. Ale já bych ho chtěl požádat, aby přece jenom byl na úrovni, zůstal na úrovni a neurážel poslance sociální demokracie.

Pan ministr je trochu cimprlich, občas si stěžuje k mandátovému a imunitnímu výboru, že se mu nelíbí některé výroky, a jelikož je cimprlich, tak bych ho rád požádal, aby neurážel ostatní kolegy v Poslanecké sněmovně tím, že bude shazovat jejich vystoupení, která tady pronášejí. Možná vás ta vystoupení nezaujala, možná na ně máte opačný názor, ale všimněte si jedné věci: my tady nevystupujeme a neshazujeme vaše vystoupení, která tady máte, byť jich není mnoho. A zájem sociální demokracie není v tom, abychom vás tady uráželi, abychom vás tady provokovali. My jsme jasně řekli, že odmítáme vaše návrhy, a volíme legitimní metodu, která se užívá v celé řadě parlamentů, a to je prostě obstrukce. Parlamentní obstrukce. Ta má své náležitosti. Je postavena na tom, že se do důsledků využívá prostoru pro možnost vystoupení členů Poslanecké sněmovny. Sociální demokracie je v menšině. Vy jste nám omezili dokonce čas, ve kterém tady můžeme vystoupit, vaším usnesením a já bych skutečně chtěl požádat o to, abychom tady neshazovali vystoupení jednotlivých členů Poslanecké sněmovny. Každý z nás má na to svůj názor, může ho vyjádřit hlasováním a my ho vyjádříme hlasováním o tomto návrhu zákona, až přijde ta správná chvíle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Mám zde přihlášeny dva řečníky. Vidím, že pan místopředseda Zaorálek dostal přednost, takže prosím, pane místopředsedo, můžete hovořit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se také chci zastat těch řečníků, které tady napadl pan ministr Kalousek. Jednak proto, že pokud, pane ministře, tedy disponujete tak skvělými myšlenkami, řečníky a vybavenými politiky, tak mě mrzí, že v dnešní rozpočtové debatě nevystoupili. Tady, možná neuměle, poslanci otevřeli celou řadu témat, konkrétních kapitol - Ministerstva obrany, Ministerstva zahraničí a mohl bych pokračovat. Mně připadá naprosto nenormální při projednávání státního rozpočtu - to je vrcholný text, který se předkládá Sněmovně za ten rok -, když ti příslušní zodpovědní ministři v debatě nevystoupí! To je přece všude ve světě normální. Anebo to už je to vaše znechucení tak hluboké, že vám to prostě nestojí za to? To je to, k čemu jste se dopracovali, k takovému pohrdání parlamentní kulturou? Tohle jsou zástupci zvolení lidmi! Možná že se vám všichni nelíbí, ale oni všichni v regulérních volbách poctivě kandidovali a dostali mandát. Dneska tady říkají, vystupují podle svého nejlepšího svědomí a schopností, reprezentují nějaké zájmy, za které tady jsou. My jsme je jako politický klub požádali i v rámci té obstrukce, kterou děláme, aby se v tom angažovali, a oni se snaží. Vy to můžete shazovat tímto povýšeneckým způsobem, ale já bych vás požádal, pokud máte tedy takovéto skvělé schopnosti o tolik vyšší, tak kdybyste to laskavě ve Sněmovně předvedli. Já jsem tady spíš svědkem toho, že tady opozice vystupuje sama. Vy tím skvělým příspěvkem tedy rozhodně nepřispíváte. A hodláte-li pořád jenom mlčet, tak samozřejmě parlamentní diskusi také nikdy moc nepomůžete.

Opakuji. Tihle poslanci se aspoň chovají tak, že nemlčí. Když s něčím nesouhlasí, tak se to snaží tady říci! Víte, to základní je - jako dítěti se mi líbil text v Getsemanech, kde se popisují ti učedníci, kteří spí. To je takové to dobro, které spí. Tohle jsou ti, kteří si myslí, že mají pravdu, a tak ji říkají nahlas. Prostě jsou to ti, kteří se snaží, aby neprospali to, když se někde něco rozhoduje. Já věřím, že politika je činnost, která má smysl, a lidé, kteří se do ní hlásí, tak že to snad také dobře myslí. Vy shazujete parlament, vy shazujete zvolené poslance a tady i tím, jak k tomu přistupujete, také nepřispíváte k úrovni parlamentní debaty!

Takže opakuji, pane ministře, vyzvěte své kolegy, aby příště hojněji zvyšovali úroveň debaty třeba o zákonech nebo státním rozpočtu. A jinak si nestěžujte!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Hamáček, poté pan poslanec Foldyna. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Dámy a pánové, když už tady mluvíme o úrovni vystoupení a o argumentech, tak bych byl rád, kdyby nezapadlo jedno z mála vystoupení, které tady padlo z řad vládní koalice, a to bylo vystoupení pana předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných, který zde pronesl dle svých slov lidovou moudrost, kterou, pokud si dobře pamatuji, zformuloval tak, že včely mají med, protože mají královnu - my máme prd, protože máme parlament.

Ono to samozřejmě může vypadat vtipně, nicméně jenom napoprvé. Napodruhé už to tak vtipné není, protože já nevím, co nám chtěl pan poslanec tímto říci, že parlament je k ničemu? Pokud ano, tak jaká je ta alternativa? Je to návrat k monarchii, je to jakýsi 18. brumaire, kdy do parlamentu přivede jakýsi Lucien Bonaparte gardisty a řekne jim "vyházejte to svinstvo z oken", a pak ze svého bratra udělá císaře? To je to, co chceme prezentovat jako alternativu? Já mám pocit, že parlament je přece něco, co reprezentuje zastupitelskou demokracii, a je to něco, co by v celé řadě zemí na světě strašně rádi měli a nemají. A nemyslím si, že bychom si z toho měli dělat legraci, protože pro to, aby tady dnes mohl vystoupit vládní koalice a říct, že parlament je na prd, tak za to umírali lidé na frontách 1. světové války. Můj praděda v legiích za to dostal kulku do hlavy a do konce života byl slepý. Tak já prosím, važme svá slova. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další faktickou vystoupí pan poslanec Foldyna. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Moji kolegové, já bych se vám chtěl omluvit. Já jsem opravdu spletl ta jména. Spletl jsem to proto, protože jsem měl trému, že mluvím ke slušným lidem a velice si toho vážím, že k vám můžu takhle mluvit. Proto vám to ještě jednou říkám.

A já si ještě dovolím jednu poznámku. Přátelé, viděl jsem jeden film, ve kterém Forrest Gump říká: pro hlupáka každý hloupý. To říkám vám, Sněmovně.

A teď řeknu něco k panu Kalouskovi, prostřednictvím paní předsedající. (Mpř. Klasnová: Nemusíte prostřednictvím.) Pane Kalousku, až budete zase někoho fackovat, dejte si pozor, aby neměl větší sílu jak vy!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: No, to snad ani nebudu nic říkat!

Prosím, další vystoupí pan poslanec Rath, také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče. Ano, vidím. Dále vystoupí s faktickou pan poslanec Chvojka. Ale prosím, musí to jít postupně, jinak to nejde! Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP