(22.50 hodin)
(pokračuje Rykala)

Takže vážené dámy, vážení pánové, tuto novelu zákona o stavebním spoření máme možnost projednávat ve Sněmovně už poněkolikáté. Přesto mi prosím dovolte se u tohoto bodu zastavit a zopakovat některé argumenty, o kterých jsem už na půdě Sněmovny hovořil. - Paní místopředsedkyně vlády, já vám mnohokrát děkuji, že jste mi připomněla, o čem jsem hovořil. (V sále je neklid.)

Já myslím, že bych poprosil paní předsedající, aby uklidnila členy vlády za mnou.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Já průběžně uklidňuji. Mně se odsud jeví relativně klidní. Ale, prosím vás, uklidněte se ještě. (Veselost zprava.) Pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Adam Rykala: Tady je opravdu veselo, v této Poslanecké sněmovně. I pan ministr se přišel podívat. (Veselost zprava.) Já ho vítám na jednání Poslanecké sněmovny. (Potlesk a smích zprava.) Pro pana ministra bych tedy začal od začátku, aby i pan ministr nepřišel o nic z mého projevu.

Takže vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, když jsem přicházel na jednání Poslanecké sněmovny, na dnešní večerní jednání, tak jsem na chodbách Poslanecké sněmovny, v útrobách Poslanecké sněmovny, potkal pana ministra financí, pana Kalouska, který mě vyzval k tomu, abych vystoupil dnes na půdě Poslanecké sněmovny k tomuto projednávanému zákonu, a poprosil mě, abych byl důrazným při projednávání tohoto zákona.

Takže já jsem rád, že i pan ministr si přišel vyslechnout můj projev na jednání Poslanecké sněmovny, a přeskočím takové základní věci a řeknu vám, že chápu pana ministra financí v tom, že chce ušetřit více než 6 mld. korun ve státním rozpočtu. A je to vhodný argument samozřejmě pro předložení tohoto zákona. Ale je potřeba se zeptat na jednu otázku. Pokud státní rozpočet tímto ušetří na výdajích, neomezí tak nepřímo i své příjmy? Vždyť samo Ministerstvo financí se toho obává. Jen se podívejte, co se děje v české společnosti. Omezením příspěvku stavebního spoření a zvyšováním daně z přidané hodnoty tato vláda vyvolá paniku ve společnosti. Lidé nevědí, co se bude dít. Mají se dnes zadlužit, aby mohli bydlet? Mají dnes přestat spořit? Pan ministr financí pláče, že česká ekonomika málo poroste. Já se obávám, že kroky, které činí tato vláda, vedou Českou republiku do záhuby.

Vždyť jste to vy, pane ministře financí, který těmito návrhy, které projednáváme, sám podkopáváte příjmy státního rozpočtu. Vy nám tady prezentujete, kolik ušetříte, máte to spočítáno úředníky na ministerstvu, kteří mají plat vyšší než vy, někteří mají opravdu plat vyšší než vy, takže to budou jistě kvalitní úředníci. Jen jste jaksi zapomněli, že těmito kroky velmi výrazně omezíte stavebnictví v České republice. Kvůli vašim účetním tupým škrtům, jak sám říkáte, přijdou lidé o práci. To není tak vtipné, když budou lidé v České republice přicházet o práci. (Veselost zprava.)

Pane místopředsedo a budoucí předsedo TOP 09, ministře financí Kalousku, já jsem se díval na závazky všech tří koaličních stran. Musím vás konkrétně pochválit jako TOP 09, že vy jste dopředu říkali před volbami, že chcete omezit podporu ve stavebním spoření, ale neříkala to Občanská demokratická strana a neříkaly to Věci veřejné před volbami, že budou omezovat podporu ve stavebním spoření. Já jsem rád, že pan ministr financí tajně řídí tuto vládu, protože on dokázal s programem TOP 09 vyjednat ve vládě to, co si přála jeho strana. Občanská demokratická strana i Věci veřejné ustoupily panu ministru financí Kalouskovi. Mě to mrzí, ale opravdu je to tak, že jediný ministr, dnešní ministr financí Miroslav Kalousek, hovořil dopředu o tom, že by se podpora stavebního spoření měla snížit. Konstatuji tedy, že návrh na omezení podpory stavebního spoření nebyl součástí volebního programu ODS, musím to zopakovat, a nebyl součástí volebního programu strany Věci veřejné a byl součástí volebního programu strany TOP 09. Předpokládám tedy, že jak ODS, tak Věci veřejné vyhověly straně TOP 09 a převzali velkou část jejího volebního programu i v této věci v oblasti podpory stavebního spoření. (Námitky ze sálu - nepodpory.) V oblasti podpory!

Vážené poslankyně, vážení poslanci, máme teď poslední šanci zachovat podporu stavebního spoření v současné výši. Prosím vás, prosím všechny vládní poslance, nezvedejme ruku pro tento vládní návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, váš čas vypršel. Teď mám přihlášeného pana ministra financí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Baník. Promiňte prosím, to druhé slovo jsem teď zapomněl. (Veselost a potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: K faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Hamáček. Prosím.

 

Poslanec Jan Hamáček: Dámy a pánové, nevím, jaké jsou na mandátovém a imunitním výboru taxy, ale tohle je tak za deset tisíc.

Ale vzhledem k tomu, že tady byla po mně poptávka ze strany kolegy Vidíma, a vzhledem k tomu, že můj procedurální návrh je jediný způsob, jak rozpustit bujnou skupinku kolem kolegy Čechlovského, tak si dovoluji navrhnout procedurální návrh přerušit projednávání tohoto bodu do 6. ledna 2012 a současně prosím o odhlášení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování o procedurálním návrhu, který zde přednesl pan poslanec Hamáček. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? (Nesouhlasné hlasy.) Omlouvám se, nebylo ještě kvorum. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro procedurální návrh, který zde přednesl pan poslanec Hamáček? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 266 z přihlášených 83 pro 13, proti 70. Tento návrh byl zamítnut.

 

Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Pavel Ploc. Prosím, pane poslanče, máte slovo. (V sále je neklid.)

 

Poslanec Pavel Ploc: Dobrý večer, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já jsem dnes neměl to štěstí jako můj kolega a nepotkal jsem v útrobách Sněmovny pana ministra Kalouska. Snad se mi to příště poštěstí. Nebojte se, nebudu vám vyprávět, jak jsem si naspořil na své první skokačky. (Hlasy ze sálu.) Neřeknu! (Veselost v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, já vás poprosím o klid. Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Pavel Ploc: Děkuji. Jsem rád, že mě pan ministr Kalousek vyslyšel a sdělil mi, že se kvůli mně vrátil.

Takže teď se zcela vážně vrátíme k opravdovému spoření. Na úvod novely zákona o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a zákona o daních z příjmů bych chtěl zkráceně ocitovat rozhodnutí Ústavního soudu. To už tady dlouho nebylo. Opakování je matka moudrosti, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP