(18.50 hodin)
(pokračuje Bublan)

A poslední nápad mě trošku zaujal - je zrušení ochrany Parlamentu. Víte, že nás tady hlídá ochranná služba Policie České republiky, a už se o tom dříve mluvilo, že by mohla opustit tyto prostory, určitě by ušetřila hodně prostředků a hodně sil, ale potom mě napadlo, co by - jaká by byla náhrada? Tak buďto si to opět necháme hlídat nějakou soukromou službou, což by byl velký problém, protože tady jde taky o ochranu osobních údajů a utajovaných skutečností, tak to nevím, jak by se ta soukromá firma s tímto vypořádala. A nebo se to převede na takzvanou justiční stráž, která hlídá některé budovy, ale to by šlo zase do rozpočtu Ministerstva spravedlnosti, takže to je také o ničem. A nebo třetí nápad, že bychom si tady vytvářeli nějaké dobrovolné hlídky a hlídali si to sami. I to by bylo možné. Takže říkám, zoufalí lidé hledají zoufalá řešení a skutečně to k ničemu nevede a ty úspory jsou minimální, ty jsou v řádu možná desítek maximálně stovek milionů.

Střednědobý výhled policie na roky 2013 a 2014 je ještě horší. Pro rok 2012 má policie rozpočet 27,8 miliardy, pro rok 2013 už je to pouze 23,8, to znamená pokles o 4 miliardy, a v roce 2014 je to 21,3 miliardy, to je pokles o další 2,5 miliardy. A to si neumím představit, to je vlastně o čtvrtinu menší rozpočet, než byl letošní rok. Tam už bychom se skutečně bavili o těch služebnách, tam už bychom se bavili o konkrétní bezpečnosti. A slyšeli jsme tady i úryvek z rozpočtové zprávy Ministerstva spravedlnosti, kde je jasně řečeno, že vězeňská služba má prostředky pouze do konce července příštího roku, ovšem za jedné podmínky, a ta podmínka je taková, že počet vězňů nesmí přesáhnout 23 tisíc. A tady se dostáváme k té zásadní otázce - takže abychom dodrželi rozpočet, budeme muset udržet počet vězňů pouze 23 tisíc. To znamená, nařídíme policistům, aby nevyšetřovali, nařídíme státním zástupcům, aby nenavrhovali tresty, nařídíme soudcům, aby nesoudili...

Já se nechci dožít toho, abychom se tady všichni řídili podle rozpočtu, aby vlastně Ministerstvo financí určovalo, jaká bude naše bezpečnost, nebo nebude naše bezpečnost. Je to základní funkce státu, a pokud stát neplní tuto funkci, tak selhal. A pokud tento rozpočet není schopen splnit nebo naplnit tu základní funkci, tak nemůže být podporován. Já ho bohužel podpořit nemohu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, dále vystoupí pan poslanec Ladislav Šincl.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající, vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci, po svém vystoupení týkajícím se takzvaných filmových pobídek k bodu číslo 1, vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2012, jsem dostal odpověď od pana ministra financí. Nehlásil jsem se hned s technickou připomínkou, ale se vší mně vlastní pokorou jsem čekal až téměř na konec dnešního jednání o státním rozpočtu. Z odpovědi ministra financí pana Kalouska vyznělo, že mě snad nepřímo obvinil z toho, že nestojím na většinové straně daňových poplatníků, ale na straně nějaké temné lobby, v tomto případě filmové lobby. Alespoň se to domnívám. V případě, že toto takto pan ministr myslel, tak se proti tomu důrazně ohrazuji, neboť za mnou žádní lobbisté nechodí a nic mi nepodsouvají. Přiznám se, že jediným mým kontaktem s tímto průmyslem či oblastí a prohřeškem bylo to, že jsem asi před dvěma lety byl v kině.

Ve svém vystoupení jsem vycházel z veřejných zdrojů a hlavně, pane ministře, z materiálů Ministerstva kultury, které máte ve své koaliční správě. Naopak ve svém vystoupení jsem vycházel z veřejných vystoupení a příslibů vašich kolegů, ministrů, členů vaší strany. Ve svém vystoupení jsem vycházel také ze stanoviska a názorů profesora ekonoma Michala Mejstříka, člena vaší Národní ekonomické rady vlády, NERV. Taky jsem vycházel z veřejných vystoupení vašeho ministra kultury, který řekl na začátku července na filmovém festivalu v Karlových Varech, že bude při projednávání rozpočtu na příští rok navrhovat, aby na pobídku filmových produkcí šlo půl miliardy korun. Nechci si myslet, že by i on jako já byl nějakým temným lobbistou filmového průmyslu na straně vámi uvedené menšiny proti většině neboli proti daňovým poplatníkům. Ve skutečnosti to bylo tím, že si určitě uvědomuje, jak ohromnou příležitostí tento systém pro Českou republiku je.

Ve svém vystoupení jsem vycházel ze studie, kterou si nechalo zpracovat vaše Ministerstvo kultury, ne já - opakuji, ne já, ale vaše Ministerstvo kultury -, která byla i tímto ministerstvem zaplacena. Ve svém vystoupení jsem vycházel také ze Zprávy o podpoře filmového průmyslu za rok 2010, kterou váš ministr kultury předložil na začátku léta vaší vládě. Nechci si myslet, chraň bůh, že by i snad váš kolega, váš předseda strany, ministr zahraničních věcí byl snad také jako já nějakým tajným temným lobbistou. Ve svém vystoupení jsem vycházel také z veřejného příslibu tohoto ministra zahraničí, které dal na své cestě po Spojených státech. Konkrétně při této cestě veřejně slíbil, že se zasadí o to, aby na tuto smysluplnou podporu šlo ze státního rozpočtu 1,5 miliardy korun.

A dovolte mi, vážený pane ministře, abych vám sdělil, že ve svém vystoupení jsem vycházel také z přístupu jiných rozvinutých evropských států. A přístupu středně pravicových vlád, jako například ve Velké Británii, Itálii, Kanady, Austrálie a jiné, které se také snaží snížit deficity veřejných financí a ze kterých si často berete vzor. Tyto vlády si pravděpodobně na rozdíl od té vaší uvědomily, že popisované pobídky přinášejí okamžitý přímý benefit a jsou ve skutečnosti jedním - ne jediným, ale jedním z nástrojů ke snižování deficitu veřejných financí.

Vážený pane ministře, jen jsem se snažil v dobré víře skromně upozornit na jednu z řady nechytrých škrtů dělaných tupou tužkou ve státním rozpočtu. Proto mám v úmyslu vám nyní přečíst zhruba asi stostránkovou studii z vašeho Ministerstva kultury, ale nejsem si jist, jestli to chcete slyšet. Vidím ze sálu souhlasné kývání. Tak budiž...(Poslanci v lavicích se smějí.)

Tak jenom ve zkratce, opravdu jenom ve zkratce. Já bych chtěl jenom zmínit - mám tady samozřejmě - jsem vytrhl z této studie ukázku čtyř - dotace do filmového průmyslu do čtyř filmů. Já se zmíním opravdu jenom ve stručnosti o těchto čtyřech filmech, které byly dotovány ze státního rozpočtu.

Ukázka přínosu z filmu Rockstar. Indický filmový průmysl je co to návštěvnosti a počtu ročně vyráběných filmů největší na světě. Každý rok navštíví více než tisícovku filmů na tři miliardy diváků. Producenti očekávají, že Rockstar bude na indickém trhu jedním z hitů léta 2011 a že propagace, kterou film připraví v Praze a v České republice, se odrazí ve zvýšeném zájmu filmařů a turistů nejenom z Indie. Tento film natáčený v České republice je hollywoodské provenience a za jeho produkcí stojí společnost... a tak dále, to asi číst nemusím, abych se nedopustil nějakého hříchu. Tato společnost zároveň se věnuje i filmové distribuci a je v Mumbaii jednou z největších. Natáčení v České republice zajišťovala pražská produkční společnost Punk Film. Indičtí producenti neustále hledají zajímavé a nové lokace mimo Indii. Česká republika má pro ně obrovský potenciál a měla by z toho vytěžit maximum, a to nejenom po stránce přílivu filmových zakázek pro místní dodavatele, ale i z pohledu propagace země u potenciálních návštěvníků, jak ukazují pozitivní zkušenosti například ze Švýcarska či jiných zemí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP