(19.20 hodin)
(pokračuje Hašek)

Úvěrová aktivita stavebních spořitelen v roce 2009 ukázala větší stabilitu než např. hypoteční trh, neboť hypoteční banky v tomto roce poskytly meziročně o 42 % úvěrů méně v korunovém vyjádření, zatímco objem úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami klesl pouze o 10 %. V roce 2009 stavební spořitelny poskytly více než 55 tisíc úvěrů na rekonstrukce a modernizaci bytů, tedy aktivity, které jsou obvykle prováděny uživateli stavebního spoření.

Z výše uvedeného vyplývá, že v době napjatých veřejných financí je diskuse o snížení podpory stavebního spoření velmi diskutabilní. Pokles podpory by měl být velmi důkladně analyzován na základě zkušeností zemí, kde stavební spoření funguje. Myslím si, že takovouto důkladnou analýzu vláda neprovedla. (Předsedající: Pane poslanče, čas!)

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní se hlásí s přednostním právem předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Kováčik, kterému uděluji slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedající, paní a pánové, jsme přece jenom ve vyšší formě společnosti, než byla otrokářská, a když se podívám na některé z nás, jak tady tou dlouhou rozpravou trpí - a je mi docela líto třeba pana senátora, který tady sedí skutečně poctivě - tak i v daleko vypjatějších podmínkách jsou ctěny přestávky v práci např. z důvodů hygienických. Myslím si, že je nejvyšší čas, abychom se před dlouhou noční směnou jednak občerstvili, jednak nabrali nových sil a možná třeba také si alespoň někteří udělali malou rozcvičku. Žádám proto o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání jedné hodiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Tomuto požadavku, který vzešel z klubu KSČM pochopitelně vyhovím a sejdeme se opět ve 20.20 hodin. Přerušuji tedy schůzi.

 

(Jednání přerušeno v 19.22 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP