(13.30 hodin)
(pokračuje Tejc)

My jsme tady několikrát horovali v této Sněmovně jako sociální demokraté pro to, abychom to řešili komplexně. Abychom zakázali rozhodčí doložky, abychom vyřešili problém s exekutory. Nic takového se tady nestalo.

Přichází jeden návrh, který má vyřešit vše. Já chápu snahu pomoci starostům obcí. Chápu snahu - a vůbec bych se nebránil tomu, kdyby se to týkalo pouze pokut. Ale jasně chci slyšet od paní poslankyně Řápkové jako předkladatelky, jestli se to tedy vztahuje jen na věci, které souvisí s pokutami, nebo může přijít díky tomu k prostředkům, k vymožení prostředků, i těm, kteří zneužívají dnes spotřebitelské úvěry. To si myslím, že je rozhodující, a právě proto mám problém hlasovat pro tento zákon, který v mnohém bude znamenat to, že prostředky, které se platí lidem na sociálních dávkách, budou jen protékat k těm, kteří využívají a zneužívají systém spotřebitelských úvěrů. A já si nepřeji platit lichvářům ze státního rozpočtu! Děkuji. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Paní poslankyně Řápková má slovo.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Dámy a pánové, ty peníze, které dnes lidé dostávají na dávkách v hmotné nouzi, ony protékají lichvářům, protékají těm exekučním společnostem. Možná kdybyste znali skutečnost, tak byste se takhle neptali. Protože u místností, kde se vyplácí sociální dávky, tam už dnes po výplatě čekají lichváři a těm lidem odebírají peníze. Oni to prostě dělají a ti lidé si od nich znovu a znovu půjčují. Ale jak už tady bylo řečeno, to je samozřejmě o finanční gramotnosti. Ale to už dnes se prostě děje. Takže všichni kromě obce si vymohou své pohledávky. Ale obce ani jinou možnost nemají, aby si vymohly pohledávky za pokuty, protože žádný nástroj na lidi, kteří pobírají dávky hmotné nouze, neexistuje. Dnes prostě žádný právní nástroj - právní nástroj, upozorňuji - prostě není k dispozici.

V rámci hmotné nouze se přece vyplácejí tři dávky. Je to doplatek na bydlení, který exekucí není dotčen, a je to mimořádná okamžitá pomoc. Týká se to pouze a jen příspěvku na živobytí. Exekuci bude podléhat rozdíl mezi životním a existenčním minimem. A samozřejmě exekuci bude možno provést. Ale v tomto zákoně je též navrženo, aby byla možnost uzavřít dohodu o splátkách, což také dříve nebylo, a to právě v první řadě mohou využívat obce.

Pokud tady bylo mluveno o dětech, tak ze zákona děti mají životní minimum. Vždycky. U dětí neexistuje existenční minimum, ale vždycky je to minimum životní. Tady dětí se to vůbec nedotkne. Pokud, tak samozřejmě ta dávka se sníží pro dospělé i tedy pro společně posuzované osoby. Ale dětí v žádném případě. Děkuji. (Potlesk poslanců zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Dvě faktické poznámky. Paní poslankyně Kohoutová, paní poslankyně Semelová. Myslím pan poslanec Tejc též s faktickou, takže poté.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, mnohé už tady vysvětlila moje předřečnice a spolupředkladatelka zákona nebo změny zákona o hmotné nouzi paní kolegyně Ivana Řápková. Čili znova jenom zopakuji, a to je důležité sdělení, že děti mají vždy životní minimum rovnou. Těch se tato změna nedotýká. To za prvé.

A za druhé. Bylo tady hodně řečeno o úvěrech, o lichvě. Možná bychom se měli skutečně začít zabývat touto problematikou. A my určitě přivítáme, pokud opozice přijde s návrhem, který se tady toho bude týkat (velký smích a potlesk poslanců zleva) a který znemožní v rámci hmotné nouze něco podobného.

Ale vy jste tady zmiňoval lichvu. A pozor! Pojďme si říct, že jestliže někdo někomu dá příkladně 10 tisíc, tak ale lichváři podepisuje rovnou 15 tisíc. A ti lidé skutečně čekají rovnou před městskými úřady nebo před obecními úřady a rovnou jim peníze poberou. To těžko ošetříte čímkoliv. Jestliže člověk je ochoten místo 10 tisíc a řádné smlouvy o úvěru dát nebo podepsat směnku na daleko vyšší částku, je to svobodné rozhodnutí toho člověka a s tím těžko něco uděláte. Tady pomůže vzdělávání, tady pomůže cokoli jiného, ale ne to, že tady budeme donekonečna mluvit o tomhle.

Já se domnívám, že bychom měli jít hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - paní poslankyně Semelová.

 

Poslankyně Marta Semelová: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, já mám dvě poznámky.

Ta první se týká toho, že může opozice přijít s návrhem. Jak nakládá koalice s návrhy opozice, to tady jsme svědkem každé jednání Poslanecké sněmovny. To je první poznámka.

Ta druhá. Já myslím, že občané této země si budou muset zvyknout na to, že od vládních stran dostávají jednu facku za druhou. A není to jenom od ministra na chodníku před Poslaneckou sněmovnou. To, co tady teď má být schváleno, to je další facka. Facka těm, kteří prostě už nemají kde brát. Vy jim berete poslední zdroje existence a ti lidé budou muset sáhnout k další kriminalitě. Eskalujete tím to napětí a tu výbušnou situaci, kterou teď vidíme ve Šluknově. Jestli zvednete pro tento zákon ruku, ta situace se ještě mnohem zhorší. (Potlesk poslanců zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já myslím, že by bylo dobře, kdyby koalice konečně pomohla sociální demokracii prosadit návrh, který tady byl i v tomto volebním období z pera sociální demokracie na regulaci spotřebitelských úvěrů. A paní poslankyně Kohoutová, která tady nabízela tu podporu jednání, hlasovala proti tomuto zákonu. Já myslím, že to si musíme pamatovat. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

Nicméně skutečně tady je problém. Problém, který budete působit nikoliv těm nepřizpůsobivým, budete ho působit všem, kteří se ocitají ve složité situaci a kteří díky tomu, že tady pravicové vlády odmítly regulovat spotřebitelské úvěry, dnes mají obrovské dluhy. A jestli tady paní poslankyně Řápková i Kohoutová hovořily o tom, že ti lichváři mají už dnes možnosti, jak prostředky třeba i z těch sociálních dávek po těch lidech vymáhat, tak mají, mnohdy nelegální. Vy jim k tomu dáváte zákonné mechanismy a místo toho, abyste se zabývali tou věcí komplexně, omezili moc exekutorů, podívali se na spotřebitelské úvěry a samozřejmě zvýšili vymahatelnost práva, tak řešíte pouze jednu část. A bohužel znamená to, že poškodíte nikoliv jen ty, o kterých tady hovoříte. Poškodíte všechny, kteří se dostanou do složité situace. A ze sociálních dávek, které platíme my všichni z daní, budete mj. pomáhat těm, kteří zneužívají situace těch lidí a poskytují jim úvěry. Je to tak, mrzí mě to, ale s tím asi my nic neuděláme. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka paní poslankyně Navrátilová, poté paní poslankyně Řápková.

 

Poslankyně Dagmar Navrátilová: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych chtěla jenom krátce zareagovat. Já jsem přesvědčená o tom, že facka to bude jen těm nezodpovědným. Ti zodpovědní určitě najdou (smích zleva) individuální přístup u sociálních pracovníků, kteří se budou zabývat jejich situací. Ti, kteří se dostali ne vlastní vinou do problémů, ti určitě tu oporu najdou. Ale je třeba opravdu postavit se tvrdě proti těm, kteří spoléhají na to, že i když se zadluží, že to za ně stát vyřeší.

Je třeba ale skutečně se zabývat tím, aby k takovým záležitostem nedocházelo. A proto já osobně si myslím, že se musíme začít bavit o finanční gramotnosti celého obyvatelstva v naší republice, že se musíme zabývat tím, abychom už na základní školy, pravděpodobně na druhý stupeň základních škol, dostali předmět nebo přednášky o tom, jak se lidé mají chovat, aby se do takovýchto situací vůbec nedostali. A o tom, že se musíme začít bavit o zákonech týkajících se lichvy, o tom není pochyb myslím ze všech stran.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan kolega Zaorálek, prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dovolte mi takovou malou poznámku. Mně připadá neuvěřitelné, že lidé, kteří se zabývají sociální problematikou, mohou Sněmovnu krmit takovými nesmysly, jako že dětí se to týkat nebude. Chtěl bych upozornit paní poslankyni, která tady o tom mluvila, že pokud ta rodina díky krácení těch dospělých bude mít o 3 tisíce menší rozpočet, tak to samozřejmě ty děti pocítí, protože místo čtyř rohlíků se koupí jeden a nebudou mít na zeleninu. Tak nám tady prostě nepovídejte, že těch dětí se to netýká! To je úplná absurdita!! (Potlesk poslanců sociální demokracie.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP