(11.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Pan kolega Husák navrhuje zařazení bodu 89, sněmovní tisk 347 ve třetím čtení na úterý jako první bod o polední přestávce.

Pan kolega Koníček. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, já se domnívám, že takové hlasování není možné. Protože my jsme přijali v červenci 2010 usnesení, kterým jsme přijali usnesení z minulého volebního období, a v usnesení č. 755 z 23. schůze z 25. listopadu 2003 Poslanecká sněmovna stanovila, že po schválení pořadu schůze lze navrhovat přeřazení jednotlivých bodů, nikoliv však určovat pevné datum jejich projednání. Je fakt, že v bodu 4 je napsáno, že ve zvlášť odůvodněných případech se může Poslanecká sněmovna výjimečně usnést jinak. Bohužel, pan poslanec neuvedl žádné důvody, takže nemáme o čem hlasovat, protože napřed musí být hlasování o těch důvodech a potom o zařazení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, rozumím tomu. Přestože praxe zažitá ve Sněmovně byla mnohdy jiná a na všech schůzích jinak, teď je tady tento váš požadavek, proto se s ním Sněmovna vyrovná tak, že nejprve bude hlasovat o tom, zda cítí, že jsou zde závažné důvody. Pokud rozhodne, že ano, budeme hlasovat o tom pevném zařazení, pokud řekne že ne, o tomto zařazení hlasovat nebudeme.

 

Zahajuji hlasování číslo 122. Táži se, kdo souhlasí s tím, že jsou zde dobré důvody k tomu, závažné důvody k tomu, aby mohl být bod 89 zařazen na úterý jako první bod po polední přestávce. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přítomno 146, pro 84, proti 33. Důvody byly shledány důvodnými.

 

Nyní zahajuji hlasování číslo 123 a táži se kdo souhlasí se zařazením bodu 89 ve třetím čtení, sněmovní tisk 347, na úterý jako první bod po polední pauze. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 123, přítomno 146, pro 82, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali s návrhy pořadu schůze. Pan kolega Tejc. Pan kolega Huml se nehlásí? (Ne.) Pan kolega Jaromír Tejc, prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já musím říci, že v této Sněmovně jsme si zvykli na ledacos. Nicméně teď to předchozí hlasování, kterým jsme rozhodovali o tom, že jsou zde vážné důvody pro přeřazení tohoto bodu, je skutečně velmi zvláštní, protože tady žádné zdůvodnění a žádné důvody nezazněly. Já chápu, že Sněmovna je suverén a může rozhodnout o čemkoliv, ale z logiky věci skutečně mám pocit, že to hlasování bylo velmi zvláštní, protože jsme hlasovali o tom, že jsou zde vážné důvody, aniž by tady jakékoliv odůvodnění, a to, že by ty důvody zazněly, nebylo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Budeme se věnovat schválenému pořadu schůze. (Na levé straně sálu projevy nespokojenosti.)

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

13.
Vládní návrh zákona o podporovaných zdrojích energie
a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 369/ - druhé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Prosím, pane ministře, o vaše slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl jenom zrekapitulovat, že předkládaná právní úprava implementuje -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o klid v jednací síni!

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Implementuje směrnici Evropského parlamentu a Rady o využívání a podpoře energie z obnovitelných zdrojů. Cílem návrhu je kromě nutné harmonizace s evropskou legislativou -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane ministře. Dámy a pánové, já vás chci všechny požádat, abyste, pokud máte cokoliv k projednávání, přenesli tyto hovory mimo jednací síň. Tady může mluvit pouze ten, jemuž bylo uděleno slovo. (Předsedající vyčkává.)

Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Takže ještě zopakuji, že cílem tohoto návrhu zákona je kromě nutné harmonizace s evropskou legislativou také dosažení optimalizace k podpoře obnovitelných zdrojů energie v budoucích obdobích, která povede především ke snížení nákladů na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů a snížení nákladů na provozování elektrizační soustavy v důsledku nárůstu podílu obnovitelných zdrojů v této soustavě, a to za podmínky splnění závazného požadavku využití obnovitelných zdrojů energie pro Českou republiku daného příslušnou směrnicí pro rok 2020.

Nový zákon soustřeďuje do jednoho právního předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Z toho také vychází celkový návrh názvu tohoto zákona - o podporovaných zdrojích energie. V této souvislosti novelizuje energetický zákon, a proto se z něj též vypouští podpora elektřiny z druhotných zdrojů a z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. Podpora elektřiny vyrobené ze zmíněných zdrojů je stanovena jako provozní podpora a bude poskytována podle současně zavedeného systému, a to formou buď pevně stanovených výkupních cen, nebo tzv. zelených bonusů. Podpora však bude podmíněna splněním řady podmínek, které povedou k energeticky i ekonomicky efektivnímu využívání těchto zdrojů. V navrženém zákoně je také stanovena podpora výroby tepla z obnovitelných zdrojů a druhotných zdrojů, a to formou investiční podpory vázané na splnění obdobných podmínek pro efektivní využívání energetických zdrojů jako u podpory elektřiny.

Součástí návrhu jsou také části novel stávajícího zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, které byly schváleny v listopadu a prosinci loňského roku. Konkrétně se přejímají ustanovení zabývající se financováním podpory a poskytováním dotace spojené s podporou využívání obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů a vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. V návrhu zákona je též uvedena část týkající se tvorby a aktualizace Národního akčního plánu České republiky pro obnovitelné zdroje energie, který vláda schválila v srpnu loňského roku, a především potom ustanovení, která využívají tento plán k regulaci podpory obnovitelných zdrojů energie.

Součástí předloženého zákona je též novela zákona o hospodaření s energií, která stanovuje určitá pravidla pro využívání energie z obnovitelných zdrojů v budovách, a novela zákona o odpadech, která zajišťuje budoucí nakládání s odpadními solárními panely ze solárních elektráren, a to včetně vytvoření dostatečného objemu finančních prostředků na likvidaci nebezpečného odpadu z těchto panelů po skončení doby jejich životnosti nebo ukončení provozu solární elektrárny.

Uvedený návrh zákona doporučuji projednávat ve znění komplexního pozměňovacího návrhu schváleného hospodářským výborem Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi Kocourkovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru, výboru pro životní prostředí a výboru zemědělskému. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisk 369/1 až 5. Prosím nyní o slovo zpravodaje hospodářského výboru poslance Milana Urbana. Pane kolego, prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní předsedkyně, kolegyně kolegové, protože se nacházíme ve druhém čtení, nebudu se zabývat věcnými detaily této novely. Dovolte tedy, abych se spíše věnoval projednávané proceduře.

Tak jak bylo řečeno panem ministrem, tuto novelu zákona, nebo tento zákon projednal hospodářský výbor jako gesční výbor, kterému byla přikázána tato norma, ale také výbor zemědělský a výbor pro životní prostředí.

Hospodářský výbor projednal tento návrh a přijal komplexní pozměňovací návrh k této normě. Já bych na konci obecné rozpravy tohoto zákona ve druhém čtení navrhl hlasování o tom, že pro další projednávání bude automaticky platit, pokud Sněmovna samozřejmě toto odsouhlasí, že základem pro další projednávání tohoto bodu bude vládní návrh ve znění komplexního pozměňovacího návrhu hospodářského výboru. Pokud bude tento můj návrh přijat, pak - to chci zdůraznit - platí, že všechny pozměňovací návrhy budou muset být podávány k tomuto návrhu, tedy k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu hospodářského výboru, který se stane základem dalšího projednávání. Pokud by tomu tak nebylo, budou tyto návrhy nehlasovatelné. Proto to zdůrazňuji, abychom se nedostali zbytečně do nějakých procedurálních komplikací. ***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP