(10.00 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Budeme tedy hlasovat o návrhu na přikázání tisku k projednání výboru zahraničnímu.

Zahajuji hlasování a ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 57 z přihlášených 157 poslanců pro 123, proti žádný, návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu, poděkovat panu ministrovi i panu zpravodaji a ukončit projednávání tohoto bodu.

Mezitím byla doručena písemná omluva paní poslankyně Patricie Kotalíkové. Ta se omlouvá z dnešního dne od 9 do 12 hodin.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu a tím je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 281/ - druhé čtení

Žádám pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby předložený návrh z pověření vlády uvedl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych velmi stručně uvedl vládní novelu předloženého návrhu zákona o Rejstříku trestů. Jedná se o druhé čtení, takže pouze připomenu, že tato novela je mimořádně důležitá, protože má posílit spolupráci mezi jednotlivými rejstříky trestů jednotlivých členských států Evropské unie a má tak posílit v rámci Evropské unie boj proti zločinnosti, proti trestné činnosti. Jde o to, aby si jednotlivé členské státy ve svých rejstřících trestů vyměňovaly informace o tom, že dotyčný občan jednoho státu spáchal trestnou činnost na území jiného státu. Uvedu příklad. Český občan spáchá trestný čin na území Španělska, do budoucna, pokud přijmeme tento návrh, zkrátka a dobře španělský rejstřík trestů, pokud španělský soud shledá našeho občana vinným za to, že spáchal nějakou trestnou činnost, např. trestný čin krádeže, pokud jej shledá pravomocně vinným, tak tato informace bude poskytnuta, automaticky poskytnuta, českému rejstříku trestů. Toto je velmi důležité zvláště proto, aby do budoucna jednotlivé soudy, pokud ukládají občanům Evropské unie tresty, mohly zohledňovat při trestání to, že dotyčný, který je žalován, již v minulosti nějaký jiný trestný čin páchal, např. na území jiného státu. Tedy jde o to, aby do budoucna mohla být v rámci evropského prostoru postihována recidiva, to znamená opakované páchání trestného činu občanem jednoho členského státu.

Tedy celkově tento návrh má pozitivní charakter, povede, jak jsem již řekl, k efektivnímu trestání protiprávního a trestného jednání na území celé Evropy, a vede tak zabránění tomu, že jeden členský stát odsuzuje občana za nějaký trestný čin a neví o tom, že tento člověk na území jiného členského státu již trestnou činnost spáchal.

Chci konstatovat, že návrh byl projednáván ústavněprávním výborem, který víceméně přijal souhlasné stanovisko k návrhu. Změny, které byly v ústavněprávním výboru načteny a schváleny v usnesení, mají víceméně formulační charakter a předkladatel, což je Ministerstvo spravedlnosti, s tímto návrhem souhlasí. Prosím tedy o projednání tohoto návrhu ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru, usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 281/1. Nyní prosím zpravodajku ústavněprávního výboru paní poslankyni Ivanu Weberovou, aby se ujala své úlohy.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak už uvedl pan ministr, tato novela je navrhována k implementaci dvou rámcových rozhodnutí Rady Evropské unie, jednak o organizaci a obsahu výměny informací z rejstříků trestů mezi členskými státy a jednak rámcového rozhodnutí o zohledňování odsouzení v členských státech Evropské unie při novém trestním řízení. Tato novela má vlastně hlavní úlohu v tom, že informace o odsouzení občana České republiky soudem jiného členského státu Evropské unie bude nadále zaznamenána do evidence rejstříku trestů automaticky, bez předchozího rozhodnutí Nejvyššího soudu, ale bude z tohoto důvodu zahrnuta pouze do opisu z evidence rejstříku trestů, nikoli tedy do výpisu z evidence rejstříku trestů. Na odsouzení soudy jiného členského státu v trestním řízení se bude hledět jako na odsouzení soudy České republiky, bude-li splněna podmínka oboustranné trestnosti trestného činu, kterého se občan České republiky dopustí. Splnění této podmínky oboustranné trestnosti budou posuzovat orgány činné v trestním řízení, nikoli tedy již Nejvyšší soud.

Dovolte mi také, abych vás informovala o tom, že tento návrh zákona byl projednání ústavněprávním výborem Poslanecké sněmovny na jeho 26. schůzi dne 29. června 2011. Výbor přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila, a rovněž se usnesl na drobných změnách a doplňcích. Jsou to změny legislativně technického charakteru a poté je to změna spočívající v tom, že opisy či výpisy určené soudům, orgánům činným v trestním řízení a pro účely správního řízení jiným státním orgánům a dalším orgánům veřejné moci a žádosti o ně se předávají v elektronické podobě opatřené elektronickým podpisem, a to způsobem umožňujícím dálkový přístup, nestanoví-li zvláštní zákon jinak. To tedy urychlí průběh poskytování těchto informací.

V tuto chvíli vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali ústavněprávnímu výboru. Paní zpravodajka nás seznámila s průběhem. Nyní otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se pan poslanec Staněk.

 

Poslanec Pavel Staněk: Paní předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych se s dovolením přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice včera v odpoledních hodinách. Ten pozměňovací návrh se týká úpravy délky zkušební doby při podmíněném propuštění, kdy se diferencují zločiny a přečiny. Ta úprava vám byla rozdána.

Já bych si ještě dovolil nad rámec písemné podoby v pozměňovacím návrhu ještě k tomu něco podotknout z pohledu toho, že momentálně je v Senátu novela, kterou jsme tam poslali, novela trestního zákoníku. Jedná se tedy jen o drobnou legislativně technickou úpravu.

V textu, který vám byl předložen nově, je citován § 89 odst. 1, kde se za slova "dohled" vkládají slova - dovolím si to přečíst: "a současně uložit, aby ve stanovené části zkušební doby navazující na počátek zkušební doby se pachatel zdržoval v určené době ve svém obydlí nebo jeho části."

To je všechno, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Jen vás chci upozornit, že jsme v obecné rozpravě a vaše návrhy je nutno zopakovat, nebo na ně alespoň odkázat v rozpravě podrobné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP