(15.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Tehdy pan Bendl vehementně ještě jako místopředseda ODS a hejtman jasně do sdělovacích prostředků říkal, že přece soukromý majitel to bude spravovat dobře, kupuje to proto, aby to rozvíjel, že slíbil, že tam bude investovat, že ta nemocnice byla zadlužena a on dluhy splatí. Jaká je realita po pár letech této báječné privatizace made in ODS v čele s pány Bendlem a dalšími? Dopadá tak, že nemocnice je na zavření, hrozí jí bankrot, je zadlužena mnohonásobně víc než v době, kdy byla privatizována, ale mezitím prodala z těch majetků majetky skoro za 50 milionů korun. Čili ten, který to dostal za 7,5, shrábl 40 a odkráčel středem. A co dnes nahlédnutím do účetnictví se dozvídáme? Dozvídáme se, že tam šly desítky milionů k místním prominentním členům ODS.

Já se mohu ptát: Pane Bendle prostřednictvím předsedající, dali vám z toho něco? Nebo jste tady posloužil svým stranickým soudruhům jako svého druhu užitečný idiot, kdy jste jim předal majetky za desítky milionů korun - (Projevy nesouhlasu z pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, já vás přerušuji teď proto, abych vám řekla, že takovéhle oslovování v Poslanecké sněmovně není možné a takovéhle napadání kolegy není možné a není tolerovatelné.

 

Poslanec David Rath: Já myslím, že jestli si myslíte, paní předsedající, že jsme v době, kdy vy tady budete cenzurovat, co smíme říkat, nesmíme říkat, tak já to akceptuji, protože je vidět, že jste se zhlédla v 50. letech v komunismu nebo v jiných totalitních režimech a budete tady cenzurovat, co kdo říká! (Na znamení nesouhlasu koaliční poslanci hlasitě bouchají do lavic.) Já bych chtěl upozornit, že jste v demokratickém parlamentu! A může pravice tady třeba rozlámat lavice, zapálit parlament, vykřikovat! (Bouchání do lavic pokračuje.) Vím, že vám to je nepříjemné, slyšet slova o tom, jak jste rozkrádali nemocnice, co vaši lidé na tom vydělali. Klidně si tady bušte! Vezměte si na to třeba kladiva nebo řehtačky, mě neumlčíte! (Důrazně:) Pravdu neumlčíte! (Bouřlivý smích zprava.) Pravdu neumlčíte, i kdybyste se stavěli na hlavu! I kdybyste tady křičeli 24 hodin, tak pravdu vy neumlčíte! (Smích zprava.) Ukazujete jenom na svůj velký deficit demokracie a svobody. Rádi byste lidem dávali náhubky a říkali, co smí a nesmí říkat, o čem smí a nesmí hovořit! To je vaše politika! Na to vás užije! Jste totalitáři! (Potlesk poslanců ČSSD. Zvolání poslance Vidíma - nezachyceno.) Soudruzi jste vy, pane Vidíme prostřednictvím předsedající!

Čili dámy a pánové, zpět k meritu věci, tedy k privatizaci brandýské nemocnice. Skutečně ta otázka se nabízí, jakou roli v tom hrál pan Bendl, protože přece takovou lumpárnu nemohl někdo tolerovat jen tak pro nic za nic. Tomu přece nikdo neuvěří! Buď o tom musel vědět, a pak tedy je s tím spojen a je to tedy jakýsi důsledek politiky ODS, anebo o tom nevěděl, a pak tedy nemůže a neměl vykonávat tak významnou funkci, když povolil mnoha svým soudruhům z ODS nechat doslova rozkrást tento veřejný majetek a dovedl jednu nemocnici téměř k bankrotu a k likvidaci.

Čili dámy a pánové, takhle bych mohl povídat o hořovické nemocnici, o Pleši, o Třebotovu, o rakovnické nemocnici, kterou pan Bendl prodal svému zase stranickému kolegovi hejtmanu Zimmermannovi. Takhle bychom mohli brát jednu středočeskou nemocnici za druhou. Právě to byl důvod - a hlavní důvod a hlavní motiv, proč vznikl tento zákon, tedy zabránit Občanské demokratické straně v postupném nebo jednoznačném tunelování či rozkrádání nemocnic.

Tento zákon dnes není konzumován. Ne proto, že by to nikdo nechtěl, ale proto, že to Ministerstvo zdravotnictví ovládané Občanskou demokratickou stranou a bohužel i dnes, byť prostřednictvím ministra Hegera, který zde hraje jakousi nesvéprávnou roli a připodepisuje takovéto návrhy zákonů, tím se stává spoluzodpovědným za to, co možná nastane, čili dámy a pánové, dnes tento zákon, byť je platný, tak je totálně ignorován ze strany Ministerstva zdravotnictví. Začalo to za pánů Julínka a Šnajdra. Ano, žijeme v zemi, která se těžko může nazvat právním státem v situaci, kdy Ministerstvo zdravotnictví, přestože je platný zákon, který říká: když si někdo požádá a splní podmínky, tak musí zřídit neziskovou nemocnici, tak ji prostě už několik let nezřizuje - v rozporu se zákonem, v rozporu s právním řádem! Jistě, podali jsme na to správní žalobu. Bohužel české soudy také nejsou jedny z nejrychlejších, takže to leží u správního soudu a ten pravděpodobně rozhodne, když zákon bude už zrušen. Nejspíš rozhodne, že skutečně Ministerstvo zdravotnictví postupovalo protizákonně, ale vzhledem k tomu, že v té době už zákon platit nebude, tak co se asi dá dělat? Je to opět další docela, bych řekl, lumpárna v přímém přenosu. Arogance moci, státní terorismus! (Hlasitý smích zprava.) V situaci, kdy je jasný a evidentní zákon, kdy si Ministerstvo zdravotnictví najme svého právníka, bývalého ministra Němce, tento exministr Němec jasně dá písemné právní stanovisko, že Ministerstvo zdravotnictví nesmí nezapsat neziskovou nemocnici - to už prosím dal v době, kdy tam seděl pan Šnajdr -, tak ministerstvo nedělá nic. Přes právní analýzy, přes právní stanoviska, prostě zákony v České republice platí jen pro někoho. V tomto případě neplatí pro pány Šnajdry, Hegery, Julínky a další. Prostě dělají si ze zákonů trhací kalendář. Samozřejmě z těch, které se jim nelíbí nebo nehodí. Pěkný návod pro spoluobčany.

Dámy a pánové, žijeme v zemi, kde když se vám nějaký zákon nelíbí, tak ho prostě ignorujte! Tady máte návod. Dá vám ho pan Šnajdr, pan Heger, předtím pan Julínek a další. Když to můžou dělat oni, proč byste to nemohli dělat vy? Vyberte si jakýkoliv zákon, který se vám nelíbí, a klidně ho začněte porušovat. A když vás někdo bude volat k pořádku, tak řekněte: ale vždyť takhle běžně se měsíce či roky chovají pánové Šnajdr, Julínek, Heger, v podstatě i předseda vlády! Pěkný návod dáváte!

Čili dámy a pánové, tady vidíte, že jsme v situaci, kdy zákon platí, je Ministerstvem zdravotnictví roky vědomě sabotován, neděje se nic, a teď tedy ministerstvo, abychom ho neobtěžovali, tak ten zákon dokonce zruší. Ruší tak skutečně jednu z posledních pojistek proti pánům Bendlům a podobným a proti jejich plánům na další budoucí privatizaci, v podstatě rozkrádání českého zdravotnictví a českých nemocnic.

Chtěl bych se zeptat pana ministra zdravotnictví Hegera, zda je to jeho cílem, zda chce, aby více českých nemocnic skončilo jako ta brandýská, dačická, v Českém Brodě a mohl bych jmenovat další a další. Jestli to je skutečně záměr, tedy nejdřív majetky za pár korun posunout nějakým svým kamarádům, pak je za velké peníze rozprodat a pak tu ohlodanou kost hodit, pokud možno, zpátky státu nebo někomu na krk formou bankrotu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP