(11.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále se do rozpravy hlásí paní poslankyně Marta Semelová, které tímto předávám slovo. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marta Semelová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Cílem úpravy má být podle předkladatelů zjednodušení a zvýšení hospodárnosti systému, větší adresnost, zvýšení motivace osob k řešení nepříznivé sociální situace, zpřísnění podmínek pro osoby, které se vědomě vyhýbají práci.

Co se týká větší hospodárnosti: V praxi vidíme, jak si to ministerstvo práce a sociálních věcí představuje. Úspora na propouštěných pracovnících úřadů práce a nákup zprostředkovatelské činnosti od soukromých agentur práce. Přihrávání lákavých obchodů bankám a peněžním ústavům za sociální karty a škrty občanům a rodinám s nejnižšími příjmy.

K proklamovanému zvýšení motivace osob k řešení nepříznivé sociální situace a zpřísnění podmínek pro osoby, které se vědomě vyhýbají práci. Bohužel je v České republice řada míst, kde se nezaměstnaní nemají čemu vyhýbat. Pracovní místa totiž mnohdy v širokém okolí nejsou. Navíc se zruší povinnost zaměstnavatelů volná místa vůbec nahlásit. A nabídky veřejně prospěšných prací jako slabounká náplast také ne. Vláda nabízí těmto lidem v jejich špatné životní situaci zhoršení podmínek pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, zpřísnění v poskytování dávek hmotné nouze, omezení příspěvku na bydlení, nižší rodičovský příspěvek při péči o zdravotně postižené dítě. K tomu ještě změnu zdravotně postiženým při posuzování stupně závislosti, což povede k vyloučení řady osob z nároku na příspěvek na péči, popřípadě k přesunutí některých osob do nižší skupiny závislosti, a tím i k výplatě nižšího příspěvku na péči.

Již stávající situace rodin s nejnižšími příjmy je značně obtížná. Privatizace služeb a vykrádání kapes středně- a nízkopříjmovým občanům je cestou do pekel. Takzvané sociální reformy povedou k sociálnímu vyloučení, nárůstu chudoby a bezdomovectví. Proto pro ně klub KSČM nemůže hlasovat. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní slovo předávám panu poslanci Romanu Sklenákovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, já zde již nebudu opakovat naše výhrady k projednávanému návrhu, které zazněly v průběhu prvého a druhého čtení a při projednávání ve výborech, ale dovolím si zavzpomínat na schůzi v polovině července.

Vy, kteří jste zde tehdy seděli, si možná vybavíte projev předsedy klubu sociální demokracie, ve kterém apeloval na premiéra a členy vlády, aby neprosazovali své takzvané reformy bez toho, aniž by je sebeméně projednali s opozicí. Na jeho vystoupení tehdy reagoval pana ministr Kalousek a v takovém dramatickém vystoupení nám sdělil, že pryč jsou ty doby, kdy se zákony tvořily na Jánském vršku nebo v Lidovém domě. Že parlament je to místo pro diskusi, vláda tedy předkládá své návrhy do parlamentu a teď je tedy plnohodnotně prodiskutujme. Jak jsme všechny ty sociální a zdravotní zákony prodiskutovali a jak byl akceptován pohled opozice, jsme všichni viděli. Je zřejmé, že pan ministr tehdy svá slova nemohl myslet vážně. Řekl bych, že koalice měla problémy sama se sebou a na nějaké kompromisy s opozicí už skutečně nebyl prostor.

Závěrem si tedy dovolím pouze konstatovat, že pro sociální demokracii je i tento návrh nepřijatelný. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Milada Emmerová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, návrhy zákonů takzvané sociální reformy, to znamená všech tří následujících zákonů, ve své podstatě nepřinášejí zlepšení situace osobám se zdravotním postižením především, respektive všem občanům, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením. Jsou to ryze restriktivní zákony s částečnou demontáží státní odpovědnosti za sociální péči s její částečnou privatizací, tak jak se to děje i v jiných oblastech veřejného sektoru.

Podíváme-li se na finanční dopad navrhovaných opatření, s úžasem zjistíme, že prioritní skupina, která je předmětem restrikcí, s kterou se začalo ve škrtech, jsou osoby se zdravotním postižením. To jsem již několikrát konstatovala a to považuji za největší křivdu.

Dovolte mi konstatovat, že změny, které první fáze reformy přinášejí, by měly být předkládány s velkou rozvahou. Nikoliv tedy formou jakéhosi polotovaru a dodělávat tyto normy za pochodu ve spolupráci s koaličními poslanci. Vzhledem k tomu už se nedivím, že opoziční poslanci nejsou k těmto jednáním přizváni ke spolupráci, ti by vlastně jen zdržovali. Naproti tomu se divím, že koaliční kolegové se propůjčují k předkládání pozměňovacích návrhů na poslední chvíli, doslova pět minut před jednáním výboru pro sociální politiku. I oni mi všichni potvrdí, že v tomto časovém presu předložili takřka stovku pozměňovacích návrhů zhruba na 70 stránkách formátu A4. Jejich většina však postačila k tomu, aby vše prohlasovali, něco pak odvolávali nebo přidávali ve druhém čtení na sněmovně.

Nedivila bych se, kdyby takové maximum změn předkládali poslanci opoziční, ale v daném případě vše tvořil celý tým poháněný vědomím, že mají spolehlivou většinu jak na výboru, tak na sněmovně. A tak je to se všemi zákony, které dnes a i jindy projednáváme ve třetím čtení. Osobně jsem tyto metody v této Sněmovně v minulosti nezažila a je mi to líto. Neříkala bych tomu demokracie.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji paní poslankyni a další přihlášenou je poslankyně Dagmar Navrátilová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Dagmar Navrátilová: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, předstupuji před vás jako členka sociálního výboru, výboru, který se zabýval návrhy k sociální reformě v první etapě. Dnes vás chci požádat o podporu třem, resp. čtyřem pozměňovacím návrhům.

Prvním mým apelem k získání vaší podpory je pozměňovací návrh, který svazuje výplatu dávek hmotné nouze s kartou sociálních systémů pro osoby, které sociální dávky zneužívají nebo je užívají neoprávněně. Tímto opatřením máme šanci konečně dosáhnout větší a efektivnější kontroly využívání dávek v hmotné nouzi pro sociálně nepřizpůsobivé občany. Tedy dosáhnout opatření, po kterém se opodstatněně volá přinejmenším 15 let.

V rámci koaličního poslaneckého návrhu je i změna a přitvrzení sankcí při nedodržování nebo zneužívání dávek zejména v situaci neplnění povinnosti školní docházky nezletilých dětí, kdy hrozí restrikce a snížení rodičovského příspěvku, na jejichž potřebnosti se, myslím, rovněž plně shodneme.

Důležitou změnou je rovněž zavedení tzv. karty sociálních systémů pro možnosti identifikace a výplaty dávek, kdy pro hmotnou nouzi osob nepřizpůsobivých, tedy osob, které systém dlouhodobě obcházejí, porušují a všelijakými způsoby destruují, bude karta povinná. Znovu chci připomenout, že pro ostatní občany, kteří budou pobírat jakékoliv sociální dávky a příspěvky, je využívání karty ryze dobrovolné, výhradně postavené na jejich svobodné volbě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP