(10.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Chci tady jasně říci, že sociální demokraté si vyhrazují právo tuto reformu po volbách korigovat. Pokud získáme ve volbách důvěru občanů, tak chceme v této nespravedlivé reformě provést změny. Já jsem zde popsal parametry vládního návrhu, který pokládáme za riskantní, nespravedlivý a pokládáme ho ve skutečnosti za nesmyslný. Nejde o žádnou komplexní důchodovou reformu, ale jen o privatizaci části průběžného důchodového systému a vytvoření sporného spořicího produktu pro vyšší příjmové skupiny. Sociální demokracie se na tomto návrhu nepodílela. Vláda s námi nebyla ochotná dosáhnout žádného kompromisu. Pokud v příštích volbách získáme důvěru našich občanů, tak abychom mohli měnit zákony, tuto takzvanou důchodovou reformu změníme. Změníme ji proto, aby byla spravedlivá. Změníme ji proto, aby stabilizovala veřejné rozpočty, ne je potápěla. A změníme ji ve směru ke zrušení nebo oslabení druhého pilíře.

Vyjádřil jsem zde hlavní výhrady, které má Česká strana sociálně demokratická k těmto čtyřem navrženým zákonům. Nevidím žádný důvod, který by opravňoval poslance zastupující zde sociálně demokratické voliče, aby pro takový nespravedlivý a chybný návrh hlasovali. Budeme hlasovat proti tomuto návrhu, proti těmto čtyřem zákonům a vyzývám k tomu také všechny odpovědné poslance a poslankyně.

Děkuji. (Tleskají poslanci ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se o slovo hlásil pan místopředseda vlády Karel Schwarzenberg, s přednostním právem. (Pokřikování a posměch z lavic ČSSD.) Já poprosím pány kolegy, aby se zdrželi jakýchkoliv poznámek.

Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové poslankyně a poslanci, tato diskuse je v tom zajímavá, že jedna strana vychází z toho, že státní systém je bezpečnější než soukromý. Bohužel - to jenom z hlediska historika - musím podotknout, že 20. století a 21. nám dokázalo pravý opak. Podívejme se například na Řecko, kde vidíme, že stát může zkrachovat. Můžeme vidět například v nedalekém Maďarsku, že stát se může dlouhodobě tunelovat sám přílišnými výdaji, mandatorními někdy, někdy dobrovolnými, podle toho, jak to tam zavedli. A u nás tím, že se dlouhodobě uzákoní větší výdaje, než jsou příjmy. To je něco jiného než u normálního státu, popravdě řečeno. A tudíž se nedivme, že tyto státy, které to dlouhodobě provozují, jsou na pokraji krachu. Neříkám, že to se nemůže stát také u soukromých fondů. Samozřejmě, všude lze krást, to jsme v naší zemi často zjistili. Ta možnost je všude dána. Nicméně nemůžeme říci, že jeden systém je bezpečnější než druhý. Podívejme se taky ve střední Evropě, když byly veliké inflace v 20. letech, když se podíváme, jak měnovou reformou před padesáti nebo šedesáti lety byli okradeni čeští občané. Ano, je vše možné.

A pak je, ještě musím říci, docela zajímavé, že sociální demokracie podporuje s nadšením nápad dnešní maďarské vlády, která není, řekněme, v užším slova smyslu sociálně demokratická, že se konfiskují soukromé fondy. To je zajímavá diskuse dneska.

Děkuji mnohokrát za pozornost. (Potlesk z lavic napravo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, dobrý den. Chtěl bych svého předřečníka trochu možná poučit, že vláda v Maďarsku je pravicová, pane ministře a místopředsedo vlády. Vy jste říkal, že vláda v Maďarsku není tak řečeno sociálně demokratická. To máte pravdu. Ta vláda je pravicová. Zjistila, že soukromé penzijní fondy tunelují tamní státní rozpočet, a proto to musela změnit. Pravicová maďarská vláda znárodňuje v podstatě soukromé penzijní fondy.

Dále jste se dopustil několika dalších omylů. Samozřejmě když vezmeme, kdo ve finále zaplatí veškeré výkyvy, ať jsou to měnové reformy nebo krachy soukromých či krachy státu, tak je to zase daňový poplatník přes stát. Čili ještě se nestalo, aby nějaký soukromý důchodový či investiční fond zachraňoval stát, ale opakovaně v celém světě se stává, že soukromé fondy, soukromé banky, soukromé penzijní fondy opakovaně zachraňují vlády včetně vlády Spojených států amerických.

Pane ministře zahraničí, tyhle základní věci dnes vědí děti v páté třídě a mě dnes překvapuje, že to neví náš pan ministr zahraničí. Čili prosím, až pojedete příště do Spojených států, zeptejte se jich, kolik to toho prezidenta Obamu a tamní vládu stálo.

A panu ministru financí, který tady říkal a stěžoval si, že jsme si na něho vzali velkou plachtu. Víte, pane ministře, na váš gigantický tunel na státní rozpočet bohužel ani tato obrovská plachta stačit nebude. A nestačila by, ani kdyby byla tisíckrát větší, protože vy ten státní rozpočet prostě vytunelovat chcete. (Zatleskání z lavic ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dvě faktické poznámky. Pan poslanec Filip - ptám se, k faktické poznámce se hlásíte, pane kolego? Faktická poznámka. Poté faktická poznámka pan poslanec Sklenák.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, členové vlády, paní a pánové, já myslím, že mi bude k tomu vyjádření ta faktická poznámka stačit.

Komunistická strana Čech a Moravy nemusí tedy mít žádný velký plakát ani letáky na to, aby bylo jasné, že my jsme zásadně proti tomu, aby se z jiných prostředků hradila penzijní reforma ve prospěch privátních fondů. Pan ministr financí, ale ani celá česká vláda není schopná odpovědět na otázku, jestli je možné, nebo není možné, aby majitelé těchto soukromých fondů nejen zkrachovali, ale zároveň odešli z České republiky s penězi a nikdy je sem nevrátili. Taková odpověď tady není možná.

A jestli si vážně někdo myslí, že člověk ve svých čtyřiceti letech, když bude mít třicet let do důchodu podle důchodové reformy této vlády, bude věřit, že za třicet let žádný soukromý fond z této země neodejde a neukradne mu ty peníze, tak je naivní. To si v České republice opravdu nemyslí ani ti nejbohatší.

Tato reforma není reformou. Tato reforma je podvodem na občany České republiky! Není možné ji podpořit. A žádám všechny ty, kteří nevěří tomu, že třicet let tady ty peníze vydrží, aby hlasovali proti těmto zákonům, které vážně poškozují Českou republiku! (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Další faktická pan poslanec Sklenák a po něm pan kolega Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Roman Sklenák: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já si dovolím také zareagovat na pana ministra Schwarzenbergra a jeho úvahu o tom, jestli je bezpečnější státní, nebo soukromý systém.

Opět zde máme Řecko, které zmínil. To je jistota vždy, kdy je potřeba argumentovat. Ale tentokrát podle mého názoru je to zcela mimo, protože to, že Řecko má problémy, se dotklo právě těch soukromých fondů, protože ony koupily ty státní řecké dluhopisy, které jsou znehodnoceny. O to přece jde. A právě v tom je průběžný systém bezpečnější, protože ten je imunní vůči těmto výkyvům, protože tam vždy průběžně ti, kteří pracují, platí penze těm, kteří jsou staří.

Smějete se. Tak mi to vyvraťte. Ale přece proto se zachraňuje Řecko v tuto chvíli, aby nepadly fondy, které nakoupily jejich státní dluhopisy. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka už není. Mám před sebou řádné přihlášky. Paní poslankyně Pecková. Nebude vystupovat. Pan kolega Filip? Vyčerpal se faktickou poznámkou. Pan kolega Josef Novotný, Věci veřejné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP