(9.20 hodin)
(pokračuje Rath)

Tento velký třesk, jakési babylonské zmatení jazyků, v podstatě vyvolá několik měsíců, možná několik let interpretačních válek, kdy se všichni budou přestřelovat, jak tomu mají rozumět. Mezi tím bude vlát Ministerstvo zdravotnictví, které bude neustále vysvětlovat, jak vlastně ty nové termíny a nové vztahy v zákonech myslelo. Nevím. Nevím, jestli je nutné a potřebné zavádět ještě větší chaos do už tak zkoušeného systému, jakým české zdravotnictví je. Já bych naopak spíše velmi doporučoval a volal po řádu, do značné míry zklidnění situace, ten systém učinit stabilním a hlavně předvídatelným. Vládní koalice dělá vše pro to, aby systém zdravotnictví byl co nejméně předvídatelný, co nejvíce chaotický a nepřehledný a co nejvíc se tam vyvolávalo různých hádek, napětí a problémů. Úplně zbytečné.

Poslední poznámka. Dámy a pánové, já nevím, jestli jste si všimli, že tento zákon v sobě má i určité obludnosti, které nás budou stát nemalé peníze a jsou úplně k ničemu. Nebo některé části toho, co navrhuje, jsou k ničemu. Dokonce jsou i nebezpečné. Jsou to nejrůznější registry, které se tam zavádějí. Například se tam zavádí registr lékařů. Dámy a pánové, my máme jiný zákon - zákon o lékařské stomatologické a lékárnické komoře, který těmto komorám již zhruba dvacet let ukládá povinnost vést registry lékařů, zubních lékařů a lékárníků. Dvacet let, ty komory ten registr vybudovaly, mají tam zanesené všechny členy, správa toho registru stojí nemalé prostředky, i jeho zabezpečení proti zneužití. A nyní tady přichází opět pravicová vláda a chce vybudovat identický registr, který už existuje, jenže za státní peníze. To musíme skutečně platit dvakrát totéž? To jsme skutečně tak bohatý stát? Denně tady z úst vládních politiků slyšíme skloňovat, jak je potřeba šetřit, spořit, chovat se úsporně, a najednou tady šup - vyhodíme desítky, možná stovky milionů oknem pro nic.

Bylo by samozřejmě dobře, kdyby nám tady pan ministr řekl, kdo ty registry vytvoří a kdo je bude spravovat. Vsadíme se, pane ministře, že to bude soukromá firma? Vsadíme se, že ji budete vybírat v netransparentním výběrovém řízení? Vsadíme se, že se objeví debaty o tom, jestli jsou to kamarádi vaši, kamarádi premiéra, kamarádi pana ministra financí nebo kamarádi pana Marka Šnajdra, jak se dneska říká? V každém případě to budí otazníky, protože proč budovat něco, co už existuje? Jiné vysvětlení, než že je to byznys pro kamarády, tady není. Prostě, pane ministře, stáváte se spoluzodpovědným za možnou korupci, která se s touto věcí bude pojit.

A to není jen registr lékařů. Máme tam spoustu dalších registrů, kam lékaři budou najednou povinně ze zákona hlásit údaje o pacientech. Dámy a pánové, všechny tyto údaje už mají dávno zdravotní pojišťovny, čili jde o duplicitu. Zdravotním pojišťovnám totiž každé zdravotnické zařízení musí hlásit jméno, rodné číslo, adresu, diagnózu, případně souhrn diagnóz a všechny výkony, které jste na pacientovi provedli. To všechno už dvacet let leží v databázích zdravotních pojišťoven. Tyto databáze nás stojí ze zdravotního pojištění stovky milionů ročně. A samozřejmě se průběžně modernizují, upravují, centralizují.

Kdyby to vláda myslela s takzvanými úsporami vážně a nebyl to v podstatě jenom takový fíkový list zakrývající totální nahotu této vlády, kdyby se jen neříkalo, že chceme spořit a šetřit, ale v podstatě se tím myslelo, že chceme spořit na vás - na nás, tedy na vládě, na našich kšeftech a zakázkách, přece spořit nebudeme -, tak tady se prostě udělá další zakázka, další byznys, další desítky a stovky milionů z veřejných prostředků na získávání toho, co už dávno v databázích zdravotních pojišťoven leží. Zjevně je to poslancům pravice úplně jedno. Ti si říkají: Ať si ten Rath tady povídá, co chce, my si to stejně odhlasujeme, jak chceme. Tak co? Tak budeme mít dvě databáze. My jsme tak bohatý stát, že si třeba zaplatíme tři nebo čtyři nebo pět databází. Proč bychom si je nezaplatili? Vždyť my na to máme. Místo toho, aby někdo přišel za zdravotními pojišťovnami a řekl: údaje, které potřebujeme třeba do onkologického registru nebo do jiných registrů, předávejte, prosím, v určité struktuře třeba Ministerstvu zdravotnictví - což by nás nestálo ani korunu, protože by to pojišťovny samozřejmě dělaly a uměly dělat v rámci správy svých stávajících databází. Navíc bychom mohli vytahovat už údaje anonymizované a v podstatě jen údaje, které skutečně lékaři třeba potřebují ke sledování strategie léčby a dalších věcí a prognózy pacientů. My nepotřebujeme třeba ke sledování účinnosti léčby vědět, že je to pan Vopička, který bydlí třeba v Havelské ulici na Praze 1 a je mu 60 let. Nám stačí, že budeme mít údaj, že je to muž, kterému je 60 let, že bydlí někde na území hlavního města Prahy a má tu a tu diagnózu, je léčen tím a tím způsobem, a můžeme sledovat, jak je léčba účinná. Nyní tady vidíme, že v těchto zákonech to budete mít všechno černé na bílém, se svým jménem, adresou, rodným číslem a diagnózou.

Dámy a pánové, ono to není jen drahé a zbytečné, ono je to i nebezpečné, protože každý lékař bude mít povinnost do této databáze tuto strukturu dávat. A těch databází je tam řada. Tam není jen databáze onkologických pacientů, ale celá řada dalších. Můžeme například vyloučit, že se nějaký lékař splete, buď úmyslně, nebo neúmyslně, ten úmysl se těžko prokazuje, a teď to berte s určitou nadsázkou, a třeba si řekne "co kdybych se pomstil premiérovi Petrovi Nečasovi" a nahlásí ho do té databáze, že třeba trpí nějakou pohlavní či jinou chorobou. Z té databáze dojde logicky k úniku, protože to nikdy neuchráníte, a budou palcové titulky. Premiér, v tuto chvíli Petr Nečas, příště třeba někdo jiný, bude pak složitě vysvětlovat, že tomu tak není, že se tímto nenakazil, že nikdy se na to neléčil, aby se pak třeba zjistilo, jako se to stává běžně, že lékař se spletl v rodném čísle nebo ve jménu, že to nebyl Petr Nečas, ale třeba Pavel Nečas, ale možná ani ne Nečas, ale Nečesaný, a on se jenom přepsal, jak to dával do té počítačové databáze. Mimochodem, že nemluvím do větru a že to nejsou věci, které bych si vymyslel - podívejte se do novin. Zhruba před týdnem jedna novinářka tam popisovala, že našla ve vyúčtování zdravotní pojišťovny, že byla operována někde v Českých Budějovicích, už si nepamatuji přesně, na jakou diagnózu, ale myslím, že na hypertrofii prostaty, což u té novinářky bylo poměrně bizarní. Možná to tak úplně přesně nebylo, ale byla to jakási bizarní choroba, jejíž léčení ona nemohla absolvovat v místě, kde nikdy nebyla. A bylo to s jejím jménem i rodným číslem. A dostala to ve vyúčtování od zdravotní pojišťovny. Čili tyto věci se běžně dějí a nelze jim předejít. Prostě je nelze odstranit, protože to jsou statisíce dat, která člověk - a člověk je omylný - ťuká do počítače a může se samozřejmě přepsat ve jménu, v rodném čísle, v adrese. Máte tam poměrně vysokou chybovost v řádu několika procent. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP