(11.50 hodin)
(pokračuje Dolejš)

A jestliže kolega Laudát tady vzpomínal, že před rokem 2008 jsme nežili ve fázi hospodářské recese nebo dnes bych mohl říci spíše fázi hrozby návratu hospodářské recese, tak když se podíváme na ty charakteristiky investiční aktivity, tak bohužel ono snižování daní k investičnímu skoku nevedlo. Zkrátka je tam určitý práh citlivosti. Ekonomové znají tzv. Lafferovu křivku, která ve svých empirických parametrech se prostě pohybuje jinak, než si představovali tvůrci onoho pravicového snižování přímých daní. Takže zkrátka racionalitu to má.

Já kvituji s povděkem, že nejen já osobně jako navrhovatel či můj klub, ale opozice vůbec je tomuto alternativnímu uvažování nakloněna, že takto uvažují i odbory v naší zemi, že takto uvažují i někteří představitelé pravicové politiky a ekonomové, kteří se řadí spíše doprava, jenom naši experimentátoři zatím na to neslyší. Zkuste se ještě před hlasováním nad tím zamyslet, zda si pak s odstupem doby zdůvodníte svoji nerozbornost ve vašem momentálně semknutém vládním šiku.

A poslední poznámka, ta je adresována samozřejmě také vám, ale i panu zpravodaji, který mě jistě také s napjatým sluchem sleduje. V mém pozměňovacím návrhu je sice asi osm tuším bodů, ale jde o dvě věci, které svým myšlenkovým filozofickým přístupem spolu sice souvisí, ale lze je hlasovat odděleně. Za prvé, je to již mnou zmiňovaný návrat před rok 2008, kdy za pana premiéra Topolánka jsme ještě měli ty dvě sazby na úrovni 5 a 19 %, ale pak je tam druhá věc, kterou též doporučuji hodnu vaší pozornosti, zda byste nezvážili, pokud jako parní válec ve věci sazeb DPH pojedete dál, zda byste nezvážili aspoň tento moment, protože on se týká onoho snižování podílu územních samospráv na sdílených daních. Vzhledem k tomu, že se za prvé nemusí naplnit očekávané inkaso a že za druhé tyto územní samosprávy jsou ve fiskálně napjaté situaci, tak hlasovat samostatně tuto věc, tedy vypustit ono snižování podílu na DPH, a tím aspoň trošičku našim starostům a hejtmanům pomoct v jejich nelehké situaci, aby udrželi své rozpočty v nějaké rozumné poloze. Čili tolik moje poslední přímluva a aspoň ten bod B7 zvažte, zda byste přece jenom Svazu měst a obcí a představitelům územních samospráv tuto malou dobrou zprávu dneska nemohli dát. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka pan poslanec Václav Votava. Máte řádnou přihlášku? Dobře, takže pan poslanec David Rath je řádná přihláška, poté pan poslanec Votava.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, spousta věcí zde byla připomenuta. Já myslím, že je to velmi zajímavá transakce, kterou občané zažijí v příštím roce, jakmile začne platit, protože jde o další vlnu poměrně silného zdražování. Toto zdražování samozřejmě není provázeno nárůstem platů ani ve veřejné sféře, natožpak v soukromé sféře. Pokud zdražíte věci, bez kterých se lidé neobejdou - toto není zdražení luxusu, ale je to zdražení takových věcí, jako jsou léky, potraviny, stavební činnost potřebná třeba k bydlení, ale i knihy - pokud lidem zdražíte tyto komodity, bez kterých se nedá žít, tak samozřejmě při stejném příjmu jim snižujete životní úroveň. Čili tento návrh pana Kalouska a Nečase je si dobře zapamatovat, protože toto poměrně značné zdražení sníží životní úroveň drtivé většiny lidí v České republice a drtivě také životní úroveň většiny voličů pravice. Já doufám, že ti voliči si to uvědomí a že budou rádi, že přinášejí takovouto oběť, že budou mít sníženou životní úroveň na oltář pana Kalouska a pane Nečase.

A teď, co oni za tuto oběť chtějí pořídit. Tak předně se tím kryjí. Jak jsme tady již říkali, tato vláda zadlužuje Českou republiku tempem nebývalým. Sice verbálně hovoří o tom, jaký je bojovník s dluhem, jak dluh je špatný, ale přitom nás zadlužuje, až se hory zelenají. Takže naši vnukové, kdyby si to uvědomovali, už musí propadat hluboké depresi, protože budou platit jako mourovatí za tuto vládu. Za současné dluhy, které nasekala. Ona je nasekala ne kvůli krizi - jistě, ta se na tom podepsala také, ale podívejme se na doby, kdy dělala Topolánkova pravicová vláda s panem Kalouskem kouzla s daněmi. Snižovaly se firemní daně, takže jsou jedny z nejnižších široko daleko. K čemu to vede? Banky, další gigantické podniky, většinou vlastněné zahraničním kapitálem, zdaňují málo a tyto peníze odvádějí každý rok do svých mateřských firem do zahraničí. Čili pomohli jsme mnoha extrémně bohatým firmám, které sídlí v zahraničí.

Co z toho má Česká republika? Samozřejmě že nic. Samozřejmě že nic. Nikde široko daleko okolo nás nemají takto nízké korporátní daně. Tehdy pan Topolánek tady od toho pultu a pan Kalousek hřímali, jak to způsobí, že se k nám budou valit ty firmy a budou tady zakládat své centrály a budou zdaňovat u nás.

Pane ministře financí Kalousku, prosím, abyste tady odpověděl, kolik firem za tu dobu opustilo Českou republiku. Já jich znám mnoho, významných firem, významných nadnárodních firem, které opustily a přepsaly sídlo z České republiky někam do Nizozemska nebo Belgie za vašich vlád, ale nepotkal jsem žádnou významnou firmu, která by opustila Německo, Rakousko, Švýcarsko, Belgii, Nizozemí a napsala se ke zdaňování tady. Takže prosím, abyste dal na stůl, kolik skutečně velkých nových firem zahraničních přesídlilo ke zdaňování do České republiky. Bylo by zajímavé se podívat na tu statistiku. Vy o tom nehovoříte. Kdyby takové firmy byly, tak to máme přece každý den na talíři, jak jste uspěli, kolik významných plátců daní jste ze světa přitáhli do České republiky.

Pane premiére Nečasi, panem ministře Kalousku, já vás vyzývám, abyste nám dali seznam takovýchto významných mezinárodních firem s obrovskými obraty, které díky vaší daňové reformě přesídlily svá sídla do České republiky. Asi žádná taková neexistuje. Já nevím, jestli je znáte. Já bohužel jsem potkal jen ty, které za vašich vlád přes takzvaně nízké daně odcházely a registrovaly se v jiných zemích, kde platí vyšší daně, protože tam je vyšší pořádek a vyšší předvídatelnost. Takže to je jedna věc velmi zásadní a reálná. Vy jste prostě ulevili desítky miliard na daňových výnosech těm nejbohatším firmám. Ulevili jste miliardy na daňových výnosech tím, že jste zavedli, jak tady říkal kolega Tejc, ne rovnou daň, ale degresivní daň. To znamená lidi určitých příjmů jste v podstatě osvobodili od zdanění sociálního, od zdanění zdravotního pojištění. Samozřejmě ty peníze vám chybějí a o to vám roste více deficit. A už i vám to připadá hloupé, když za každým slovem v každém svém článku, v každém svém vyjádření říkáte, jak dluh je škodlivý a jak s ním bojujete. Místo toho, abyste s ním bojovali, on roste a roste jako těsto v pohádce - nebo kaše - v pohádce "Hrnečku, vař!". A už ho máte po kolena a za chvilku bude po pás a vy neustále budete tvrdit, jak teda bojujete s tím dluhem, tak už vidíte, že je to neúnosné. Navíc potřebujete udělat některé transakce, například zprivatizovat část důchodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP