(11.20 hodin)
(pokračuje Laudát)

Pokud bych přistoupil na vaše tvrzení, nebo byl ochoten akceptovat vaše tvrzení, že tady neroste životní úroveň, tak ta skutečná životní úroveň, ta kvalita života neroste ani v západní Evropě, ani ve Spojených státech už možná nějakých deset patnáct roků. Je to dáno tím, že politici ve svém populismu se snaží předstihnout vývoj a zaplatit široké vrstvě společnosti životní úroveň, kterou ta ekonomika nevyprodukuje. Myslím, že to tu říkal kolega Stanjura, pro boha živého, my jenom přerozdělujeme peníze našich občanů, my je nevyděláváme. Tak prosím vezměte už tuto základní realitu v potaz.

Trošku bych opravil pana kolegu Bártu v tom, že středočeské současné vedení nepokrývá základní potřeby, jako např. údržbu a opravy silnic. Víte, co se tam děje? Nevím, jestli už to bylo zrealizováno, nebo je to v horké fázi přípravy. Stávající politická reprezentace Středočeského kraje tomu říká odložené financování: půjčuje si od politických reprezentací, které vzejdou z příštích krajských voleb, a za to se tam teď budou realizovat investice, údržby, opravy, a nejenom zřejmě v oblasti silniční ekonomiky.

Vládní reforma vede k chudnutí obyvatel. To znamená, že všichni jsou asi - to tady zaznělo, nevím, kdo už to řekl z předřečníků... To asi špatnou a musím říci hodně socialistickou politiku dělali Francouzi, já si nemyslím, že tam je dělána dlouhodobě pravicová politika, to dělali špatně Němci, Američané ostatně také. Já si myslím, že tolik nechudneme, ale reálně nám to hrozí, pokud bychom pokračovali ve stejných principech a procesech, ke kterým se bohužel uchýlily populistické vlády většiny nebo velké části zemí Evropské unie.

Prosil bych skutečně, abychom hledali cesty - každý z nás asi chce pomáhat sociálně slabým. Ale na to, jak kvalitní a rozsáhlá bude sociální politika, to se odvíjí od toho, kolik na tu sociální politiku tato země vydělá.

Jestliže pan kolega Sobotka tady říká zdanění firem. Skutečně chce, aby pokračoval nepříjemný a pro nás doslova katastrofický proces, že firmy budou odvádět svoje výroby z naší země? Skutečně chcete, aby se přehlašovaly dál? Pan ministr Janota svého času se jako snad jediný pokusil o jakýsi odhad toho, kolik už dnes je zdaňováno z práce našich lidí mimo naši republiku a kdo se z toho skutečně "pakují", ale v dobrém a v rámci zákonů, v Lucembursku a v různých daňových rájích. To chcete opravdu odtud poslat úplně všechny, kteří ty hodnoty vytvářejí a kteří vytvářejí ty peníze pro sociální stát? To je skutečně chcete odsud vyštvat svými nápady?!

A ono asi není divu - a teď prosím poslouchejte. Pan kolega Zaorálek tady řekl ve svém zápalu krásnou větu: Někde se dokonce daně vybírají více než ze sta procent. Jestli máme takovéhle ekonomy, tak potom se tomu nedivím, protože já jsem také slyšel, nebo se psalo v 50. letech v Sovětském svazu, že jsou soudruzi, kteří úderničí 26 hodin týdně, a nějací chytráci pěstovali pšenici na ledovci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Nyní nemám žádnou přihlášku, můžeme tedy pokračovat tam, kde jsme skončili, končí tedy ta znovuobnovená rozprava.

Zopakuji, že paní zpravodajka navrhla a byla odsouhlasena procedura, jíž se budeme řídit. Myslím, že nebyla žádná námitka proti té proceduře. Prosím tedy paní zpravodajku, aby se ujala své role. Ještě přivolám kolegy, protože jsme ve fázi, kdy se budeme věnovat jednotlivým návrhům.

Oznamuji ještě, že se z dnešního jednání omlouvá pan poslanec Jan Bauer.

Nyní můžeme přistoupit k prvnímu pozměňovacímu návrhu. Prosím ještě o vteřinu strpení, paní zpravodajko, počkáme až se všichni dostaví do jednacího sálu.

Je tu žádost o odhlášení. Odhlašuji vás tedy a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili.

Pro příchozí jenom zopakuji, že první, co budeme hlasovat, je návrh na zamítnutí, poté budeme pokračovat v té proceduře, jak ji přednesla paní zpravodajka.

Domnívám se, že už můžeme zahájit hlasování. Paní zpravodajko, prosím, ještě jednou o první návrh.

 

Poslankyně Marta Semelová: Nejdříve bychom hlasovali o návrhu pana poslance Opálky na zamítnutí návrhu zákona.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Toto hlasování ponese pořadové číslo 44. Zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti návrhu na zamítnutí?

V hlasování pořadové číslo 44 přítomno 169, pro 67, proti 102, návrh přijal nebyl.

 

Můžeme pokračovat dalším návrhem. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Marta Semelová: Ano. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem A, je to usnesení výboru a hlasujeme jako celek. (Stanovisko ministra i zpravodajky bylo kladné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 45. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 45, přítomno 170, pro 125, proti 38, návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslankyně Marta Semelová: Vzhledem k tomu, že byl návrh přijat, tak nyní lze hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B1 a je to pozměňovací návrh paní poslankyně Gabriely Peckové. (Ministr stanovisko kladné, zpravodajka záporné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 46. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 46 přítomno 171, pro 101, proti 70, návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Marta Semelová: Jako poslední je pozměňovací návrh pod písmenem B2, opět paní poslankyně Peckové. (Ministr stanovisko kladné, zpravodajka záporné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 47. Ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 47 přítomno 171, pro 83, proti 86, návrh přijal nebyl.

 

Poslankyně Marta Semelová: Nyní bychom hlasovali o zákonu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Není-li námitka proti dosavadnímu hlasování, tak se bude Sněmovna rozhodovat o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním... (Připomínky ze sálu.)

Pardon, požádám vás ještě o trpělivost, proběhne kontrola posledního hlasování, tedy 47. - Pan předseda vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP