(11.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr Jaroslav Drábek má slovo nyní.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Já nejprve odpovím na tu druhou část otázky. Pokud bude někdo pracovat tak intenzivně, jako pracují někteří z mých náměstků (veselost v levé části sálu) a vrchních ředitelů, a přes ten smích si myslím, že řada z vás poslanců to ví, tak si tu odměnu zaslouží a mně ani nevadí to, že mají větší plat než já. Já si myslím, že tak intenzivní a náročná práce, jakou je řídicí práce na ministerstvu, vytváření nové legislativy, zavádění opatření do praxe, si opravdu zaslouží ocenění náročnosti. Nikdy jsem nebyl zastáncem rovnostářského odměňování.

Co se týká soutěže na kartu sociálních systémů, vzhledem k tomu, že v zadávacích podmínkách je jasně řečeno, že podmínkou je, že státní rozpočet to bude stát nula, že nedojde k žádnému plnění, stát to nebude stát ani korunu, tedy nejsou splněny pro to, aby zakázka byla vypsána podle zákona o veřejných zakázkách. Jednoduchá odpověď. A znovu odkazuji na to, že od začátku jsou všechny parametry, všechny zadávací podmínky, všechny dotazy uchazečů o účast v soutěži na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. To, že se do výběrového řízení přihlásily tři největší banky v České republice, si myslím jasně ukazuje, jakým způsobem postupuje ministerstvo při tom, aby náklady, které vyplývají ze správy veřejných věcí, byly skutečně efektivní. To, že se tři největší banky přihlásily do tendru, který zajišťuje, že elektronizace všech záležitostí nebude stát stát ani korunu, to může skutečně tedy zpochybňovat jenom někdo, kdo se asi nejspíš snaží manipulovat veřejností, protože fakta jsou naprosto jasná.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dvě faktické poznámky budou následovat. Děkuji, pane ministře. Nejprve pan poslanec Jeroným Tejc - nebude využívat této možnosti. Pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, vážená vládo, tam přece nejde o to, že v tomto konkrétním výběrovém řízení na sociální karty stát nebude nic platit provozovateli sociálních karet. Tam jde přece o to, že ten provozovatel sociálních karet na tom něco vydělá. Čili v tom výběrovém řízení se rozhoduje o tom, kdo bude mít potenciál vydělat na tom, že bude provozovat systém sociálních karet. O to se jedná. Ne že to bude stát stát nějaké finanční prostředky ze státního rozpočtu. Proto je strašně důležité, aby věc byla transparentní, a proto je krajně divné, že jsme tady ještě neodhlasovali příslušné legislativní změny, vede se o tom debata do poslední chvíle, na co karta bude, na co nebude, ale už se spěchá na výběrové řízení, aby se rozhodlo o tom, kdo to celé bude provozovat, organizovat a kdo na tom bude mít nějaké vedlejší benefity z hlediska své podnikatelské činnosti. Tak to prostě je.

A jenom mi dovolte ještě velmi stručnou reakci na to, co tady bylo řečeno o VZP. Jestliže VZP přidělí podivnou zakázku, tak to není odpovědnost sociální demokracie. Sociální demokraté ve správní radě VZP hlasovali proti, nebyli pro to, aby zakázka byla přidělena, ale v čele správní rady VZP je přece občanský demokrat, většinu ve správní radě VZP mají představitelé vládní koalice. Vy jste to schválili, vy za to nesete odpovědnost a ani se tady k tomu nedokážete přiznat. Mlčíte, utíkáte před novináři a nejste schopni nikomu vysvětlit, jak je možné, že v době, kdy tady tvrdíte, že je vláda boje proti korupci, tak se ve VZP dávají takovéto podezřelé zakázky!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka, pan poslanec David Rath. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych navázal, aby to zaznělo úplně adresně. Odmítli jste tady diskutovat o podezření, že se VZP tuneluje, že se tuneluje přes systém IZIP vašich europoslanců Cabrnocha a Ouzkého, že tam šlo přes miliardu. Ten systém je k ničemu. Odmítáte tady debatovat o zakázce pro doktora Němce, kterou jste přidělili za vašeho řízení VZP, a připomínám předsedou správní rady je Marek Šnajdr, váš poslanec za ODS, a předsedou dozorčí rady je pan Kantůrek, vlivný člen středočeské ODS, zastupitel a bývalý radní za pana Bendla. Čili VZP je plně řízena a plně v rukou Občanské demokratické strany. A ta ji podle našeho soudu tuneluje. A nejde o tunely ledajaké. Jde o částky jdoucí do miliard. Takže opět jasný příklad. Vy tady občanům věšíte bulíky na nos. Říkáte, jak oni musí šetřit a vy sami si ty cestičky, jak dojit státní rozpočet, nacházíte. Dřív se říkalo a v jednom filmu to je, takový ten vekslák tam byl označen za dojiče socialismu. Já mám pocit, že hodně politiků pravice jsou dojiči kapitalismu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je přihlášen pan poslanec František Laudát. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já jenom krátce. Já bych byl rád, abychom se vrátili k věcným diskusím a aby nebyly posunovány věci někam, kam nemají. Tím mám na mysli například pana kolegu Tejce, kterého si velice vážím.

On se tady dotkl otázky stropů. Přece tady byl bod, kdy se to projednávalo, proč jsou stropy zavedeny. Mimochodem, poprvé s tím přišel váš ministr Zdeněk Škromach, protože on si na rozdíl zřejmě od stávajících sociálních demokratů zde dokázal sehnat analýzy, že v okolí jsme prakticky jediní, kdo nezastropoval tato pojištění, a že nám unikají veliké peníze.

Když to tady bylo za Topolánkovy vlády projednáváno, fakta zde zazněla opakovaně a bylo jasně řečeno: buď se pokusíme nastavit podobný režim a získáme více peněz těch lidí, kteří za jiných okolností zdaňují někde jinde své vysoké příjmy, ta nejvyšší příjmová skupina. Tak prosím nechápu, nebo je mi líto, že i věcné záležitosti jsou kamsi posunovány. A spor tady nebyl, jestli je zastropit, nebo nezastropit, ale jestli to má být trojnásobek, čtyřnásobek, pětinásobek průměrné mzdy.

Zdanění firem. Každá charakteristika české ekonomiky, nebo většina charakteristik začíná tím, že jsme malá ekonomika v porovnání s ostatními hráči, že pravidla pro trh, pro podnikání a pro rozvoj ekonomiky se určují mimo náš dosah a mimo naše možnosti a že my musíme přijímat pravidla velkých hráčů. To vyplývá z toho, že jsme malou ekonomikou, že více než 80 % našeho hrubého domácího produktu je tvořeno exportem. Z toho exportu 84 % jde do zemí Evropské unie, z toho třetina v Evropské unii se realizuje v Německu a z toho většina toho, co jde na export, konkrétně 54 %, je zpracovatelský průmysl. Je to ten průmysl, do kterého stát zasahoval minimálně a který dneska drží celou republiku nad vodou.

Nevím, jestli se skutečně domníváte, ale už to beru skoro jako trošku urážení obyvatel téhle země, kteří na rozdíl od Řeků, Španělů a dalších jsou trpěliví, většina z nich si uvědomuje s výjimkou několika odborářů a na ně navázaných lobby, že je problém, že ve světě se dějí neuvěřitelné procesy obrovské krize a že na nás spolu s těmito parametry ekonomiky dopadat musí. A mně to přijde skutečně jako urážka, když tady říkáte, že nějaká vláda mohla zabránit krizi, že tam se propadal státní rozpočet do deficitů, když v době růstu, a opakovaně to tady zaznívalo, se sekal jeden deficit za druhým, byť v absolutních číslech nižší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP