Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
6. září 2011 ve 14.00 hodin
Přítomno: 179 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, dovolte mi, abych zahájila další jednací den 21. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás srdečně vítám a prosím, abyste se nejprve přihlásili svými identifikačními kartami, a prosím zároveň, abyste mi oznámili, kdo vlastníte kartu náhradní.

Nejprve vás seznámím s omluvami.

Paní poslankyně Strnadlová má náhradní kartu číslo 9.

Omluvy z dnešního jednání jsou tyto: Z poslanců se omlouvají: Vojtěch Adam - zdravotní důvody, Zdeněk Boháč - pracovní důvody, Vlasta Bohdalová a Jaroslav Foldyna - zdravotní důvody, Stanislav Huml - rodinné důvody, Petr Jalowiczor - zdravotní důvody, Kateřina Klasnová do 20 hodin - pracovní důvody, Václav Klučka - zdravotní důvody, Kristýna Kočí - osobní důvody, Patricie Kotalíková - pracovní důvody, Jiří Krátký se omlouvá, Václav Kubata - zahraniční cesta, Ivan Ohlídal - rodinné důvody, Miroslav Opálka - zdravotní důvody, Jiří Skalický - osobní důvody, Ladislav Skopal - zahraniční cesta, Ivana Weberová - osobní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Pavel Dobeš na zahraniční cestě, Kamil Jankovský - osobní důvody, Jan Kubice - pracovní důvody. To byly omluvy.

Nyní bych vám podala informaci o dalším postupu při projednávání zbývajících bodů 21. schůze. Dnešní grémium, které se sešlo v dopoledních hodinách, navrhuje takto pokračování 21. schůze: přeřadit bod číslo 9 schváleného pořadu, jedná se o sněmovní tisk 300/3, tedy třetí čtení, za bod 14 schváleného pořadu schůze. Jinými slovy, aby tento bod, bod číslo 9, se stal posledním bodem projednávaným v rámci 21. schůze. O tom budeme hlasovat za chvíli.

Budeme hlasovat také o tom, že dnes, v úterý, bude moci Sněmovna hlasovat též o zákonech ve třetím čtení, a také o tom, že třetí čtení proběhne i mimo vyčleněnou dobu stanovenou jednacím řádem, tedy ta doba je od 9 do 14 hodin.

Vracím se ale nejprve k tomu hlasování, které je před námi. Nejprve budeme hlasovat o návrhu z grémia, tedy o tom, že bod číslo 9 bude zařazen jako poslední bod 21., tedy řádné schůze Poslanecké sněmovny.

Doufám, že jsou všichni přítomni. Přivolávala jsem naše kolegy do jednacího sálu a o tomto návrhu budeme moci tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 12. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby bod číslo 9 byl přeřazen na závěr 21. schůze. Kdo je proti?

Hlasování číslo 12. Přítomno 136, pro 118, proti 3. Tento návrh jsme tedy schválili.

 

Nyní budeme hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna může hlasovat o návrzích zákonů ve třetím čtení také dnes, to jest v úterý.

Zahajuji hlasování číslo 13. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby třetí čtení probíhala i dnes, to jest v úterý. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 13. Přítomno 142, pro 79, proti 39. Tento návrh jsme schválili.

 

Nyní je před námi hlasování o tom, že třetí čtení proběhnou i mimo vyčleněnou dobu jednacího řádu, tedy mezi 9. až 14. hodinou.

Zahajuji hlasování číslo 14. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 14. Přítomno 148, pro 80, proti 52. Návrh byl přijat.

 

To je všechno z mé strany, co jsem měla jako oznámení pro vás a návrhy k hlasování, ty, které vyplynuly z dnešního ranního grémia.

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne. Tak pro jistotu, kdyby se nám rozprava protáhla, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna jednala meritorně i procedurálně hlasovala o všech návrzích dnes po 19. i po 21. hodině, případně i zítra po nula nula hodin. A toto navrhuji jménem tří poslaneckých klubů. Děkuji. (Potlesk z lavic nalevo.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Před tímto hlasováním oznamuji, že náhradní kartu číslo 12 má pan poslanec Igor Svoják. Říkám to dobře, pane kolego - 12? (Ano.) Pan kolega Radim Fiala má náhradní kartu číslo 22.

 

Zahajuji hlasování číslo 15. Rozhodneme o návrhu pana poslance Zbyňka Stanjury, tedy o tom, že budeme hlasovat dnes po 19., 21. i zítra po 24. hodině. Kdo je pro tento návrh? A proti?

Hlasování číslo 15. Přítomno 157, pro 88, proti 58. Návrh byl přijat.

 

Takže to je vše, co jsme měli vyřešit v úvodu dnešní schůze. Než přistoupíme k projednávání návrhů zákonů, které nám vrátil Senát nebo zamítl Senát, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení těmto senátorkám a senátorům: Aleně Gajdůškové, Aleně Palečkové, Soně Paukrtové, Miroslavu Antlovi, Jiřímu Bisovi, Jiřímu Dienstbierovi, Pavlu Eybertovi, Janu Hajdovi, Karlu Korytářovi, Jiřímu Lajtochovi, Miloši Malému, Miroslavu Nenutilovi, Jiřímu Oberfalzerovi, Josefu Řihákovi, Petru Víchovi, Miloši Vystrčilovi a Janu Žaloudíkovi v Poslanecké sněmovně.

Informace k pozměňovacím návrhům Senátu vám byly rozdány do vaší pošty.

 

Ptám se, kdo souhlasí s vystoupením navrhovaných senátorek a senátorů, a zahajuji hlasování číslo 16. Kdo tedy je pro, aby mohli jmenované senátorky a senátoři vystoupit ve Sněmovně? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16. Přítomno 159, pro 144, proti 1. Vystoupení jmenovaných senátorek a senátorů jsme schválil.

 

Můžeme se tedy věnovat vlastnímu programu schůze. Zahajuji projednávání bodu číslo dva. Je to

 

2.
Zákon, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší
a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 13/1997 Sb.,
o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 90/6/ - vrácený prezidentem republiky

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno... (Odmlka na zklidnění hluku v sále.)

Já počkám, až si všichni sednou do svých lavic, abychom mohli pokračovat v jednání.

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu se zákonem bylo rozdáno jako sněmovní tisk 90/7.

Nejdříve se zeptám zástupce navrhovatelů pana poslance Pavla Drobila, zda se chce vyjádřit ke stanovisku prezidenta republiky. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP