(14.10 hodin)

 

Poslanec Pavel Drobil: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, já se chci k tomuto stanovisku vyjádřit pouze v tom slova smyslu, že vás poprosím dnes, abyste tak jako v každém předcházejícím hlasování podpořili znění, které schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se nyní zpravodajky výboru pro životní prostředí paní poslankyně Kateřiny Konečné, zda se chce vyjádřit ke stanovisku prezidenta republiky. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi pouze, abych vám jako zpravodajka tohoto tisku v Poslanecké sněmovně připomněla, jak tento tisk probíhal Poslaneckou sněmovnou. Původně byl navržen v § 90, nakonec prošel řádně třemi čteními. Byl vrácený Senátem a nyní nám leží vrácený prezidentem a máme o něm rozhodnout. To je z pozice zpravodaje jako informace ode mne vše a hlásím se do obecné rozpravy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Otevírám rozpravu. Paní poslankyně Konečná dostává slovo jako první, žádnou jinou přihlášku zatím nemám. Prosím. (Značný hluk v sále.)

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Dovolte mi tedy ještě jednou, vážené kolegyně a kolegové, zaujmout vaši pozornost věcí, kterou zde máme -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové! - Promiňte paní kolegyně. Schůze začala, jednání řádně probíhá. Projednáváme bod číslo 2. Kdo chce vystoupit k bodu číslo 2, požádá o to, aby mu bylo uděleno slovo, a toto slovo dostane a potom tady bude moci mluvit. Pokud nepožádá o slovo, prosím, aby šel ostatní věci vyřizovat mimo jednací síň. Prosím všechny pány poslance i pány ministry, aby respektovali to, že projednáváme tento bod. Děkuji.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Já věřím, že ten ruch v sále je způsoben pouze tím, že kolegové jsou velmi podrobně seznámeni se všemi argumenty, kterými tato novela zákona již prošla a které koneckonců vyslovil - a byly velmi vážné - také prezident republiky, když nám tento návrh zákona vrátil.

Jedna z psychologických pouček říká, že chtít po dítěti v pubertě, aby používalo rozum, je stejný nesmysl jako pokoušet se naučit psa fyziku. A mně v této chvíli, kolegyně a kolegové, připadá, že jsou někteří poslanci vládní koalice opět v pubertě. Jinak si totiž nelze vysvětlit, že opakovaně odmítají rozumné a logicky i odborně podložené argumenty o nesmyslnosti a neúčinnosti této navrhované novely zákona. Tedy vysvětlit to lze, ale pouze v případě, že připustíme, že skutečně jediným cílem této novely je vytvoření prostoru pro vydírání firem vládními úředníky a to je v situaci, která je v silném rozporu s opakovanými proklamacemi vlády, jak jsou její členové odhodláni bojovat s korupcí. Nevidím sice v této chvíli, zda si nejmladší posila vládního týmu a jediná žena v týmu dělá poznámky, přesto si ale myslím, že by nová místopředsedkyně vlády měla být v případě této poslanecké iniciativy velmi pozorná. Sama skutečnost, že ji právě z pozice velké korupční rizikovosti kritizuje jak prezident republiky, tak také například průmyslová komora, hospodářská komora a mnoho zainteresovaných subjektů, kterých se dotkne, by pro ni měla být signálem, že skutečným účelem této novely nemusí být pouze ušlechtilé cíle.

Stanovisko pana prezidenta bylo výstižné a podle mého názoru naprosto srozumitelné. Jeho argumenty ještě posiluje skutečnost, že Poslanecká sněmovna začne na nejbližší řádné schůzi projednávat velkou novelu zákona o ovzduší. Komplikace, které způsobí tato poslanecká iniciativa, pokud ji dnes přijmeme, od poslanců Drobila, Lukši a poslankyně Kočí, při projednávání velké a opravdu potřebné novely zákona, jsou naprosto zbytečné. Práce, kterou si jako poslanci těmito komplikacemi přidáváme, nebude mít skutečně žádný, ale žádný pozitivní přínos pro občany České republiky. Místa emisní zóny nevzniknou, jak v posledních měsících opakovaně vyjádřilo více starostů velkých měst, protože vzniknout nemohou. Ona se z toho legislativního paskvilu dost těžko dají vytvořit. Vznikne pouze více práce pro úředníky Ministerstva životního prostředí, kteří budou připravovat vyhlášku, jejíž platnost bude mít život vpravdě jepičí. A dálnice bez poplatků pouze v době smogové situace? To je opravdu ukázkový příklad pseudořešení, tzv. pro média, bez reálných a hlavně pozitivních dopadů. A proto - já zde bohužel nevidím pana ministra dopravy, nicméně odpovídal mi ve své interpelaci právě na to, na co jsem se ho dnes chtěla zeptat před vámi všemi: kdy konečně zařadíme Ostravu mezi vyvolená města, za které Ministerstvo dopravy a jeho úředníci zřejmě považují pouze Prahu a Brno, a zrušíme zpoplatnění dálnice D1 přes město Ostravu po celý rok. Tím by totiž skutečně mohlo být pomoženo problému řešení smogových situací na Ostravsku a mohlo by to být řešení, které je jednoduché, nestojí státní rozpočet ani korunu, a možná tím dokážete, že vám na Ostravě záleží a že ji nepotřebujete pouze pro to, aby to bylo to černé srdce, které to kdysi bývalo, ale dneska ještě pořád, aby to byl region, který má podniky, které v této republice prostřednictvím daní a exportu a dalších věcí přinášejí nemalé zisky. Pokud nezrovnoprávníte občany Ostravy, občany Brna, Prahy a některých další obchvatů, které nejsou zpoplatněny, potom vám o životní prostředí na Ostravsku vůbec, ale vůbec nejde.

A pokud má pan ministr životního prostředí pocit, že má příliš mnoho úředníků na ministerstvu nebo že mají jeho úředníci málo práce, když jim ji přidává v podobě přípravy zcela zbytečných vyhlášek, protože dnes navržený zákon bude znamenat přípravu nových vyhlášek, které s největší pravděpodobností dva měsíce poté, co vyjdou v platnost, zrušíme, protože budeme mít nový zákon o ovzduší a tento nový zákon tuto vyhlášku nebude moci akceptovat v této podobě, tak bude jistě nezbytné začít pečlivě sledovat nejenom rozpočet Ministerstva životního prostředí, ale především efektivitu práce lidí tohoto úřadu.

Vzhledem k tomu, že jsem k tomu návrhu zákona vystupovala v této Poslanecké sněmovně pětkrát, pětkrát jsem kladla předkladatelům panu kolegovi Drobilovi a Lukšovi, kteří bezpochyby teď, když mi nevěnují pozornost, se připravují na odpovědi na otázky, které jsem jim kladla, a otázky, na které jsem odpovědi nedostala. Já bych byla moc ráda, abychom si zde férově řekli, že vůbec tyto odpovědi znají a že nebyli pouze těmi, kteří ten zákon připodepsali, ale dodnes jej nepochopili. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jsme v rozpravě v rámci třetího čtení. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do této rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí, jinak platí, že zákon nebyl přijat. Potřebné kvorum, tedy kvorum 101, je již nastaveno.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 90/6."

Počkám malý okamžik, než všichni přijdou do jednacího sálu, a poté zahájím hlasování o tomto návrhu, s nímž jsem vás právě seznámila.

Zahajuji hlasování číslo 17. Ne. Promiňte, prohlašuji toto hlasování za zmatečné, pan kolega Husák oznamuje, že nefunguje jeho hlasovací zařízení. Buďto máte možnost, pane kolego, přihlásit se na některém jiném místě v Poslanecké sněmovně, pokud jste odhlášen na svém místě. Já vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se znovu všichni přihlásili, zkontrolujeme, zda hlasovací zařízení je u všech poslanců v pořádku...

Vše v pořádku. Můžeme zahájit hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP