(16.00 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Dámy a pánové, troufám si zcela na závěr tvrdit, že problémem současné politickou i jinou korupcí a klientelismem prosáklé veřejné moci ve státě je především to, že se většina závažných kauz nedostane ani do stadia řádného šetření, natož aby je mohl posoudit soud. Je nutné to zásadním způsobem změnit, jinak se nepohneme z místa. Proto se budu při hlasování principiálně držet doporučení, které vydal mandátový a imunitní výbor.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se s přednostním právem hlásí místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, po něm bude hovořit kolega Petráň. (K řečništi přichází poslanec Petráň.) S přednostním právem nyní pan místopředseda Zaorálek, pan kolega Petráň je přihlášen poté.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dovolte mi kolegové, já bych si dovolil jenom dvě snad srozumitelné myšlenky, a doufám, že budou stát za vyslechnutí, tady k této záležitosti.

Ta první - mně připadá, že je vlastně trochu smutné, že po těch dvaceti letech od listopadových událostí mi připadá někdy, že se pořád nacházíme na rozcestí mezi Východem a Západem. Protože když to hodně zjednoduším, tak západní parlamentarismus je založen na myšlence nezávislého poslance, který většinou podle ústavy není nikým dopředu zlobbován ani placen a je skutečně osobně zvolen do parlamentu, aby hájil zájmy občanů. Když se ale, kolegové, podíváte třeba někam na Východ, bohužel často do zemí bývalého Sovětského svazu, tak je zajímavé, pokud se vám podaří mluvit s těmi poslanci jinak než oficiálně, že zjistíte, že placení poslanců těmi vůdci tzv. politických stran je poměrně docela běžnou praxí. Tam to nic moc originálního ani pro ně překvapivého není a skoro by se divili, že my tady něco takového vůbec řešíme jako problém. Je to opravdu tak, že v řadě těch zemí, které také nemají demokracii dlouho, politické strany vypadají jako takové zvláštní gangy, uskupení vedené skutečně nějakým guru, nějakým vůdcem, šéfem nějaké mafie, který má slušné peníze a který si ty poslance opravdu platí. Takže mně připadá, že tohle, co se tady událo - já se bojím, že to, co tady říkal David Rath, že musíme předpokládat, a je to asi správné, že tam byly i dobré úmysly a citlivé srdce, já si bohužel myslím, že to moc pravděpodobné není, a myslím si, že to je skutečně vážná věc a že my máme všechny důvody pro to, abychom dnes hlasovali, aby tato věc šla před řádný soud, aby to bylo posouzeno. V tom si myslím, že je to poměrně jednoduché. (V sále je silný hluk.)

Na druhé straně ale se přiznám, že nejsem už takový optimista kolem toho, co se v naší justici s touto kauzou udá. O tom už tady mluvil David Rath a já to nechci opakovat, jenom k tomu přidám něco, co mi připadá dnes naprosto aktuální, čerstvé a v této kauze skutečně podstatné. Já jsem si přečetl v novinách, v médiích, že premiér Petr Nečas se rozhodl zastavit reformu státního zastupitelství. Tu reformu, kterou vyhlásil v březnu poměrně velkolepě současný ministr spravedlnosti s tím, že vláda vstupuje do kola boje s korupcí za nezávislé státní zástupce, kteří musí mít více jistoty, nezávislosti na politice, a proto provedeme zásadní změny, které dokonce, říkal ministr Pospíšil -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane místopředsedo, já ještě jednou požádám Sněmovnu, aby věnovala pozornost tomu, komu bylo uděleno slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Takže pan ministr Pospíšil řekl už v tom březnu, že snad v září by mohlo být hotovo a mohlo by to začít platit. Takto se v březnu odstartoval boj za nezávislé, sebejisté státní zástupce, který by pravděpodobně byl doprovozen i novými výběrovými řízeními, u kterých by se mohlo stát, že by ti současní státní zástupci na vysokých funkcích se mohli ukázat být nekompetentní, a dokonce by se mohlo ukázat, že jsou za ně poměrně daleko kvalitnější náhrady, a tyto nové typy výběru, zvolení nových funkcionářů by mohlo vést skutečně k tomu, že bychom tu mohli mít jisté, sebejisté státní zastupitelství. No, jak jsme dnes slyšeli, opakuji, nebo jak jsem se dnes dozvěděl, tak tato reforma se odkládá.

Mně připadá, že to je docela zásadní zpráva, pokud nás zajímají jakékoliv kauzy, nejenom tady tahle. Protože já nemám moc pocit, že by v této zemi fungovala policie. Nový ministr vnitra ani nový policejní prezident mě velmi nepřesvědčují. A jestli jsem někdy měl dojem, že se někde něco děje, tak to bylo Nejvyšší státní zastupitelství. Ano, tam se dá doložit, že došlo ke konkrétním krokům. Tam to vypadalo, že se to myslí vážně. Takže možná právě proto, že Nejvyšší státní zastupitelství to začalo brát příliš vážně, tak dnes přichází rozhodnutí, že reforma státního zastupitelství se odkládá, aby nebylo možné provést personální změny tak, aby se tam dostali skutečně ti schopní a nezávislí, kteří nebudou mít třeba zájem nerozkrývat ty kauzy, které tady stále jsou jako dědictví doby premiéra Mirka Topolánka, vlastně posledních let, kde myslím, že je celá řada věcí, kde by občané velice ocenili, kdybychom se jimi a kdyby se jimi justice v České republice dokázala zabývat. Nebudu teď vzpomínat Aleše Řebíčka a další veřejné zakázky, o kterých by se tady dalo dlouze mluvit. A mluvil tady o nich i předřečník.

Takže já si myslím, všichni, kdo budou zvedat ruku v dobré víře, by si měli zároveň uvědomit, že to, co udělal premiér, když zastavil reformu státního zastupitelství, výrazně snižuje šance na to, aby v této zemi fungovala justice nezávislá na politice a aby tu skutečně platilo padni komu padni. A aby v případě poslance, který se svým politickým uskupením drží vládu, se skutečně dostalo spravedlivého soudu. Takže já zvednu ruku, myslím, že skoro nemohu jinak, ale dopředu říkám, že to, co se děje v justici, mě naplňuje velkou nedůvěrou a obavami.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo přednostní vystoupení místopředsedy Sněmovny. Nyní pan kolega Miroslav Petráň je přihlášen. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Petráň: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, pokud bych dnes hlasoval pro vydání, budu hlasovat proti svému svědomí a možná i proti zdravému rozumu. Jedna z definic poslanecké imunity totiž říká, že je to ochrana poslance po dobu jeho mandátu proti možnému zneužití policie či justice v případě politických intrik. Domnívám se, že v tomto případě došlo k naplnění této definice. Vím, že někteří z vás vnitřně cítí stejně jako já, že by mohlo dojít k porušení demokratických principů. Řečeno s Janem Werichem - je mi smutno z vědění.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan ministr Josef Dobeš. Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Vážená paní předsedající, dámy pánové. Já tady od začátku sedím a poslouchám to a mám pocit, že je tady zvláštní nálada, možná pachuť. Uvedu to na vystoupení pana poslance Ratha. Ideální téma pro exhibici. Věhlasný řečník. A pak vcelku nezajímavý, už vůbec ne vtipný projev, který není vůbec oceněn potleskem.

Když nad tím přemýšlím, tak je to o nějaké rozpačitosti nás všech. A já vám řeknu svoji rozpačitost, kterou v sobě mám a kterou už jsem řekl i v médiích. Uklidním pana Tejce, že jsem nečerpal ze spisů, že žádná kolegyně mě neinformovala, ale zkrátka seznam vyslechnutých utekl z žádosti o vydání. Takže já jsem se dozvěděl, že jsem nebyl v seznamu vyslechnutých. Je to zvláštní, možná nejsem důležitý svědek.

S Vítem Bártou bojujeme několik let jak ve firmě, tak v politice. U všech situací, co byly, jsem byl. Byl jsem policií vyslechnut. Vy jste moji výpověď neměli. Tak já si dovolím ji tady říct. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP