(16.10 hodin)
(pokračuje Dobeš)

Škoda, že kolega Škárka tady není. (Hlas: Je.) Protože já jsem u policie sdělil: Josef Dobeš v roce 2004 a v roce 2005 půjčil Jaroslavu Škárkovi peníze, dokonce na tu první půjčku jsem měl podepsaný papír. Papír jsem po mnoha letech vyhodil. Druhou půjčku jsem mu dal už bez papíru. Vždy každý měsíc po pěti tisících mi ji Jaroslav Škárka vracel. To nevím...

V roce 2006 můj kolega tehdy v politice na Praze 1, v komunální politice, když Věci veřejné měly našlápnuto možná vyhrát na Praze 1, tak mně pyšně sděloval, že mu Vít Bárta půjčil peníze, že se připravuje na starostu a nakoupil si oblečení. I toto jsem řekl u policie. I toto jste nedostali v imunitním a mandátovém výboru.

Je to pro mě těžké. Už jenom ta pochybnost, když dostal tu poslední půjčku, jak on tvrdí úplatek, tak hned ten den si z ní vzal pět tisíc. To je zvláštní situace, brát úplatek a hned si z toho vytáhnout pět tisíc. Já, který Jaroslava Škárku znám, vím, že si šel hned koupit cigarety a podobné věci.

Toto jsou pochybnosti, které mám. Jestliže jsem toto řekl před policií, je pro mě velká pochybnost, že jste se to vy nedozvěděli, když jste v mandátovém a imunitním výboru rozhodovali. Stejně tak nebyli vyslechnuti dva moji kolegové, kteří u všeho toho dění v poslední době byli. Je to Karolína Peake a Michal Babák.

Pro mě je dalším problémem, že v té trojici když už obviněných není kolegyně Kočí, protože kolegyně Kočí byla dle mého soudu tím strůjcem, který to celé zosnoval. Já si velice vážím gesta - já tady mám kolegu Škárku - já si velice vážím gesta, toho, který udělal Vít Bárta. On, i když jsou tyto pochybnosti, tak je to frajer, že požádal o vydání. Já se přiznám a rovnou to tady řeknu, že přes tyto pochybnosti já nebudu hlasovat pro jeho vydání.

Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministru Dobešovi. Pan poslanec Jaroslav Škárka se hlásí o slovo.

 

Poslanec Jaroslav Škárka: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Já tady nebudu reagovat na lži pana Dobeše. Já jenom vyzývám Sněmovnu, nebo prosím Sněmovnu, aby nás oba vydala.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím o další přihlášku do všeobecné rozpravy. Není-li žádná, všeobecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do ní se hlásí jako první předseda mandátového a imunitního výboru pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych nyní ocitoval přesně usnesení číslo 69 mandátového a imunitního výboru, o kterém budeme hlasovat. Svým hlasováním budeme rozhodovat o vyslovení souhlasu s trestním stíháním obou poslanců. Pak samozřejmě pan zpravodaj v rámci návrhu procedury upřesní, zda dohromady, zvlášť. Nicméně přestože máte toto usnesení, o kterém budeme hlasovat, rozdáno na lavice, já bych pro jistotu, tak aby ta procedura zpochybněna nebyla, celé usnesení ocitoval, a poprosím tedy o trpělivost a pokusím se tu věc skutečně ocitovat přesně.

"Mandátový a imunitní výbor po úvodním slově předsedy výboru poslance Jeronýma Tejce, zpravodajské zprávě poslance Jana Chvojky a poslankyně Jany Kaslové a po rozpravě

I. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby v souladu s ustanovením § 12 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, rozhodla o návrhu usnesení Poslanecké sněmovny:

Poslanecká sněmovna podle čl. 27 odst. 4 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a § 12 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovuje souhlas

1. s trestním stíháním poslance Víta Bárty, narozeného 5. 12. 1973, pro zločin podplácení dle ustanovení § 332 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestního zákoníku, kterého se úmyslně dopustil, že dne 29. 3. 2011, přibližně v 16.15 hod., předal v restauraci Austria, Štefánikova 18/25, Praha 5 - Smíchov, Kristýně Kočí, narozené 20. 1. 1985, poslankyni Parlamentu ČR, která v té době zastávala funkci předsedkyně poslaneckého klubu politické strany Věci veřejné a zároveň byla členkou vyjednávacího týmu VV v koaliční vládě, úplatek ve výši 500 000,- Kč, a to tak, že do jejích materiálů, které měla připravené na koaliční jednání tzv. K9, vložil obálku označenou "KK", v níž byla výše uvedená finanční částka v pětitisícikorunových bankovkách, za což od ní požadoval, aby budovala dobré jméno jeho osoby nejen ve straně Věci veřejné, ale i pro veřejnost, prosazovala jeho zájmy, dále aby vedla jako předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných klub tak, aby k němu byl loajální, neboť dle jeho názoru dovolila, aby došlo k rozkolu v klubu, čímž si chtěl zajistit její loajalitu a takto si ji zavázat a ovlivnit z toho důvodu, aby přestala kriticky vystupovat k jeho osobě, přičemž Kristýna Kočí obálku s finanční hotovostí převzala, úplatek však nepřijala, ale učinila kroky k zadokumentování trestné činnosti Víta Bárty, tedy Vít Bárta jinému v souvislosti s obstaráním věcí obecného zájmu poskytl úplatek v úmyslu opatřit jinému značný prospěch,

2. s trestním stíháním poslance Víta Bárty, narozeného 5. 12. 1973 pro přečin podplácení dle ustanovení § 332 odst. 1 trestního zákoníku a s trestním stíháním poslance Jaroslava Škárky, narozeného 24. 11. 1970, pro přečin přijetí úplatku dle ustanovení § 331 odst. 1 trestního zákoníku, kterého se úmyslně dopustili tím, že dne 29. 3. 2011, přibližně v době od 19.30 do 19.45 hod., předal Vít Bárta, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, čelný představitel politické strany VV a tehdy ministr dopravy ČR, ve svém bytě Jaroslavu Škárkovi, poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, v té době i výkonnému místopředsedovi politické strany VV a zároveň členovi Rady VV za Plzeňský kraj, úplatek ve výši 170 000,- Kč, a to tak, že mu předal obálku označenou písmeny "JŠ" s pětitisícikorunovými bankovkami za to, že bude usilovat o zrušení klubu politické strany VV v Plzni a založení nového klubu VV v Plzni, či vytvoření dalšího klubu VV v Plzni, a dále, že bude usilovat o začlenění bývalého primátora Plzně Pavla Rödla, někdejšího člena ODS, do struktury VV, přičemž Jaroslav Škárka uvedené finanční prostředky přijal s vědomím, že se jedná o úplatek, neboť do bytu Víta Bárty se dostavil z důvodu, aby si tento úplatek za to, že splní jeho pokyny, převzal, a tyto finanční prostředky následně částečně použil pro svou potřebu, kdy k oznámení tohoto protiprávního jednání nepřistoupil bezprostředně po přijetí předmětného úplatku, ale až v návaznosti na poznatky o hrozbě medializace předmětného jednání. Tedy Jaroslav Škárka sám v souvislosti s obstaráním věcí obecného zájmu pro sebe přijal úplatek a Vít Bárta jinému v souvislosti s obstaráním věcí obecného zájmu poskytl úplatek."

Usnesení má také část, kde pověřuje mne, abych tuto usnesení předložil Poslanecké sněmovně.

Já se omlouvám, že jsem tak dlouho četl a citoval celé usnesení, o kterém budeme hlasovat, nicméně s ohledem na ústavu a také zákon je nutné, abychom rozhodli přesně o tom, v jakém rozsahu bude Sněmovna rozhodovat o zbavení imunity poslanců, protože rozhodujeme o konkrétní věci, nerozhodujeme o zbavení imunity jako celku, ale pouze v této konkrétní věci. Proto se tedy ještě jednou omlouvám, vážené kolegyně a kolegové, za zdržení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Zeptám se v podrobné rozpravě, zda ještě někdo chce vystoupit. S přednostním právem avizuje své vystoupení předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Velmi se omlouvám za nestandardní vstup nyní do této fáze debaty, ale málem jsem se zapomněl zúčastnit předchozího kolečka. Zapomněl bych se vyjádřit sám k sobě, tak se omlouvám.

Já mám potřebu zaprvé říci to, že vás žádám všechny o to, abyste hlasovali pro mé vydání. Není to žádný kinoteátr, ale myslím to vážně, protože opravdu jen a jen mé vydání může zbavit pochybnosti všech o tom, jaká byla realita. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP