(15.50 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Víme také, že tentýž Alexandr Vondra, člen vlády a místopředseda vládní strany, nese minimálně politickou odpovědnost za to, že pod záminkou organizace tzv. evropského předsednictví ohromné prostředky ze státního rozpočtu dílem byly utraceny za cenově velmi zvláštní služby a dílem protekly i volně na podivné účty do zahraničí. Nebyla to přitom Policie České republiky a nebylo to ani české státní zastupitelství a další příslušné orgány, kdo tyto peníze vystopoval. A dodnes se nejen veřejnost, ale i my zde na půdě Poslanecké sněmovny můžeme jen dohadovat, proč rakouská policie je v hledání zašantročených peněz z českého státního rozpočtu tak efektivní a proč orgány právní ochrany České republiky a vláda České republiky si nevědí s politickou a trestněprávní rovinou zmíněné kauzy rady.

Ano, už jsem to zmínil, zcela nedávno jsme mohli zaznamenat a užaslá veřejnost spolu s námi, že se navzájem obviňují státní zastupitelství a policie a nemohou se dohodnout, kdo vlastně zastavil šetření kauzy exministra životního prostředí a místopředsedy vládní strany Pavla Drobila.

Máme-li dnes rozhodovat o vydání poslanců Věcí veřejných, včetně exministra, v souvislosti s podezřením z korupčního jednání, pak znovu podtrhuji: aby naše jednání bylo pro veřejnost srozumitelné a nebylo vykládáno jako hra, musíme dát odpověď na tři otázky.

Za prvé. Jsme pro to, aby kauzu Víta Bárty, Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí a dalších šetřila policie a posoudil ji nezávislý soud?

Za druhé. Jsme pro to, aby kauzy exministra a místopředsedy Občanské demokratické strany Drobila na Ministerstvu životního prostředí řádně šetřila policie a posoudil nezávislý soud?

A za třetí. Jsme pro to, aby kauzy možného střetu zájmů, podezření z korupce, porušování zákonů při nakládání s prostředky státu v případě ministra Alexandra Vondry prošetřila policie a právo v této věci nalezl nezávislý soud?

Mám za to, dámy a pánové, že v těchto třech záležitostech nežádám až tak mnoho, že představují pro každého ze zde přítomných, komu jde o skutečný boj proti korupci a klientelismu, první krok v úsilí o získání důvěry veřejnosti. Tomu, o co mi jde, jistě mnozí rozumíte. Mezi prvními mi jistě rozumí i předseda strany Věci veřejné. Byl to totiž právě on, kdo se na nás nedávno obrátil dopisem s jasnou výzvou. Cituji z dopisu kolegy Radka Johna: "Obracím se na vás bez ohledu na to, na jaké straně politického spektra právě stojíte, protože předpokládám, že dnes jde všem poslancům o budoucí slušnější pověst obou komor Parlamentu České republiky. Pokud jste vy či vaši spolupracovníci čelili korupční nabídce či klientelistickým návrhům, oznamte prosím tuto informaci veřejně. Jen zveřejněním a jasným distancem je možné učinit jasnou přítrž této politováníhodné praxi a vyslat veřejnosti signál, že korupční chování je na půdě českého zákonodárného sboru zapovězeno."

Mohu všechny zde přítomné ujistit, že výzvu kolegy Johna jsem bez výhrad přijal. Ujistil jsem jej obratem, že si může ověřit, že jsem v minulosti vždy na půdě parlamentu i mimo něj důrazně vystupoval vůči vládní nebo jiné prokorupční a klientelistické praxi, proti rozkrádání a tunelování veřejného majetku a proti zametání korupčních kauz. Sdělil jsem předsedovy strany Věci veřejné, že skutečně účinná a rozumná, třeba jen dílčí opatření proti hospodářské, ale i politické korupci a klientelismu jsem vždy v minulosti podporoval, byť tyto návrhy narážely na odpor vládnoucích koalic a zájmových koalic napříč politickým spektrem. Také nyní na půdě Sněmovny veřejně prohlašuji: pokud jde v případě Radka Johna o nový, upřímně míněný projev sebereflexe a o rozhodnutí do budoucna se postavit nikoli jen mediálně nebo výběrově, ale skutečně poctivě a efektivně ke korupčním a klientelistickým aférám Věcí veřejných a dalších stran, členů vlády i parlamentu čelem, pak to jednoznačně vítám.

Dámy a pánové, jsou legislativní kroky, kdy nejen moje maličkost, ale všichni zde přítomní jistě vědí, jak klíčový je zejména institut majetkového přiznání a prokazování legality nabytí velkých příjmů. Zde by nebyl problém při upřímně míněném protikorupčním postoji, pokud jej zastáváte, např. hlasy klubů České strany sociálně demokratické, Komunistické strany Čech a Moravy a Věcí veřejných proti prokorupčně orientované Občanské demokratické straně a TOP 09 takový účinný zákon prosadit. A mohu zde prezentovat i další obecně známou pravdu, že mínění veřejnosti o Sněmovně a Senátu je dlouhodobě nevalné a že v posledním roce se ostří veřejné kritiky právem vyhrocuje a mění v obecně převažující znechucení a odpor vůči těm, kdo kážou občanům vodu a sami pijí víno.

Jednáme-li dnes o vydání poslanců ke stíhání a potažmo o podivném chování uvnitř strany Věci veřejné, o sponzorování jejích poslanců Vítem Bártou a obecně o přesunech peněz v této straně, pak nezůstávejme u podružností. Jednáme-li o případném kupování si poslanecké loajality a o nepřijatelném klientelismu a podezření na kupčení s funkcemi ve straně i ve státě, pak vezměme předsedu Věcí veřejných, který i mne vyzval k odporu proti korupci a klientelismu, za slovo. A to nejen ve všech rezortech, které Věci veřejné kontrolují, ale v celém kabinetu a pochopitelně i v parlamentu.

Ano, dámy a pánové, je třeba zásadním způsobem změnit situaci, kdy ve vládě, v parlamentu nebo i na dalších místech setrvávají osoby klientelismem a korupčními handly zcela zkompromitované. Proto každou upřímně míněnou snahu o efektivní legislativní opatření proti klientelismu a korupci, včetně postižení nové skutkové podstaty korupce politické strany a korupce poslanců politické strany, jednoznačně podpořím. Očekávám ale také, pokud k tomu v nejbližší době dojde, že ta část strany Věci veřejné, která se rozejde s politickou korupcí a odmítne dosavadní klientelistickou praxi, naopak podpoří potřebná opatření i legislativní úpravy, navrhne-li je opozice. Rovněž očekávám, že nikdo z nás nebude překážet tomu, aby všechny orgány činné v trestním řízení konaly řádně své povinnosti a nepodléhaly vládním, politickým, klientelistickým a jiným tlakům na zametání korupčních a dalších kriminálních kauz.

Pokud z důvodů veřejnosti neznámých dosud Věci veřejné spíše řečnily a neprosazovaly ve vládě efektivní protikorupční opatření a pokud poskytovaly a poskytují fíkový list politického krytí takovým zkompromitovaným osobám, jako je např. ministr obrany Alexandr Vondra, tak jako jeden z prvních kroků boje proti klientelismu a politické korupci přivítám po dnešním hlasování o požadovaném vydání poslanců ke stíhání také požadavek Věcí veřejných na odchod Alexandra Vondry ze všech veřejných funkcí a řádné prošetření lobbistických a politických kauz spojených s jeho jménem, ve kterých stát utrpěl stamilionové, či dokonce miliardové škody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP