(20.30 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Jestli tady říkal pan kolega Opálka o tom, kolik máme nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo, tak právě tato navržená opatření, která nejsou nijak dramatická, zvyšují šanci, že těch pracovních míst bude více, bude méně nezaměstnaných.

Vidím pana předsedu Sobotku, jak kýve hlavou - tak zkuste někdy někoho zaměstnat. Vždyť my ani ty asistenty nemáme jako zaměstnance jako poslanci. To jsem nezařídil já. Já jsem sem přišel a slyšel jsem od těch, kteří tady jsou roky, že to tak je prostě normální. Tak je to typický švarcsystém, když to řekneme přesně, jak to je. Takže zkusme si říci, že třeba naše asistenty budeme mít jako zaměstnance, budeme za ně platit zdravotní a sociální, a nedej bože, aby špatně pracovali, že se s nimi budeme dohadovat, jestli jim budeme platit ještě pět měsíců, přestože se budou flákat a nebudou nám jakoby práci odvádět.

To jsou takové ty teoretické poučky lidí, kteří podle mě nikdy nikoho nezaměstnávali. Tak poraďte těm zaměstnavatelům, jak se zbavovat lidí, kteří špatně pracují. Proč dávat odstupné čtvrtý měsíc někomu, když dojdou zakázky, proč mu dávat, když tam pracuje čtyři měsíce, proč mu dávat dva plus tři, to znamená minimálně pět platů? To vede ty zaměstnavatele k opatrnosti a k tomu, že pracovní místa nevytvářejí. A netvařte se, že ano. Pokud se bavíte s podnikateli, a říkám, je to jedno, jestli má tisíc zaměstnanců, nebo jednoho, má stejný pohled na tuto problematiku. Přehnaná ochrana pracujících vede k tomu, že se zvyšuje počet nezaměstnaných. (Potlesk poslanců zprava.)

Každý rozumný zaměstnavatel ví, že nejlepší, co se mu může stát, je, že má dobré zaměstnance. Neznám zaměstnavatele, který by chtěl mít špatné zaměstnance nebo se zbavovat těch dobrých. To jsou takové ty popisy kapitalismu z 19. století, které jsme za komunismu museli povinně číst, a v mnohých z vás to dodneška přežívá.

Zeptejte se zaměstnavatelů a těch manažerů, kteří firmy řídí. Dobrý zaměstnanec je to nejlepší, co se tomu manažerovi může stát, a toho se nikdo nezbaví. Toho se nikdo nechce zbavit. Ale těch, kteří pracovat nechtějí, neumějí, nebo nedej bože místo aby se doma léčili, tak se flákají někde jinde, no nedej bože, že by za to mohli být postiženi! Tomu říkáte dramatický postih, že nedostane nemocenskou? Já ne. Já si myslím, že pokud někdo je nemocný a je na nemocenské a nemá vycházky, má být tam, kde má být. A pokud ne, tak ať si za to nese důsledky. To je přece jednoduché. Tak nevím, co tady tak dramaticky říkáte, že se někomu berou práva. Zvyšuje se šance na to, aby vzniklo více pracovních míst.

Já bych mohl říci deset důvodů panu ministru Drábkovi, které si myslím, jak by to mělo být mnohem radikálnější uvolnění pracovního trhu než to, co je navrženo. Ale beru to jako nějaký kompromis, který je tady navržen. Tak prosím vás nestrašte, že se někomu berou práva. Zvyšují se šance, že vznikne více pracovních míst. Stát na tom vydělá i tím, že budou vyšší odvody do zdravotního pojištění, sociálního pojištění a bude méně nezaměstnaných. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou je nyní přihlášený pan poslanec Miroslav Opálka, kterému předávám slovo. Poté vystoupí pan poslanec Vojtěch Filip. A pak je přihlášený pan poslanec Chvojka. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Nechci dělat přestřelku, ale přece jenom bych se zastavil alespoň nad jedním argumentem. Prosím vás, můžete mi vysvětlit, jak tento zákoník práce zvýší počet pracovních míst? Počet pracovních míst zvýší jedině ta kontrola, o které dneska informuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, která odhalí práci načerno či šedou práci, kterou velice rádi zaměstnavatelé využívají, protože platí jenom na ruku něco, zbytek zaplatí stát na podpoře v nezaměstnanosti, a chybí sociální a zdravotní pojištění. To by se vám líbilo, samozřejmě, pro zaměstnavatele je tento systém nejlepší.

Takže zákoník práce vám ta nová místa nepřinese. Ale dostatečná kupní síla, odbyt zboží, odbyt služeb, pořádný vývoz, tak jak byl kdysi, ten by samozřejmě ta nová pracovní místa přinesl. (Potlesk poslanců z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále s faktickou vystoupí pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Já jen s faktickou poznámkou. Mohl bych navrhovat, aby do Poslanecké sněmovny vstupovali jenom ti, kteří alespoň znají jednací řád. Nebudu to dělat. Je to zbytečné, protože každý přistupuje k té práci nějak, buď předpojatě, anebo tím způsobem, že si myslí, že jeho jediná pravda se dá ukřičet nebo přehlasovat.

Je to jinak. Nejde jen o poctivé zaměstnance, jde o poctivé zaměstnavatele. To by ve skutečnosti nesmělo být v České republice zvykem, že nejlepší je zaměstnance poslat marodit a mít privatizovány zisky a socializovány, tedy zestátněny ztráty. To je ovšem nikoli podnikání, to je vydírání státu a s tím já zásadně nesouhlasím.

Zákoník práce je potřeba. Je potřeba mnohem přísnější jak pro zaměstnance, tak zejména pro zaměstnavatele, protože v tomto ohledu v České republice je více podnikavců než podnikatelů. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další faktickou poznámkou pan poslanec Chvojka. Poté je přihlášen pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji. Já nechci reagovat už na jednotlivé pravicové poučky pana kolegy Laudáta prostřednictvím paní místopředsedkyně. Já chci mluvit o jedné věci. Já jsem před dvěma lety četl článek, tuším, že to bylo o situaci v pracovněprávním zákonodárství v Číně, kde bylo, že horník, když dělá v dole a zasype ho to, tak dostane v přepočtu asi 120 korun, respektive on ne, ale jeho rodina. A to je všecko.

Já si myslím, že takovéto rádoby pravicové mechanismy by tady chtěla zavést tato koalice, protože vy, pane Laudáte prostřednictvím paní místopředsedkyně, mluvíte o přehnané ochraně zaměstnance, a problém je, že pro vás je jakákoli ochrana přehnaná. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí předseda klubu ODS pan poslanec Stanjura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak na výzvu svého kolegy z mého rodného města Opálky malá didaktická dvacetivteřinovka. Normálně bych to nedělal, ale když jste se zeptal jak...

Prostě ten podnikatel - zaměstnavatel usoudí, že to riziko a náklady s tím, že by nemusel mít zakázky, a toho člověka propustí, bude výrazně nižší u lidí, kteří budou třeba zaměstnaní jeden rok. A to odstupné bude jeden měsíc a ne tři. A třeba se rozhodne, že to pracovní místo vytvoří, protože nikdo nemá dopředu dané, jak ta firma bude prosperovat, jak dlouho bude mít zakázky. To je přece docela jednoduchá úvaha. Ale říkám, každý, kdo někoho zaměstnával, by k takové úvaze došel. Bez ohledu na to, ve které je politické straně.

A poprosil bych soudruhy, aby neříkali, že u nás je více podnikavců než podnikatelů. Určitě je u nás více podnikatelů. A největší podnikavci jsou většinou bývalí komunisti. Děkuji. (Smích a potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. A další s faktickou poznámkou pan poslanec Miroslav Opálka. Poté pan poslanec Vojtěch Filip. A s další faktickou poznámkou pan poslanec Jan Chvojka. Takže prosím, první pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Tak vidím, že jestli jsem měl správnou informaci, tak ODS měla mít svoji akci a odkládá ji. Tak budeme doufám pokračovat dále.

Já si myslím, že v této oblasti se asi neshodneme. Já jsem vyzýval v tom svém prvním vystoupení, abychom nemíchali jablka s hruškami. Ale jestli se nepletu, tak už tento zákoník, který platí, má možnost zaměstnavateli sjednat smlouvu dvakrát na dobu určitou třeba jednoho roku. Takže už dneska tato možnost je. A ten zaměstnavatel zjistí za rok, jestli bude prosperovat, jestli ten odbyt bude, nebo jestli se tedy bude muset s tím zaměstnancem podle této smlouvy rozloučit. Čili já si myslím, že možnosti určité samozřejmě jsou.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další je přihlášený pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: No. Já jen prostřednictvím paní předsedající panu Stanjurovi. Víte, já nevím, které bývalé komunisty myslíte ve vaší nebo v jiné politické straně. V naší ti podnikavci nejsou. Tak si to rozeberte nejdříve ve svých politických grémiích, abyste o tom mohli hovořit.

A nyní ještě jedna poznámka. Já zaměstnávám lidi jako advokát. A musím říci, že jsem hrdý na to, že jsem z nich nejlepší advokáty v Českých Budějovicích vychoval. A nepoučujte prosím tady v této sněmovně ostatní příklady, které neumíte doložit.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jan Chvojka. Poté vidím - pan poslanec Laudát. Vidím, že pan poslanec Chvojka stahuje svoji faktickou poznámku. Tudíž předávám slovo panu poslanci Laudátovi. Prosím, pane poslanče.***




Přihlásit/registrovat se do ISP