(18.20 hodin)
(pokračuje Heger)

Týká se to zejména takových moderních oblastí, jako jsou nové rychlé CT přístroje, které jsou schopné dělat velmi precizní zobrazovací vyšetření prakticky v celotělovém rozsahu velmi rychle, rozšiřují se a dávky přitom jsou řádově dvojnásobně vyšší než dávky z běžných snímků a je potřeba je dostat více pod kontrolu.

Dámy a pánové, jsem si vědom všech výtek, které tady zazněly již u předchozích zákonů, ale přesto vás žádám, aby i tento zákon byl propuštěn do druhého čtení. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Teď bych ještě požádal pana zpravodaje, pana poslance Šnajdra, aby se vyjádřil.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pouze stručně. Já rozumím z politického hlediska, proč ze strany opozice padají návrhy na zamítnutí či vrácení zákonů, jako jsou zákony o zdravotním pojištění. Přiznám se, že u tak ryze odborného a řekněme technického zákona, jako je zákon o specifických zdravotních službách, vezmu-li si příklad svého kolegy Antonína, troufnu si říci, že na právním vymezení sterilizací skutečně není nic pravicového či levicového, ale ryze odborného.

Já si ten příklad dovolím použít dál. Přece smysl a hlavní obsah toho zákona není, jestli je tam věkový limit 18, či 21, nebo lhůta týden, či 14 dní. Klíčová část tohoto zákona jsou přece ty přísné, striktní bezpečnostní podmínky, které jsou kladeny na zdravotnická zařízení, na zdravotníky předtím, než k tomuto nevratnému zdravotnímu výkonu dojde, to znamená ta suma povinností, která je uložena zdravotnickému systému v rámci ochrany konkrétního člověka a konkrétního pacienta. Stejnou paralelu, stejný příklad najdeme u všech ostatních částí tohoto zákona. Proto se maličko divím, ale beru to s nadhledem a dovolil bych si vám doporučit propustit tento zákon do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže padly tady, jak jsem pochopil zpravodaje, oba návrhy - vrácení i zamítnutí. Jen se ptám. Ale jenom jsem se zeptal, jaké návrhy budeme teď hlasovat. Jenom zamítnutí, jestli jsem to správně poslouchal.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Hlasujeme nejprve návrh, který zde padl, na zamítnutí a následně budeme hlasovat přikázání a zkrácení lhůty na 40 dnů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, výborně, děkuji. Ještě jednou zagonguji. Takže nejdřív budeme hlasovat návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Já doufám, že všichni, kdo chtějí hlasovat, se už dostavili.

 

Takže první hlasování je návrh zákona na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 13. Přihlášeno je 181, pro hlasovalo 63, proti 95. Takže návrh na zamítnutí neprošel.

 

A teď další hlasování. To je návrh přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Zeptám se, který další výbor ještě. Není žádný další návrh.

 

Budeme hlasovat pouze přikázání výboru pro zdravotnictví.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat výboru pro zdravotnictví, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 14. Přihlášeno je 182, pro hlasovalo 164, proti 1. Takže toto přikázání bylo přijato.

 

A teď tady byl návrh v rozpravě přednesený, aby se zkrátila lhůta pro jednání na 40 dní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty pro jednání na 40 dní, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 15. Přihlášeno je 182, pro hlasovalo 95, proti 69. Takže zkrácení bylo provedeno.

 

To je zřejmě všechno, takže můžeme ukončit projednávání bodu 3 a pustit se do bodu 4. Požádal bych paní místopředsedkyni, jestli by tento tlustý fascikl uvedla.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Budeme pokračovat následujícím bodem, kterým je

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o zdravotních službách, zákona o specifických
zdravotních službách a zákona o zdravotnické záchranné službě
/sněmovní tisk 408/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zdravotnictví Leoš Heger. Jak vidím, je již připraven. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, v návaznosti na vládní návrhy zde již jmenovaných zákonů o zdravotních službách, zákona o specifických zdravotních službách a zákona o zdravotnické záchranné službě bych se nyní velmi stručně vyjádřil k vládnímu návrhu takzvaného změnového zákona, to je k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o službách a podmínkách jejich poskytování a zákona o specifických službách a zdravotnické záchranné služby. (V sále je neklid.)

Účelem navrhované právní úpravy obsažené ve vládním návrhu změnového zákona je zajistit soulad dotčených zákonů s vládními návrhy již zmíněných zákonů upravujících všechny zákony týkající se zdravotních služeb, neboť po nové úpravě vztahů v oblasti poskytování zdravotních služeb a zdravotnické záchranné služby by byly mnohé právní úpravy duplicitní nebo nesrozumitelné, a tím v praxi neaplikovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Promiňte, pane ministře, já vás přeruším a požádám naše kolegy, aby vás trošku respektovali. Myslím si, že to zaslouží jak ta materie, tak vy sám osobně. Děkuji, páni poslanci a paní poslankyně. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vládním návrhem změnového zákona se v dotčených zákonech provádějí především změny terminologické.

Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já bych k tomu dodal ještě, že tento návrh zákona je velmi právně technický, byl velmi obsažně diskutován legislativci a Legislativní radou vlády a byl propuštěn vládou po těchto obsáhlých technických diskusích, a já vás prosím o jeho podpoření v souladu s ostatními zde již prošlými zákony. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Boris Šťastný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP