(15.00 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Chci také připomenout, že velká spousta připomínek byla ministerstvem zapracována. Kdo by si dal tu práci a skutečně věcně si chtěl prostudovat jednotlivé verze, tak uvidí, že jednotlivé připomínky, ať už ze stran politiků, tak ze stran odborníků, byly v řadě případů zapracovány. Bylo tomu nepochybně proto, že tento návrh zákona z mého pohledu není návrhem zákona politickým. Není to tak silné politikum jako určitě novela zákona o zdravotním pojištění. Je to zákon, který nahrazuje již dávno překonanou úpravu z poloviny 60. let minulého století a který potřebujeme. Je to zákon, který je srovnatelný svým rozsahem a svou důležitostí například s obchodním zákoníkem nebo s občanským zákoníkem.

Vláda předložila tento návrh Sněmovně oficiálně 30. června 2011. Byl rozeslán poslancům jako tisk 405 dne 1. 7. Předseda Sněmovny určil mě jako zpravodaje a je tady návrh přikázat k projednání tento návrh zákona výboru pro zdravotnictví. V této souvislosti chci předem deklarovat, že výbor pro zdravotnictví v posledním srpnovém týdnu se bude v několika jednáních velmi intenzivně tomuto návrhu, stejně jako ostatním, věnovat a že jsme připraveni veškeré věcné připomínky v průběhu několika týdnů, které nám zbývají do oficiálního jednání výboru, věcně a férově diskutovat.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Mám zatím do ní tři přihlášky. První přihláška je od pana poslance Jiřího Koskuby. Po něm je přihlášen David Rath, po něm paní poslankyně Soňa Marková. Prosím o slovo pana poslance Jiřího Koskubu.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Dobrý den, paní předsedkyně, vládo, dámy a pánové. Velice se vám omlouvám, nečekal jsem, že i když ne dnes ještě hodně, ale v horkých letních dnech zde budu hovořit, ovšem osud mi nedá jinak.

Slovo vážení jsem vynechal dneska zcela cíleně, dámy a pánové, a já to přiznávám. Protože způsob svolání této schůze i úvod, který jsem zde zaslechl, svědčí o tom, že říkat této Sněmovně slovutná či vážená by v této době bylo pouhé rouhání. Mezi námi lidé, kteří jsou opět v ulicích, a pro některé z vás je to lůza, svědčí o tom, že se lidem též nelíbí způsob, jak tyto zákony projednáváme. A po politickém školení mužstva, které jsem zde obdržel od pana ministra financí - a já chápu, že zvyky z Národní fronty se často hodně zakořeňují - mi nezbývá, než si neodpustit i krátký úvod toho, proč se vůbec deru za tento pultík, abych zde naprosto zbytečně hovořil o tom, co jsme dostali na stůl. Slovo naprosto zbytečně říkám s plným vědomím, protože moc dobře vím, že mě stejně skoro nikdo neposlouchá, že se stejně zítra dočtu, že poslanci schválili - už jsem tu o tom mluvil minule, ale novináři jsou prostě nepoučitelní. Zřejmě Václav Klaus s Milošem Zemanem ne vždy byli hrubí, když se zabývali touto profesní vrstvou. Nedochází jim, že to schvaluje trojkoalice, předkládá a schvaluje trojkoalice, nebo trojspolek možná. Slovo trojspolek by bylo vhodnější, protože Trojspolek též nevytvořil mnoho dobrého a trvalo čtyři roky, než se ho Evropa v minulém století zbavila.

Dámy a pánové, mě opravdu uráží, že tu diskutujeme o tom, jak všechno frčelo jako na drátkách. Nefrčelo. Právě utekl rok, co jste se vytvořili jakožto trojkoalice, a ať chcete, nebo ne, je to rok plný ostudy. Já jsem překvapen, jak najednou poté, co se objevilo nové korýtko a dostali šance jiní lidé s patřičnou stranickou průkazkou, tak najednou se musí sejít Sněmovna a projednat zákony, které, jak zde řekl náš zpravodaj a předseda zdravotního výboru, se projednávají už dlouho.

Dále nechápu, jak zde můžete nepokrytě hovořit o tom, že je vše v cajku, když moc dobře víte, že opravdu vláda schválila tyto zákony až poté, co zjistila, že se nerozpadne, že perioda či hysterie určité skupiny v ní je na chvíli zažehnána, tak svoláte poslance včetně opozičních, abyste projednali něco, co nám rozešlete, a jenom důvodová zpráva tohoto zákona má takřka 65 stran, vážení. A ty zákony jsou v balíku, takže si uvědomte, co by měl opravdu člověk přečíst. Ale na druhé straně proč ne? Vždyť ať tu řekneme cokoli, tak vám, vážení, je to jedno. A tato slova patří k jedné, k té nejmenší koaliční straně. Já chápu, že máte většinu a chcete ji využít. Pak jenom zvažte: nebylo by lepší, kdyby se v těchto zdech scházela jenom K9, nám jste všem dali neplacené volno a řešili jste si to sami? Aspoň byste za to nesli odpovědnost. Skutečně, tento způsob projednávání se mi hrubě - zdůrazňuji hrubě - nelíbí. A překvapuje mě, že vás to udivuje.

Výjimečně musím poděkovat panu ministrovi, který sem za vládu s tímto zákonem přichází, protože i když jsem v neděli čas neměl, tak v nočních hodinách jsem zasedl k debatě u Václava Moravce, která se krom jiného týkala i tohoto zákona. A já jsem rád, že tam pan ministr Heger - a teď se nechci pana ministra absolutně dotknout, ale mám čím dál větší pocit, že pan ministr předkládá tento návrh ve Sněmovně svým způsobem tak, že je jakýmsi pošťákem této vlády, že to sem prostě donese, a já ani nevím, čí je to vůbec zákon. Tak pan ministr Heger v televizi přiznal, že o tom vůbec s nikým kromě vládní trojkoalice nejednal. Je to čestné přiznání a já jenom to říkám zde proto, že mu za to chci poděkovat a ostatním předřečníkům připomenout, že pan ministr Heger mi v tomto směru zrovna jako lhář nepřipadá. Takže ty úvodní řeči byly zřejmě minimálně nepravdivé,

Pan ministr Heger nám nabídl, že za námi do poslaneckého klubu přijde. Za sebe mohu říci: Já už o to ani nestojím, protože od toho je zdravotní výbor, a zde se čestně před veřejností přiznávám, že je otazné, jestli se vůbec budu zúčastňovat byť intenzivně pracujícího zdravotního výboru, neboť už jsme projednávali první tzv. balík zdravotnických zákonů a naše účast na zdravotním výboru vyzněla jako vše, co opozice v této Sněmovně dělá. Taková je prostě demokracie. Byli jsme tam zbyteční.

Rovněž bych předřečníkům připomenul, že jestli něco viselo na webu, nebo neviselo, je mi lhostejné, protože při projednávání předchozího balíku jste nám dokázali pozměňovák poslat nejen v noci před jednáním zdravotního výboru, ale dokonce jste nám další praštili tady na lavici, kterej byl naprosto jinej a stejně objemnej. Taková je, vážení, totiž pravda.

Omlouvám se, čím dál hůř nesu práci opozičního poslance v této Sněmovně. Měli byste zřejmě říct: tak s tím prašť, vzdej se mandátu. Přesně tak, ano. Na druhé straně tu sedím s lidmi, kteří naplkali už takových lží a nesmyslů, že mě nakonec mrzí, že tady s námi nesedí pan ministr Drobil, což byla asi poslední oběť tzv. boje proti korupci, protože předesílám, že se scházíme na mimořádné schůzi, ano, vláda je obměněna, ale furt tu sedí ministři, kteří ne že vadili opozici, ale vadili i některým koaličním stranám. A najednou je vše zapomenuto.

Já jsem taky čekal, že kromě zdravotnických zákonů možná budeme jednat o tom, jak očistit novopečeného předsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných pana Bártu, kterému mohu pogratulovat ke zvolení předsedou tohoto poslaneckého klubu. Najednou se nám výkřiky o boji proti korupci a očištění vytratily. Ano, počkáme si. Ono to vyhnije. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP