(20.20 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem již o tomto návrhu několikrát hovořil, proto není teď důležité, abych znovu opakoval ony návrhy. My jsme návrh předložili ještě předtím, než zde bylo dosaženo konsenzu na návrhu, který jsme právě odhlasovali. Z pochopitelných důvodů jako předkladatelé nebudeme hlasovat pro zamítnutí návrhu, na druhé straně budu chápat po tom úspěšném hlasování, které se nám společně povedlo, že tento návrh má malou šanci na přežití a na schválení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se, prosím, někdo dále do rozpravy? Pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Myslím si, že jako předkladatel vládní novely, která byla před chvílí úspěšně schválena, mám povinnost poděkovat opozici za konstruktivní přístup k této vládní novele a za hlasování k ní. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Prosím o další přihlášku do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Je před námi nejprve hlasování o návrhu na zamítnutí. Přivolávám naše kolegy. Prosím, abyste setrvali v jednacím sále a neopouštěli jej.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 288. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 288 přítomno 156, pro 81, proti 25. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna návrh zamítla.

 

Tím skončilo projednávání bodu 87, sněmovního tisku 47. Nyní bychom měli projednávat bod 88. Oznamuji Poslanecké sněmovně, že pan primátor Bohuslav Svoboda se omlouvá, bod tedy nelze projednat a na konci schůze budeme hlasovat o jeho vyřazení z programu schůze.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

89.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 248/2000 Sb.,
o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 200/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo pan ministr Josef Dobeš, který tentokrát zastoupí pana ministra Kamila Jankovského. Zpravodajkou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj je paní poslankyně Helena Langšádlová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 200/2.

Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky. Žádám o vaše přihlášky z místa. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Prosím paní zpravodajku o to, aby nám oznámila další postup v hlasování.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, byl projednán ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj na 10. schůzi dne 13. dubna 2011, kde nebyl přijat žádný pozměňovací návrh. Ve druhém čtení nebylo navrženo zamítnutí zákona a byl načten pouze jeden pozměňovací návrh pana poslance Jiřího Petrů.

Hlasovací procedura bude velmi jednoduchá. Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana kolegy Petrů a následně o návrhu zákona jako celku. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Budeme tedy hlasovat v tom pořadí, jaké oznámila, protože nevidím žádnou námitku.

 

Budeme tedy nejprve rozhodovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Jiřího Petrů, který je obsažen ve sněmovním tisku 200/2. Prosím o stanoviska, paní zpravodajku i pana ministra. (Zpravodajka i ministr nesouhlasí.)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 289. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 289 přítomno 154, pro 41, proti 70. Návrh přijat nebyl.

 

Odhlašuji vás. Prosím, abyste se znovu přihlásili. Budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 200."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 290. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 290 přítomno 121, pro 115, proti nikdo. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna s návrhem zákona vyslovila souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce. Končím projednávání bodu 89, sněmovního tisku 200.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

90.
Návrh poslance Pavla Staňka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 205/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů je již pan poslanec Pavel Staněk. Prosím také zpravodaje, kterým je pan poslanec Marek Benda. Obdrželi jste sněmovní tisk 205/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a také pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Pavel Staněk.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Dobrý večer, dámy a pánové, vážená vládo, já jsem tu potřetí se svým návrhem zákona o rodině, kterým se má upravit střídavá péče a mají se upravit popěrné lhůty při popírání otcovství. Je pravdou, že po napínavém hlasování o loterijních zákonech přichází znovu další napínavé hlasování, doufám, že bude ve prospěch věci a že tuto šanci nepromarníme.

Já bych chtěl připomenout, protože nemá cenu dlouho obhajovat návrh, který podle mého názoru byl už v prvním i druhém čtení poměrně slušně diskutován, byl diskutován na ústavněprávním výboru, byl diskutován i na stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti, chtěl bych pouze shrnout, že v tuto chvíli, pokud podpoříme tento návrh, tak máme jedinečnou možnost změnit zažitou, podle mého názoru nezdravou soudní praxi při bezhlavém svěřování dětí jednomu z rodičů, kdy soudy opravdu jsou vázány jenom svou úvahou a nemusí ani odůvodňovat, proč takovému návrhu nevyhověly.

Jednoznačně máme i šanci potvrdit právo dětí na oba rodiče, kdy posílíme úsudek, který podle mého je správný, že dítě není majetkem ani jednoho, ani druhého rodiče. Určitě si myslím, že tímto návrhem podpoříme simulaci úplné rodiny i v případě jejího rozpadu, kdy péče obou rodičů tímto návrhem, pokud projde, bude spravedlivá, oba rodiče se budou moci podílet na výchově přibližně stejně, možná úplně rovnoměrně. A za čtvrté, a to je také klíčové, se domnívám, že se posílí význam otců, respektive jejich přirozeného vzoru chování v rozvedených rodinách, kdy v tuto chvíli opravdu, jak jsem uváděl v předchozích čteních, situace je trošku alarmující.

Pro ty, kteří se ještě úplně s návrhem neztotožnili, bych chtěl připomenout, že slovíčka může nařídit znamená nemusí, to znamená, že v tuhle chvíli, když soud opravdu může nařídit podle stávající úpravy, tak to znamená, že nemusí. Stejně tak, když nová úprava, kterou navrhuji já, je tam slovíčko nařídí, neznamená to bezpodmínečně musí. Soud nadále bude opravdu věnovat, předpokládám, pečlivě pozornost jak posudkům znalce, vyjádření samotného dítěte, pokud bude rozumově i věkově vyspělé, a bude určitě dávat i na názory obou rodičů.

Velmi tedy prosím o to, aby tento návrh byl vámi podpořen, aby skutečně byl institut střídavé péče posílen a uveden více do života v českém právním řádu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Staňkovi. Jsme v rozpravě ve třetím čtení. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí. Paní kolegyně Langšádlová, poté pan poslanec Polčák. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP