(19.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Ptám se na další přihlášku do rozpravy ve třetím čtení. Pan poslanec Pavel Bém.

 

Poslanec Pavel Bém: Paní předsedající budu tentokrát mimořádně stručný. Novela zákona o loteriích nás zavedla do neskutečného časoprostoru, politického časoprostoru, ve kterém poslankyně Komunistické strany Čech a Moravy bojuje proti cenzuře internetu. Poslanec Věcí veřejných, (nesrozumitelné) liberální strany, předkládá drakonický návrh zákona regulace trhu. Ministr vlády sice chápe, ale nesouhlasí, ale předpokládám, že ani nebude hlasovat pro komplexní pozměňovací návrh poslance za svoji vlastní stranu.

Já si dovolím závěrem - protože těch interpretací, komentářů, kritik, nápadů a návrhů tady zaznělo za ty měsíce neskutečné množství, tak si dovolím dvě poslední poznámky.

Za prvé, měli jsme šanci, vláda jako vládní koalice, předložit jeden návrh a ten prohlasovat. Tuto šanci jsme ztratili, prohospodařili.

Druhý komentář. V tuto chvíli budeme hlasovat o mnoha pozměňovacích návrzích, některé budou komplexní, jiné méně, a to má velkou nevýhodu. Já jsem tady hodně dlouho a hodně často slyšel věty typu: nakonec touto Sněmovnou nemusí také projít nic, nebo: na tom se Sněmovna nedohodne, na to Sněmovna nemá hlasy. Víte, to, co nás teď čeká v té hlasovací mašinérii, má sice jednu nevýhodu, a tedy to, že budeme hlasovat o všem možném a kdoví, jak to dopadne, ale má to také jednu výhodu. Ono totiž bude strašně moc vidět na to, jak kdo z poslankyň nebo poslanců pro ten či onen návrh hlasuje. Jinými slovy, jak moc to myslí s tou regulací, omezením hazardu v České republice, v českých městech, jak moc to myslí vážně.

Tak já vám dám jeden návrh, nebo nápad, nebo myšlenku, inspiraci. Můžeme hlasovat pro všechno. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já se zeptám, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pokud ne, rozpravu končím. Je před námi hlasování o pozměňovacích návrzích. (Připomínka z okolí.) Pan ministr Kalousek - závěrečné slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za možnost závěrečného slova. Chtěl bych připomenout, že tento vládní návrh novely nebyl skutečně ničím jiným než reflexí na rozhodnutí pana prezidenta neschválit poslanecký návrh zákona, který předával větší pravomoci obcím. Proto jsme pokládali za nutné co nejrychleji dát novelu, která tu základní poptávku - dát větší pravomoci obcím - naplní. Neměli jsme v tu chvíli - znovu opakuji, vláda schvalovala tuto vládní předlohu 18. srpna 2010 a nedomnívám se, že je vinou vlády, že třetí čtení je až teď, téměř rok poté, co to vláda schválila. Nebylo naší ambicí dát nový způsob zdanění hazardu, neboť ten bude obsažen v novém zákonu o dani z příjmů. Rozumím tomu, že v okamžiku, kdy se to začalo v Poslanecké sněmovně projednávat, že poptávka i onoho vyššího zdanění loterijních her vyvolala celou řadu pozměňujících návrhů, kterým se nebráním. Ty z dílny pana poslance Farského dokonce podporuji, neboť účinnost takzvané loterijní daně, kterou chce vláda předložit, nelze předpokládat dříve, než k 1. 1. 2013 a ten rok 2012 je zbytečný rok, kdy by veřejné rozpočty byly ochuzeny o to, co je obsahem toho pozměňujícího návrhu. To znamená, to podporuji, ale podporuji to jako překlenovací období do definitivního řešení zavedení loterijní daně.

Také zdůrazňuji, že to je nesmírně citlivá věc, protože na jednu stranu všichni cítíme, že veřejné rozpočty - občané mají nárok na víc peněz z loterijních společností. Na druhé straně víme, že zeměkoule je velmi malá, a že když ti velcí hráči "takhle ty společnosti vemou" a přestěhují je na Maltu, tak tady nebudou platit ani korunu, ale své produkty budou nabízet dál, bude se tady dál sázet, akorát že se tady nezaplatí ani koruna do veřejných rozpočtů. Na to upozorňuji i jako na naprosto logický fakt toho, abychom si nenechali spadnout mlhu narůžovělého rozhořčení přes bělma a nevyhnali úplně všechny ze země. Což by za důsledek nemělo, že by se tady sázelo méně, ale za důsledek by mělo, že by se tady neodvedla ani koruna. Tak na to si dovolím také upozornit.

Útoky pana poslance Novotného v jeho vystoupení na moji osobu byly do té míry usilovné a zásadní, že si zaslouží širší politický kontext. Možná že by Sněmovna v rámci palby jeho vět, neboť to není jediné téma, kde ministr Kalousek je ten hlavní zloduch v ústech pana poslance Novotného, možná že by Sněmovna měla být informována o tom, že v roce 2009, když jsem založil TOP 09, tak pan poslanec Novotný, dříve starosta za ODS, později senátor za SNK-ED a Nezávislé a já nevím koho ještě, on toho vystřídal hodně, v tom roce 2009 projevil žhavou touhu kandidovat za TOP 09. Protože si toho pamatuji už hodně na této politické scéně, řekl jsem tenkrát jedinou větu: Jenom přes moji mrtvolu. Protože jsem neumřel, tak to také tak dopadlo. (Poslanec Novotný st. gestikuluje z místa, poté své místo opouští.) Což samozřejmě skončilo tak, že pan poslanec Novotný se stal lídrem za Věci veřejné. (Ohlas v sále.) Kdyby Věci veřejné byly stranou opoziční, tak bych jim řekl, že jim to přeji. (Poznámky ze sálu, např.: K věci!) Protože jsou stranou koaliční, tak jim říkám, že jim to nepřeji. Nicméně, veškeré útoky pana poslance Novotného jsou jenom malinkou, opravdu malinkou daní za to, že jsem tenkrát řekl tu větu, že jenom přes moji mrtvolu. Myslím si, že v tomto kontextu bychom měli umět zvažovat všechny jeho útoky na ty či ony členy vlády. (Poslanec Novotný st. se vrací na své místo.)

V každém případě ještě jednou děkuji za všechny připomínky, pozměňující návrhy. Budou-li přijaty pozměňující návrhy, které v roce 2012 zvýší odvodovou část z loterijních her a zvýší pravomoci obcím, budu rád a vláda dosáhla toho cíle, který si 18. srpna 2010 předsevzala.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za toto závěrečné slovo. Přistoupíme nyní k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, pana poslance Svobodu, aby oznámil postup při hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a spolu s panem ministrem se k nim vyjádřil. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP