(19.30 hodin)

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, víte, poslouchal jsem diskusi. Opět jsme si oživli známá nebo méně známá fakta, své pozice v této věci, ale víte, jsme v situaci, kde jsme být nechtěli. Totiž stalo se to, že vláda připravila novelu, která reagovala na základní potřebu, a to aby byly zohledněny pravomoci obcí. To i klub KSČM plně podporuje, bere to jako jenom jedno z opatření, které bylo nejaktuálnější a nejvíce diskutované a které vlastně mělo absenci v aktivitách minulých, kdy jsme připravovali některé změny loterijního zákona, a vedlo ve svém důsledku i k spadnutí celé novely pod stůl a nebylo přijato nic.

Vláda propásla základní možnost předložit jasný, komplexně nový loterijní zákon. Základní problém, který tady je vedle těch, které se už vzpomínaly, a nebudu je rozvádět: zvyšující se závislosti lidí a škody, pan kolega Novotný to vyčísloval asi 40 miliardami, které to přináší této společnosti, nechci o tom polemizovat. Ovšem základní problém je, že musíme omezit růst tohoto průmyslu, říci, jestli chceme, nebo nechceme nastavit nějaké mantinely, kde to dále již nebude možné rozšiřovat. To, ať přijmeme dnes cokoliv, tak se nestane. Jenom se přesouvá tlak, a buď to bude Ministerstvo financí, anebo to budou města a obce, které budou muset čelit požadavkům, a teď je nechci hodnotit plusem nebo minusem, na další rozvoj tohoto byznysu.

A tady do toho vstupuje Ministerstvo financí zase s informací, že má už něco připraveno, že bude nějaká loterijní daň pro průmysl apod. Už jenom z principu bychom měli dnes přijmout aspoň to minimální, co podporuje i Svaz měst a obcí, tj. novelu, kterou předložila vláda. Další pan ministr již zpochybnil tím, že v prvním čtení řekl: žádám vás, žádná čísla neřešte, my jsme takto k tomu přistupovali, protože to je to nejlepší, co může být, my již na tom pracujeme a přijdeme s komplexními daňovými a jinými odvody, které čeká tento průmysl. A my v této situaci možná něco dneska přijmeme. Můžu vás uklidnit, i pana kolegu Novotného, že vás v tom nenecháme vymáchat, ať už se dohodneme na čemkoliv, tak klub KSČM to nakonec podpoří. O to se nemusí, prostřednictvím paní předsedající, pan Novotný bát. To jsem sdělil jemu i každému, kdo se mě ptal. Ale odmítáme se účastnit různé lidové tvorby. Za chvíli budeme svědky toho, jak budeme vytahovat velmi promyšlený jeden pozměňovací návrh z celého toho komplexu a budeme řešit i otázky, tady myslím o tom hovořil pan Novotný a někdo další, co Ústavní soud a jak to dopadá na to, co přijímáme.

Zároveň bych chtěl i paní poslankyni Černocké říct, že ona vyzývala k jednotě. Ano, jednota tady bude... (Posl. Černochová se ohrazuje, že není Černocká.) Pardon, Černochová. Promiňte! Promiňte, měl jsem brýle, četl jsem a nesoustředil jsem se. Omlouvám se vám, paní kolegyně. Vyzývá k jednotě, tak samozřejmě bude-li zde předložen návrh, kde uděláme jasný pořádek i v odvodech, tak samozřejmě se může počítat i s klubem KSČM.

A pan kolega Farský uvedl, že komunisté nejsou pro regulaci. To je úplný nesmysl. Už jsem o tom hovořil před chvílí, ale jenom i pro pana kolegu: Samozřejmě pro regulaci jsme, ale regulaci, která bude mít nějaký trvalý charakter. Jestli teď něco přijmeme a za čtyři měsíce přijmeme něco nového, tak děláme byznys jiným ještě, rozkýváme celou tuhle sféru, a myslím si, že to jenom vytvoří zase další precedens, aby se ti, kteří se v tom umějí pohybovat, v tom pohybovali umně, a my zase spláčeme nad výdělkem a budeme platit. Chtěli jsme, aby to dopadlo co nejlépe, a dopadlo to jako vždycky!

Takže za klub KSČM můžu říct jenom, že věřím panu ministrovi financí, i když tu teď není, nebo ho nevidím (sedí za jeho zády), že bude intenzivně pracovat na novém loterijním zákoně a zejména na daňových odvodech, že jasně předestře, jak to bude dále, a že se s tímto setkáme v nejbližší době a nebude to jenom něco slibovaného, co se pořád zde neobjevuje.

Já jsem měl možnost navštívit nedávno Španělsko a tam ta regulace je. Výsledek jsem viděl i z hlediska pravomocí municipalit. Najdete prodejny potravin, kde jsou aspoň dva automaty, všude možně nějaký přístroj. Pravdou je, že Španělsko je nejvíce z hlediska počtu přístrojů - pořád vyzývám k tomu, abychom si za vzor vzali minimálně zákon, který platí v Itálii.

Tolik asi z mé strany. A jinak nemějte péči, že KSČM v této věci bude pasivní a je jí to jedno. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan kolega Tejc Jeroným Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych si dovolil krátce shrnout stanovisko sociální demokracie k tomuto, ale i k ostatním návrhům zákonů, které se dnes v oblasti loterií projednávají.

My jsme jako sociální demokraté podali návrh dvakrát na konci minulého období. Tento návrh byl úspěšně schválen Poslaneckou sněmovnou, Senátem a nakonec zamítnut prezidentem republiky a nebylo již možné toto veto přehlasovat na úrovni Poslanecké sněmovny, neboť se konaly volby. Právě proto jsme podali další návrh. Já jsem rád, že v tomto volebním období jsme nebyli sami, a jako sociální demokraté vítáme to, že zde, aspoň doufám, a ukáže to snad i hlasování, bylo dosaženo konsenzu na základních a klíčových parametrech zákona o loteriích.

My jako sociální demokraté jsme zdůrazňovali a zdůrazňujeme, za prvé, nutnost více posílit pravomoc obcí při rozhodování nejen o výherních hracích automatech, ale také o videoloterijních terminálech. To je myslím už shoda všeobecná a měl by to obsahovat i návrh tohoto zákona ve znění pozměňovacího návrhu pana poslance Farského. Stejně tak jsme chtěli, aby bylo více možné zkoumat to, jak jsou ony odvody na veřejně prospěšné účely využívány, zda nejsou zneužívány, a bylo možné je kontrolovat veřejně, například zveřejňováním na internetu několik let zpětně.

Možná máme trošku jinou představu, než jak byla formulována v návrhu pana poslance Farského, nicméně cíl je stejný a myslím, že nemusíme lpět na jednotlivostech. Důležité je, že transparentnost bude vyšší. A i druhý bod, který jsme navrhovali v našem návrhu, který bude projednáván za chvíli, by mohl být naplněn.

Několikrát jsme zde apelovali na kolegy v Poslanecké sněmovně, že je nutné zvýšit výši oněch odvodů ze 6 na 20 %, sjednotit ji. My jsme navrhovali 21 %. Není asi důležité procento nahoru nebo dolů, důležité je, aby nebylo možné obcházet onu hranici 20 % účelovým rozdělováním, tak jak o tom již předřečníci hovořili, a proto tedy i tento bod podpoříme, protože je také shodný s naším návrhem.

Pokud se týká dalších návrhů, které zde byly v oblasti regulace internetu, resp. sázení na internetu a omezení a uložení povinností bankám tak, aby tyto platby neprováděly, příp. je kontrolovaly, já rozumím tomu cíli, nicméně všichni se shodujeme, že tohle může být komplikace, která může přinést více rizika při schválení tohoto návrhu zákona. Bylo by asi vhodné, aby tato věc byla nejdříve posouzena a předložena ve formě vládního návrhu, například ještě tak, aby byla schválena před účinností zákona, který dnes projednáváme.

Za sociální demokracii tedy chci říct, že se shodujeme s tímto návrhem a budeme vás také žádat o podporu našeho pozměňovacího návrhu, který bude znamenat, že maximální lhůta, kdy bude rozhodováno o znovuobnovení povolení, by byla tři roky. Já věřím, že podporu i pro tento pozměňovací návrh tady nalezneme. Jak říkám, my jsme připraveni podpořit návrh, který pan poslanec Farský přednesl, protože obsahuje velkou část návrhů, které jsme předkládali v minulosti. Pro nás není důležité, kdo návrh předkládá, ale co je v něm obsaženo, a proto také budeme podporovat návrh zákona jako celek. Myslím, že je to daleko vhodnější, byť mnohdy můžeme mít výhrady k jednotlivostem. Můžeme mít výhrady k tomu, že bychom někde byli tvrdší, některé věci bychom řešili jinak, ale postavit si hlavu a říkat "já jsem ten nejlepší, já jsem ten, který to chce omezit nejvíce", a přitom nedosáhnout žádného kompromisu a nezměnit nic také není řešení. Proto jsme se snažili ten kompromis najít a doufám, že to prokáže i ono hlasování. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP