(14.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Končí tím éra v podstatě všeobecně dostupné zdravotní péče. Péče, kdy o potřebnosti toho výkonu pro pacienta rozhodoval jeho ošetřující lékař. Leckdy to rozhodování bylo velmi obtížné a lékaři ho kritizovali. Říkali často: proč my máme říkat pacientům, na to je a na to není? A nahrazujeme to něčím ještě horším - že o tom, na co je a není, tedy co je hrazené, co není hrazené, o tom nebude spolurozhodovat odborník, lékař, ale budou o tom rozhodovat jacísi anonymní úředníci zdravotních pojišťoven a Ministerstva zdravotnictví. Tedy lidé, kterým jsou osudy pacientů ale úplně jedno. To je reforma z dílny této vládní trojkoalice.

Dámy a pánové, pro to nelze zvednout ruku. S tím nelze souhlasit. Tohle není cesta směrem k vyspělé Evropě. To je cesta k dalšímu chudnutí české společnosti a k vytváření obrovských soukromých dilemat. Dilemat, která jsme nechtěli nikdy v naší zemi zažívat. Dilemat o tom, jestli svému dítěti zaplatíte výrazně lepší péči za desítky či stovky tisíc a kvůli tomu se třeba budete muset zadlužit a vzít si hypotéku na svůj byt, nebo ho dokonce prodat. K takovému modelu společnosti totiž nás pravice pomaličku, krůček po krůčku, milimetr po milimetru sune.

Dámy a pánové, to, s čím současné Ministerstvo zdravotnictví přichází, je skutečně věc velice, velice nebezpečná! Víte, tady se vedly debaty o tom, zda ta jednodenní stávka poškodila či mohla poškodit českou společnost. Daleko víc naši společnost, naše občany, nás všechny, poškozují takzvané reformy této vlády. Kdyby všichni občané stávkovali snad rok, tak by nenapáchali takovou paseku, jakou vy napácháte při svém vládnutí.

Toto nejsou změny, které prospějou a zvýší úroveň českého zdravotnictví a uleví nemocným lidem. Toto jsou opatření a změny, které zhorší české zdravotnictví a velmi tvrdě dopadnou na většinu našich spoluobčanů. Divím se vám, že chcete být pod něčím takovým podepsáni.

Děkuji za pozornost. (Potlesk několika poslanců z řad sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přihlášenou do rozpravy je paní poslankyně Soňa Marková, po ní je přihlášen pan poslanec Antonín Seďa. Prosím.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych se jménem poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy vyjádřila k návrhu zákona a také k důvodům, proč je třeba stáhnout tento zákon z projednávání. Pokud byste nenašli dostatek důvodů pro stažení tohoto zákona, vážení předkladatelé a předkladatelky, tak alespoň proč navrhuji opakování druhého čtení.

Ty důvody jsou v zásadě tři. První důvod spočívá v tom, že skutečně arogance vlády, která chaoticky a bez řádného projednávání v připomínkovém řízení pouze prostřednictvím komplexních pozměňovacích návrhů z dílny Ministerstva zdravotnictví a pod který se bez uzardění a bez řádného prostudování podepsali poslanci vládní koalice a pasovali se tak do rolí kývajících ovcí, tak tuto novelu prosazuje vláda i přesto, že ji odmítá 80 až 90 % občanů. Nezastaví je ani stávka organizovaná odbory, nezastaví je ani nesouhlas a odpor odborné a laické veřejnosti. A v neposlední řadě ani nesouhlas opozice a KSČM zvlášť. To je tedy první důvod.

Druhý důvod. Druhý důvod je určitě v nesouhlasu s tím, že by miliardové ztráty, protože to je hlavní motiv, miliardové ztráty měly být napraveny změnami v tomto zákoně, a to zrušením paragrafu o možnosti si připlácet na zdravotní péči, navýšením poplatku za den v nemocnici, vyřazením léků do 50 korun z úhrad, snížením úhrad léků a zdravotních pomůcek. Takže tyto změny by měly nahradit miliardové výpadky ve zdravotním pojištění a měly by být nahrazeny a zaplaceny z kapes pacientů. A my to odmítáme tím více proto, že velkou část těchto ztrát způsobila Topolánkova vláda. Způsobila tím, že zastropovala zdravotní pojištění. Způsobila tím, že zmrazila pojistné na státní pojištěnce. Způsobila tím, že nedělala nic proti korupci, proti předraženým zakázkám, neudělala nic proti špatné lékové politice. Druhou část těchto ztrát, miliardových, o kterých se hovoří jako o důvodu, proč je třeba tento zákon přijmout, pak způsobí navýšení DPH za léky. To je druhý důvod, proč je potřeba stáhnout tento návrh zákona a popř. opakovat druhé čtení.

Třetí důvod spočívá v tom, že tato novela je vlastně jakýmsi paskvilem, slepencem na hranici ústavnosti, především v tom, jak je definován ten tzv. standard, tzn. nárok pacienta na to, co mu bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Je třeba jasně říct - a je to třeba říct všem občanům České republiky - ne tu lež, že si bude občan platit za lepší péči, ale to, že si bude platit za něco, co mu bylo dosud hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. To je přeci popření toho základního, že zdravotnictví je veřejnou službou a je placeno z veřejného zdravotního pojištění. Pro mnohé občany České republiky, pro mnohé pacienty to bude znamenat výrazné zhoršení přístupu k té potřebné kvalitní zdravotní péči.

Kolegyně a kolegové, zvlášť vy, kteří máte nyní v rukou těch 115 rozhodujících hlasů. Byli jste sem zvoleni proto, abyste lidem sloužili. Abyste sloučili občanům České republiky. Ne (s důrazem), abyste jim škodili a ohrožovali je na zdraví a životech. Prosím, neukazujte občanům České republiky svůj prostředníček a stáhněte tuto novelu zákona z dnešního projednávání, popř. pojďme vrátit tento návrh zákona k opakovanému druhému čtení a pojďme opravit alespoň ty nejšílenější chyby, kterých se Ministerstvo zdravotnictví při předkládání tohoto zákona dopustilo.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla paní poslankyně Marková. Zeptám se pana poslance Skokana, zda je přihlášen k faktické poznámce? (Ano.) Prosím, tedy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP