(9.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji projednávání bodu

 

44.
Vládní návrh zákona o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 369/ - prvé čtení

Z pověření vlády uvede tento návrh ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládaná právní úprava implementuje směrnici Evropského parlamentu a Rady o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů.

Cílem návrhu zákona je kromě nutné harmonizace s evropskou legislativou také dosažení optimalizace k podpoře obnovitelných zdrojů energie v budoucím období, která povede především ke snížení nákladů na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů a snížení nákladů na provozování elektrizační soustavy v důsledku nárůstu podílu obnovitelných zdrojů v této soustavě, avšak za podmínky splnění našeho závazného požadavku na využití obnovitelných zdrojů energie pro Českou republiku daného příslušnou směrnicí k roku 2020.

Nový zákon soustředí do jednoho právního předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a vysokoúčinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Z toho také vychází celkový návrh názvu zákona o podporovaných zdrojích energie. V této souvislosti se novelizuje též energetický zákon a vypouští se z něho podpora elektřiny z druhotných zdrojů energie a vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. Podpora elektřiny vyrobené ze zmíněných zdrojů je stanovena jako provozní podpora a bude poskytována podle současně zavedeného systému, a to formou pevně stanovených výkupních cen nebo zelených bonusů. Podpora však bude podmíněna splněním řady podmínek, které povedou k energeticky i ekonomicky efektivnímu využívání těchto zdrojů.

V navrženém zákoně je také stanovena podpora výroby tepla z obnovitelných zdrojů a druhotných zdrojů, a to formou investiční podpory vázané na splnění obdobných podmínek pro efektivní využívání energetických zdrojů jako u podpory elektřiny.

Součástí návrhu jsou také části novel stávajícího zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, které byly schváleny v listopadu a prosinci loňského roku. Konkrétně se převádí ustanovení zabývající se financováním podpory a poskytováním dotace spojené s podporou využívání obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů a vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla za část nákladů nezahrnutých do ceny elektřiny pro odběratele. Dále se převádí ustanovení týkající se zavedení povinného odvodu z elektřiny ze slunečního záření, které kompenzuje zvýšené náklady související s touto dotací.

V návrhu zákona je také uvedena část týkající se tvorby a aktualizace Národního akčního plánu České republiky pro obnovitelné zdroje, který vláda schválila v srpnu loňského roku, a především potom ustanovení, která využívají tento plán k regulaci podpory obnovitelných zdrojů energie.

Součástí předloženého zákona je novela zákona o hospodaření energií, která stanovuje určitá pravidla pro využívání energie z obnovitelných zdrojů v budovách, a novela zákona o odpadech, která zajišťuje budoucí nakládání s odpadními solárními panely ze solárních elektráren, a to včetně vytvoření dostatečného objemu finančních prostředků na likvidaci nebezpečného odpadu z těchto panelů po skončení doby jejich životnosti nebo ukončení provozu solární elektrárny.

Vzhledem k tomu, že se jedná o návrh, kterým se transponuje předmětná směrnice, a jde o právní předpis, kterým bude umožněn rozvoj a regulace obnovitelných zdrojů podle potřeby a možností České republiky a jejího hospodářství, dovoluji si požádat ctěnou Sněmovnu o propuštění tohoto návrhu do druhého čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi. Prosím o slovo zpravodaje, kterého místo omluveného pana poslance Milana Urbana zastoupí pan kolega Cyril Zapletal. Prosím.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Vážení kolegové, tento tisk je velice složitý a nebude jednoduchý k projednávání. Myslím, že pan ministr to řekl všechno, jen upozorňuji na to, že hospodářský výbor připravil na středu 22. 6. na 13 hodin v místnosti 205 seminář na toto téma. Kdo bude mít k tomu své odborné výhrady, bylo by dobré, aby se tohohle semináře zúčastnil.

Jinak doporučuji propustit do druhého čtení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Mám do ní zatím pět přihlášek. Prvním z přihlášených je pan poslanec Robin Böhnisch. Prosím pana kolegu o slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, předložený návrh zákona o podporovaných zdrojích energie už několik týdnů vyvolává ohlasy a zřejmě se zařadí k návrhům, které nám plní e-mailové schránky a zvyšuje množství lobbistů ve sněmovních kuloárech než jiné normy. Konečně, střetnou se zde oprávněné podnikatelské zájmy provozovatelů zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů a zájmy provozovatelů konvenčních zařízení, která navíc umožňují spoluspalování biomasy.

Obdržel jsem stejně jako vy Výzvu Parlamentu ČR k zamítnutí návrhu zákona o podporovaných zdrojích energie od Platformy pro obnovitelné zdroje energie podepsanou 531 společností, třemi profesními organizacemi, některými obcemi a nevládními organizacemi i fyzickými osobami. Četl jsem i související materiál se čtrnácti body odůvodňujícími návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Přečetl jsem si rovněž tiskovou zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu, která na výtky vůči návrhu zákona reagovala. Těžko se, zejména po přečtení této tiskové zprávy, zbavit dojmu, že se plně otvírají dveře k obcházení žádoucího rozvoje výroby energie z obnovitelných zdrojů a splnění závazku dosáhnout 13% podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů, především spoluspalováním biomasy.

Dovolte mi věnovat se ale dvěma jiným momentům předloženého návrhu zákona. V první řadě jde o paragrafy 16 až 24, kde se opět objevuje retroaktivní úprava solárního odvodu, jež je nyní předmětem posuzování Ústavního soudu a kterou se kriticky zabývá dopis evropských komisařů Connie Hedegaardové a Güntera Oettingera ministrovi průmyslu a obchodu z 1. listopadu 2010.

V druhé řadě se chci zmínit o § 38 odstavcích 9 a 10, které zrušují smlouvy o dodávce elektřiny uzavřené podle dosavadních právních předpisů mezi provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem regionální distribuční soustavy a výrobcem k 31. prosinci 2011. Další ustanovení, tedy že nárok smluvních stran vzniklý za trvání takové smlouvy zůstává zachován a posuzuje se podle dosavadních právních předpisů, promiňte mi, nedává v českých poměrech záruku na nic.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, německé zahraniční obchodní komory vydaly nedávno již pošesté přehled o podmínkách podnikání v patnácti státech střední a východní Evropy a v Kosovu. Dovolím si krátce citovat z některých statistik. Ve vědě a výzkumu je na tom hůř než Česko pouze Bulharsko, Albánie, Makedonie a Kosovo. V kategorii právní stát je horší než Česko jen Lotyšsko, Rumunsko, Makedonie, Albánie, Bosna, Chorvatsko, Srbsko a Kosovo. V případě transparentnosti veřejných zakázek je Česká republika spolehlivě poslední.

A ještě mi dovolte zmínit jednu anketní otázku v onom zmíněném materiálu, která zní: Investoval byste znovu do České republiky? Rezolutní ne odpovědělo v roce 2007 16,8 % investorů. V roce 2008 to bylo 19,3 %, v roce 2009 18,3 % a v roce 2010 20,9 % investorů. Letos by si další investování do Česka rozmyslelo 30,3 % německých investorů. Větší sešup zaznamenalo již pouze Slovinsko, Albánie, Makedonie a Kosovo. Dodávám, že německé investice v ČR dosahují 22 mld. eur, podobně jako německé investice v Číně.

Ani navržený zákon k atraktivitě pro investory domácí i zahraniční rozhodně nepřispívá, a naopak prohlubuje problém České republiky jako prostoru s legislativou nepřátelskou investicím, včetně investic do technologií využívání obnovitelných zdrojů energie. Navrhuji proto vrácení návrhu zákona navrhovateli k přepracování. Nebude-li toto přijato, pak navrhuji zamítnutí návrhu zákona. Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP